АКТУЕЛНО

Миливојевић: Немогуће је разграничење без признања Косова


Цвијетин Миливојевић
Дијалог.нет, 21.2.2019.

Београд, 20. фебруар 2019. – Политички аналитичар Цвијетин Миливојевић оценио је да је немогуће разграничење без признања Косова. Он наводи да се територија једне земље може мењати само уз допуштење грађана односно на референдуму и да је противуставан начин на који је министар спољних послова Ивица Дачић саопштио „званичну позицију Србије“ у дијалогу са Приштином.

„Дачић је рекао да је званична политика Србије разграничење. Према Уставу постоје процедуре, јер је реч о томе шта је званична политика државе у односу на оно што је државни и територијални интегритет земље“, казао је Миливојевић.

Поводом Дачићеве изјаве да је разграничење званична позиција Србије у дијалогу с Приштином, али да не може да говори о томе јер се о разганичењу није разговарало, Миливојевић је агенцији Бета казао да је Дачићева изјава скандалозна и да би у свакој уређеној земљи било нормално да након ње поднесе оставку на место министра и потпредседника владе, те да очекује да ће из свих нормалних земаља са запада и истока уследити реакције.

Министар Дачић рекао је 19. фебруара у Београду да је разграничење званична позиција Србије у дијалогу с Приштином али да не може да говори о томе јер се о разганичењу није разговарало. Он је додао да би линија разграничења била тамо где је прихватљиво за обе стране али није рекао да ли би разграничење значило и признање Косова.

Према речима Миливојевића, да би се дошло до констатације да је нешто званична политика потребно је да се ревидира оно што пише у Уставу, а у њему пише да је Србија од Хоргоша до Драгаша што значи да је и Косово као 17% дела територије такође део Србије.

Он је казао да је „председник Србије Александар Вучић два дана пре Дачића направио преседан после кога би било нормално да поднесе оставку, јер је на Безбедносном форуму у Минхену на констатацију косовског председника Хашима Тачија да косовска страна не може формирати Заједницу српских општина, јер није у складу са Уставом Косова, мирно рекао: ‘Како ми можемо стално да кршимо Устав, кад потписујемо Бриселски споразум'“.

„То каже председник државе. Из те две ствари, ја очекујем да су они разумни људи и да ће летимичним увидом у Устав увидети не да су га прекршили него да су дебело забраздили у антиуставно деловање“, казао је Миливојевић.

Миливојевић је казао да питањем државног националног интегритета и идентитета може да се бави искључиво Скупштина Србије као врховна законодавна власт или народ на референдуму.

„Ово је уставно питање – никакав Ивица Дачић и никакав Александар Вучић. Могу да имају и 83 одсто подршке на изборима у Дољевцу, где се тркају сами један против другог, али немају право да то чине“, казао је Миливојевић.

Према његовим речима, Вучић би да на мала врата увуче нешто чиме он као председник државе не сме да се бави.

„Једини суверен није председник Републике већ народ. Грађани су једини суверени да доносе такву врсту одлуке, а то да се нешто назове званичном политиком – иза тога следи оставка“, казао је Миливојевић.

Истичући да нико нема право да потпише капитулацију и да се добровољно одрекне дела територије, Миливојевић је упитао да ли Дачићево и Вучићево „играње и неваспитано спиновање“ попут све чешћег говора о томе да у Качанику нема Срба заправо води одрицању и других делова територије Србије у којима је све мање Срба.

„Све чешће кажу – па нема у Срба у Качанику… Па да, али нажалост нема Срба ни на истоку Србије, нажалост све их је мање и на западу Србије и нажалост читав југ земље је празан. Да ли то према Ивици Дачићу и Александру Вучићу значи да у следећој фази Србија треба да се одрекне и тог дела територије у корист Бугарске, Македоније, Косова као будуће независне државе, Румуније. Да ли је то следеће питање?“, упитао је Миливојевић.

1 reply »

  1. ГОСПОДИНЕ МИЛОЈЕВИЋУ АМА БРЕ САМО ЦАРСТВО ДУШАНОВО ТО ЈЕ РЕШЕЊЕ ЈА САМ ВИШЕ ПУТА ПИСАО ОЂЕ ДА НЕ ПРИЗНАЈЕМ ДВЕ ТЗВ ВЛАДЕ ЈЕДНУ У БЕОГРАДУ А ЈЕДНУ У ПОДГОРИЦИ ВЕЋ САМО ВОЈВОДСТВО СВЕТОГ САВЕ АМИН БОЖЕ ДАЈ СССС

    Свиђа ми се