АКТУЕЛНО

Грасо: Росу може без дозволе Кфора на север, али не и КБС


Портпарол Кфора Винченцо Грасо тврди да специјалне јединице Росу немају обавезу да од било кога траже дозволу за долазак на север Косова и Метохије за разлику од Косовских безбедносних снага, чије кретање, како каже, мора да одобри командант Кфора. Грасо у интервјуу за данашњу „Политику“ тврди и да је „Кфор спреман да заштити све грађане Косова“.

Танјуг (AP Photo/Visar Kryeziu)

На питање да ли снаге Росу и косовске војске могу да без његове дозволе и дозволе локалних власти уђу на север КиМ, Грасо каже да косовска полиција може да врши своје задатке у склопу спровођења закона широм КиМ, без обавезе да тражи дозволу од било кога.

„Јединица за специјалне операције Росу, која може бити наоружана дугим цевима, јесте јединица Косовске полиције и као таква има мандат да спроводи закон широм Косова, без обавезе да тражи одобрење“, тврди Грасо.

С друге стране, како наводи, Косовске безбедносне снаге, према ранијем договору, морају да имају одобрење од команданта Кфора пре него што се ангажују на северу КиМ.

„НАТО очекује од локалних институција да наставе да се придржавају тог договора“, поручио је Грасо.

Он је додао да је ситуација на КиМ под контролом, „упркос политичким тензијама и изјавама за јавност“ и нагласио да је Кфор увек присутан, чак и када је мање уочљив.

„Редовно пратимо ситуацију и изводимо вежбе, распоређујемо возила и трупе широм Космета, како бисмо одржали способност да брзо интервенишемо када год је и где год је то потребно“, рекао је Грасо.

Подсетивши да је Кфор пре десетак дана извео вежбу о којој локална самоуправа на северу КиМ није била обавештена, он је рекао да се вежба изводила уочи формирања косовске војске, „што је код Срба оправдано будило стах од евентуалног заузимања севера Космета од стране Приштине“.

Он тврди да је Кфор изводио вежбе на различитим локацијама широм КиМ.

„Не само на северу. Оне нису биле повезане с политичким дешавањима у Приштини и није било никаквог ризика или претње од могућег заузимања северног Космета. У сваком случају, сваки грађанин на Космету се само може осећати сигурније због присуства Кфора. Нема страха када је Кфор присутан“, сматра Грасо.

Он напомиње да је Кфор увек спреман да информише и одржава везу с локалним властима.

„Нажалост, недавно су одређени политички ставови које је пратила одређена реторика, такви да спречавају неке локалне представнике да комуницирају с тимовима за везу и надзор Кфора. Охрабрујемо припаднике свих општина и институција да слободно разговарају са припадницима Кфора“, рекао је Грасо.

Он је нагласио да је НАТО потврдио своју посвећеност за 2019. годину и додао да ће наставити са својом мисијом како би осигурао сигурно и безбедно окружење на КиМ.

„Кфор оперише под мандатом УН и закони о трансформацији Косовских снага безбедности неће утицати на то“, тврди Грасо.

На питање да ли Срби могу да имају пуно поверење у Кфор имајући у виду да су поједине снаге НАТО-а обучавале припаднике косовских безбедносних снага, Грасо каже да ће Кфор наставити да делује непристрасно како би гарантовао безбедност за све људе.

„Обучавао је КБС у складу с њиховим изворним мандатом, у складу са законима из 2008. године, а то је да помажу цивилним властима у случају природних или других непогода и цивилној заштити“, тврди Грасо.

ИЗВОР: РТВ

—————

ФБР КОМЕНТАР – ЗАШТИТА“ 24 ЧАСА СВИХ СРБА И СРБИЈЕ!!!

Злочиначко бомбардовање, ратни злочин над цивилним становништвом: ЕКОЦИД И ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ СРБСКИМ И СРБИЈОМ 1999.

*ПИТАЊЕ ЗА УН: У Бондстилу се обучавају и екстремисти за специјалне задатке?

*Зоран Влашковић: Aмеричка војна база Бондстил у Сојеву код Урошевца на КиМ проширена за узурпираних нових 100 хектара!?

*БОМБАРДУЈУ, УБИЈУ, ОТМУ и УБЕЂУЈУ ТЕ ДА ТИ „ПОМАЖУ“: „Америка не разматра одштету за интервенцију на Косову“

*База „Бондстил“: Центар за обуку обавјештајаца и балкански Гвантанамо

*

*Жан Арно Деренс: ПРЉАВЕ ТАЈНЕ КОСОВА

*РТ: Косовска војска под покровитељством САД – Захтев за државност и освета према ЕУ

*ПРИШТИНА ХОЋЕ ДА КБС ПОСТАНЕ ПРАВА ВОЈСКА И ЗАМЕНИ КФОР

*Сергеј Лавров: „Руски центар у Нишу је хуманитаран, а шта раде Американци у Бонстилу?“

*Заступник оболелих италијанских војника: НАТО осиромашеним уранијумом свесно сејао смрт по Србији

*DW: Зло које у Србији убија и после рата

*Од 2000. године нико из наше дипломатије писнуо није о последицама ужаса који нам се десио после бомбардовања!

*Радисав Ристић: (Не)милосрдни анђео – Злочиначки НАТО експеримент у коме су Срби били у улози заморчића

*Кинеска државна CCTV приказала злочине НАТО у Србији – видело 100 милиона људи

*Драган Вујичић: Истина о осиромашеном уранијуму дубоко скривана

*Србија на другом месту: Објављена листа земаља које су највише гађане америчким „томахавцима“

*Биљана Диковић: Осиромашени уранијум којим су НАТО/ЕУ/САД ЗЛОЧИНЦИ бомбардовали Србе по мишљењу „стручњака“ има својство „витамина за ојачање имунитета“…

*IARC (The International Agency for Research on Cancer): Алармантан податак – Србија прва у Европи по броју деце оболеле од рака!

*РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Др Мирјана Анђелковић Лукић – Специјални, ХЕМИЈСКИ и РАДИОЛОШКИ рат НАТО алијансе над Србима 1999. уништавањем здравља народа и природе хиљадама година унапред!

*Доменико Леђеро: НАТО извршио „тихо свирепо убиство“ осиромашеним уранијумом и Србији ће уступити доказе о томе, у БиХ се „то маскира“

*„Клуб 100“ уводи Србију у НАТО?

*АЛАРМАНТНО: Американци убрзано стварају монструозну шиптарску армију- За то време „Српски“ режим убрзано уништава Српску војску!

24.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. талијани ВИ ПОДРЖАВАТЕ шиптаре УПИТАЈ СВОЈЕ ЂЕДОВЕ КАКО СУ ЧЕТНИЦИ ЂУРУШЛИЈЕ ЗА 12 ДАНА ОСЛОБОДИЛИ ЦРНУ ГОРУ ОД жабара Italians YOU SUPORTING siptar ASK YOU GRANDFATHERS HOW CHETNIKS FROM CRNA GORA KICKS OUT Italians FROM SERBIAN SPARTA YOU ARE NOTHING SERVING evil pope AND vatican KOSOVO METOHIJA IS HEART OF SERBIA VOICE FROM SERBIAN CHETNIKS

    Свиђа ми се