АКТУЕЛНО

Пензионисани капетан прве класе Војске Србије Драгомир Грујовић: „Ако ме буду у Србији хапсили, неће ме живог ухапсити, дајем реч“


Официр ЈНА који је 1991. године спасао војнике и складиште од предаје територијалцима, због чега је оптужен за ратни злочин, тврди да је бранио отаџбину

Драгомир Грујовић (Фото Г. Оташевић)

Адвокат из Новог Места, Борут Шкерљ, саопштио је за „Политику” да је Сенат Окружног суда у том словеначком граду пред Нову годину одбио предлог надлежног тужиоца Сречка Хочевара да се предмет против Драгомира Грујовића (57) из Чачка, оптуженог за ратни злочин из 1991, уступи српском правосуђу.

– Сматрам да оптужница нема никакве основе за пресуду јер не постоје објективни докази. Предмет се може завршити и у Словенији – казао је за наш лист Шкерљ који Грујовића брани по налогу словеначког правосуђа.

Он је недавно за „Словенске новице”, дневник који се штампа у Љубљани, нагласио:

„У ствари, у реду би било ако би му се судило у Словенији, тако би се показало да оптужба није утемељена и да потиче из других времена, да је ’социјалистичка оптужница’ која данас не достиже правне стандарде, и сада би тужилаштво на то требало да гледа критички, и од ње одустане. У Србији бисмо због такве оптужнице били изложени комплетном подсмеху.”

Ту је и напомена новинара из Љубљане да Грујовић у Србији важи за једног од највећих живих народних јунака.

Хочевар је уступање кривичних списа Србији предложио на иницијативу председнице Сената, јер су били испуњени услови из члана 519. тамошњег ЗКП-а, где се наводе разлози јавности, рационалности и ефикасности кривичног поступка, пошто је оптуженик странац са сталним пребивалиштем у Србији, а оштећена страна се не противи томе. Исто тако, према ЗКП-у, ако је странац починио кривично дело на територији Словеније, а има стално пребивалиште у иностранству, тој држави могу се уступити списи за кривични поступак и суђење, ако се та држава томе не противи. Предлог за уступање мора поднети тужилац, а о њему одлучује Сенат Окружног суда. И одлучио је да предмет остане ту, у Новом Месту.

Грујовић је као старији водник ЈНА службовао у складишту горива у Мокроногу код Новог Места кад је, јуна 1991. заповедник касарне, Словенац и капетан Бранимир Фурлан, одлучио да сву имовину и 45 војника преда Територијалној одбрани својих земљака. Тада је дошло и до двобоја па је Грујовић брже потегао пиштољ, ранио Фурлана, преузео складиште претећи да ће све дићи у ваздух ако буде нападнут, и спасао сву имовину, војнике и себе, и успео да се пребаци у родни Чачак.

Убрзо је, 28. октобра 1994, тужилаштво у Новом Месту подигло оптужницу против њега теретећи га за ратни злочин и покушај убиства, одређен му је и притвор у одсуству а затим два пута расписана потерница Интерпола, па би одмах био ухапшен уколико се појави у некој од земаља ЕУ.

Октобра 2016. у Вишем суду у Новом Месту почело је суђење Грујовићу по реченој оптужници, али се он није појавио на процесу, поручивши да жив у Словенију не иде. Они су сматрали да ће Србин доћи пред лице словеначке правде, за њега је тужитељка Нада Чрнугељ имала припремљен предлог за признање, а то је значило 15 година затвора.

По захтеву словеначких власти, децембра те године саслушан је у Одељењу за ратне злочине Вишег суда у Београду, у присуству својих бранилаца, Борута Шкерља и београдског адвоката Светозара Ж. Павловића. Сада очекује да му поново почне суђење у Новом Месту, али се не секира:

– Прво, нисам крив, бранио сам отаџбину, младе војнике и свој завет. И нисам никоме претио, само сам поручио словеначким територијалцима: неће бити никаквих проблема уколико нас не нападнете. Онај у кога сам пуцао био ми је пријатељ, али живот садржи и нека друга правила. Имам заклетву, дату себи, супрузи Љуби и синовима Ненаду и Ивану, да се никада нећу никоме жив предати, нећу јер сам у души остао професионални војник. Ако ме буду у Србији хапсили, неће ме живог ухапсити, дајем реч – казао је за „Политику” Драгомир Грујовић који живи у Чачку, као пензионисани капетан прве класе Војске Србије.

ИЗВОР: Г.Оташевић-ПОЛИТИКА

***

ПОВЕЗАНО:

*Словенци суде официрима ЈНА – Уколико Србија уђе у ЕУ, њима ће претити хапшење по скраћеном поступку

*БРАНИО ЗЕМЉУ И ЗАКЛЕТВУ: У словеначком Новом Месту спрема се суђење капетану у пензији Драгомиру Грујовићу из Чачка

*ОВАЈ СРБИН ОДБРАНИО ЈЕ КАСАРНУ У СЛОВЕНИЈИ: А после 20 година стигла му је оптужница за убиство! (ВИДЕО)

*ТЕРЕТ ОДБРАНЕ ОТАЏБИНЕ И ЧАСТИ: БЕЗ УПОЗОРЕЊА – Официру бивше ЈНА стигла оптужница из Словеније после 20 година

———-

12.1.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

5 replies »

 1. Срамно и тужно.

  Саслушан у Београду у оделење за ратне злочине…еј,да ли је то могуће…

  Где је држава да брани оне који су поступали по дужностима у моменту када је било потребно,без обзира које су жртве или штета биле.

  Јер,чему онда служи војска,полиција и остале службе…

  Онај ко нападне,тај је одговоран за све оно што после тога следи а не онај ко се брани….

  Нема краја овим издајама и издајницима….онда похапсите и побијте све Србе који су служили војску.Сви су они били потенцијални непријатељи нашим непријатељима,како вани тако и унутра,на власти…

  Свиђа ми се

 2. БОГ ТИ ПОМОГА ГОСПОДИНЕ КАПЕТАНЕ ТРЕБАЛИ ЛИ СЛОВЕНЦИ ДА ЗНАЈУ ДА ЗЛОЧИН НЕ ЗАСТАРЕВА НАД ПРИПАДНИЦИМА КВУО КОЈИ СУ ПОБИЈЕНИ НА ЗИДАНОМ МОСТУ ПОЧЕТКОМ 1945/ И ОНИ МОМЦИ КОЈИ СУ СЛУЖИЛИ ТУ ЊИХОВУ издајничку јна ОД БОГА ТИ ЗДРАВЉЕ И СВЕ ТИ ЖИВО ВАЗДА БИЛО СССС

  Свиђа ми се