АКТУЕЛНО

Руска Хуманитарна Мисија покренула акцију обезбеђивања лекова спрским срединама на КиМ


ЈЕВГЕНИЈ ПРИМАКОВ-МЛАЂИ: ОЧЕКУЈЕМО ДА ПРИШТИНА НЕЋЕ ПРАВИТИ СМЕТЊЕ

Депутат у Државној Думи Павел ДОРОХИН: Надамо се да ће први контингент на КиМ стићи до Нове године. Ако Приштина буде правила сметње – ја ћу бити на челу следећег конвоја са лековима

Директор Мисије за Балкан Михаил БОНДАР: „Србија постоји и у Русији. Она је у срцу и души сваког Руса“

______________________________________________________________________________

РУСКА хуманитарна мисија, руске невладине и друштвене организације започињу кампању прикупљања, куповине и отпремања медикамената у средине на Косову и Метохији, у којима је отежано или прекинуто снабдевање лековима и основним намирницама.

Из Мисије позивају све људе добре воље, организације и удружења да се прикључе кампањи, а власти у Приштини позивају да не прави сметње у достави помоћи угроженима и у њеној расподели.

Руској хуманитарној мисији, наиме, непрестано стижу молбе за помоћ становницима Косовске Митровице због тога што је онемогућено снабдевање чак и најосновнијим лековима и животним потрепштинама.

„Сматрамо да је ово несумњиво хуманитарно реаговање на кризну ситуацију и да ова акција пружања помоћи не сме бити искоришћена у политичке сврхе” – наглашено је на конференцији за медије на којој су из Москве говорили депутати Думе Јевгениј Примаков-Млађи и Павел Дорохин и Алексеј Полковников, генерални директор Руске хуманитарне мисије, а у Београду Михаил Бондар, директор Мисије за Балкан.

Сва четворица су указала на хуманитарни значај једнаког доступа помоћи и нагласили да Руска хуманитарна мисија – одбацујући религиозне, етничке и политичке разлоге и симпатије у хуманитарној сфери – делује у кризним регионима света и реализује конкретне пројекте на Балкану, у земљама Средње Азије и Блиског истока у областима образовања, медицине и инфраструктуре, сарађујући са међународним хуманитарним организацијама.

Примаков-Млађи нагласио је да ће тежиште бити на медикаментима:

– Људи који зависе од инсулина морају да га добију. Нећемо да останемо пасивни, па да се деси да пацијенти буду лишени основних лекова. Надам се да Приштина неће правити проблеме и неке сметње приликом доставе помоћи болницама. Ако буде, можда ћемо лекове куповати и на територији КиМ.

Његов колега Павел Дорохин навео је да очекује да ће први контингент на КиМ стићи до Нове године. И обећао: „Ако Приштина буде правила сметње – ја ћу бити на челу следећег конвоја са лековима“.

На конференцији за медије, на којој је саопштено да Мисија и њени истомишљеници и колеге крећу у акцију помоћи, прочитано је и писмо докторке Данице Грујичић.

Учинио је то директор фондације која носи њено име Немања Недељковић, а у писму се упозорава: да је стање на КиМ, посебно у српским енклавама на југу, веома тешко:

„Болнице, домови здравља и апотеке остају без лекова. Србима, нарочито онима који живе у енклавама, тешко је да болесни долазе у централну Србију како би добили терапију. Искористићу прилику да позовем све људе добре воље да помогну угроженим људима у јужној српској покрајини јер је стање алармантно”.

У  писму се посебно указује: „Оне који су се некада бавили тероризмом, а данас покушавају да буду политичари, интересују једино лични интереси а не добробит народа било да се тај народ зове српски или албански. Да ли је неко поставио питање међу Албанцима – колико они болују, где се лече ти људи, на шта им личе болнице, ко им школује лекаре, колике су последице НАТО агресије међу њима? Или зарад личних интереса неколико криминалаца обичан народ мора да ћути и умире ћутке? Морам да истакнем да су здравствене последице осиромашеног уранијума и хемије још више угрозиле Албанце него нас“.

Бондар је, на крају, указао: „Србија постоји и у Русији. Она је у Срци и души сваког Руса“.

ИЗВОР: ФАКТИ

————-

21.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић