АКТУЕЛНО

Јутро смрти у долини Јужне Мораве код Ниша


На пружном прелазу код Доњег Међурова путнички воз ударио у аутобус пун путника – Петоро мртвих и двадесетак повређених

НИШ – Јутрос, у 7,33 сати, на пружном прелазу без рампи код села Доње Међурово, на међународној прузи Београд-Ниш-Скопље, на пет километара од центра Ниша, у судару воза и аутобуса погинуло је пет особа двоје деце старости између 15 и 18 година, и три одрасле. Више од 30 је теже и лакше повређено. Две особе изгубиле су живот на месту несреће, једна је умрла на путу ка Нишу, а остале су преминуле Клиничком центру од задобијених повреда.Ова тешка несрећа догодила се када је путнички воз који саобраћа на релацији Ниш-Прокупље налетео на аутобус који је тог тренутка прелазио пругу и буквално га преполовио. Аутобус је био пун ђака средњошколаца који су из Мрамора, Чокота, Доњег Међурова и Новог Села кренули на наставу у нишким школама, и одраслих који раде у Нишу.

На месту трагедије страва и ужас. Мештани Међурова само после неколико минута су дотрчали у помоћ страдалима. Драган Томић био је међу првима који је стигао до места судара:

– Чуо се јак прасак, потом јауци, врисак… Иако се тек било разданило, видели смо од наших кућа у близини да се нешто страшно догодило. Са двојицом комшија стигли смо до пруге, неколико минута касније дошла су полицијска и прва амбуланта кола. Успели смо да из олупине извадимо десетак малишана из буквално кроз средину пресеченог аутобуса. Они су били у другој половини возила који је остао на десној страни пруге према југу и на којој је наше село. Много више и теже страдалих било је у првој половини аутобуса, испричао нам је овај мештанин Доњег Међурова недалеко од места трагедије.

На све стране у снегу гардероба путника, капе, ђачке торбе… На место трагедије стигло је више екипа Завода за хитну помоћ Ниш, које су, рекао је за наш лист директор ове установе Славољуб Живадиновић, превезле најтеже страдале у нишки Клинички центар. У овом установи после првих информација о тешкој несрећи чекале све дежурне хируршке, ортопедске и екипе анестезиолога, испричао нам је у телефонском разговору генерални директор нишког центра проф. др Зоран Радовановић. Сви су били ангажоване су на збрињавању повређених. Припадници ПУ Ниш МУП-а Србије и Вишег јавног тужилаштва такође су брзо стигли на место ове железничке несреће, рекли су нам Славиша Виријевић, начелник ПУ Ниш и Саша Ђокић, основни јавни тужилац у Нишу.

Сат времена после несреће, око девет сати, испред и унутар Ургентног центра и када су сви повређени пребачени са места несреће у КЦ Ниш, окупило се на стотине људи – највише родитеља ученика, који су као и сваког јутра јуче у зору кренули на наставу. У великој тишини, коју ремете само јецаји слуша се први извештај др Миодрага Лазића, директора Ургентног центра. Свака се његова реч упија. Двадесетак минута касније у пратњи проф. др Радмила Јанковића долази и генерални директор КЦ Ниш проф. др Зоран Радовановић са најновијим извештајем, рекавши одмах окупљенима да се ситуација мења из минута у минут. До тог тренутка, а већ је девет сати, каже др Радовановић, троје путника изгубило је живот – један малишан и двоје одраслих. То потврђују и у Полицијској управи МУП-а Србије у Нишу. А међу повређенима, каже проф. Радовановић има оних који су у критичном стању:

– Примили смо укупно 30 повређене особе, од тога је десетак у веома тешком стању и животи су им угрожени. Чинимо све да их спасемо. Шесторо је задобило лакше повреде и отпуштени су кућама, а на наше клинике распоређени су сви остали, још 18 из ове трагедије. Највише је деце, застаје кост у грлу и генералном директору.

Петнаестогодишњи Димитрије Јовановић из Чокота, ученик првог разреда Техничке школе „Никола Тесла“, који је после прегледа на месту несреће, на којем је утврђено да није повређен и да је само мало угруван, дошао је у Ургентни центар да види шта је са његовим школским друговима:

– Седео сам позади када се чуо продоран ударац од чега се аутобус се занео. Нешто је јако пукло после чега је настао је хаос. Успео сам да изађем и видео крв на све стране и десетак мојих другара леже у снегу, а другог дела аутобуса нигде није било. Тек када сам се попео на насип видео сам да је она друга, односно предња половина са друге стране пруге. Тамо је било још горе и теже, многи су испали из аутобуса и вриштали.

Око 12 часова нове, али поново лоше вести – још три особе из ове несреће су преминуле од задобијених повреда. Њихове повреде су толико биле тешке, све је предузето да им се спасу животи, али није се успело у настојањима. Нови јауци, плач, неверица. У тренутку када добијамо ову информацију о још три преминуле особе и најпотреснија сцена. Из гужве се издвајају средовечни мушкара који са собом води дечака старог не више 12 до 13 година. Плаче, а малишан пита оца: „Је л’ мама стварно настрадала“?

– Нисам имао снаге, нисам смео да ти кажем… Умрла је, – рекао је отац сину.

Око поднева КЦ Ниш још већа гужва, долазе ђаци нишких средњих школа. Са својим су наставницима. Директорица Грађевинске школе Биљана Милићевић распитује се за здравствено стање својих ученика. Сазнаје да је један преминуо. Долазе и ученици техничких школа. У КЦ Ниш стиже и министар здравља др Златибор Лончар…

Возач у критичном стању

Незванично у овој несрећи погинули су Алекса Димитријевић (15), Маријана Коцић (16), Наташа Јанковић (45), Богољуб Лазић (51) и Лазар Стевановић, чије године нисмо успели да сазнамо. Према нашим сазнањима за воланом аутобуса „Нишекспрес” био искусни Владица Ракић (49), за кога нам је у КЦ Ниш речено да је један од најтеже повређених и у критичном стању, као и да се лекари на нишкој неурохирургији боре за његов живот.

Субота дан жалости у Нишу

На ванредној седници нишког Градског већа, одржаној поводом трагедије на прузи код Доњег Међутова, донета је одлука да субота буде дан жалости у Нишу. Јуче је градоначелник Дарко Булатовић са представицима Центра за социјални рад и другим градским установама и члановима већа посетио породице страдалих и изјавио саучешће поводом трагичне смрти суграђана у име градског руководства.

Градско веће донело је и одлуку да се породицама погинулих одмах додели једнократна новчана помоћ.

Прелаз обезбеђен вертикалном сигнализацијом, али без рампе

Предузеће „Инфраструктура железнице Србије” саопштило је данас да се саобраћајна несрећа у Нишу, где је воз ударио у аутобус, догодила на путном прелазу који је обезбеђен знацима вертикалне друмске сигнализације (није било рампе). Несрећа, у којој је погинуло троје људи, а 22 повређено, десила се при изласку воза из железничке станице Међурово.

„Путнички воз који је јутрос кренуо из железничке станице Ниш за Прокупље, при изласку из железничке станице Међурово, око 7.30 ударио је у путнички аутобус и према првим информацијама има више повређених”, наводи се у саопштењу. Додају да је због удеса железничка композиција једним делом исклизнула са шина, а железнички саобраћај на овом делу пруге је у прекиду.

„На лице места одмах су стигле екипе Хитне помоћи, МУП-а, као и железничка Комисија за ислеђење ванредних догађаја. У току је увиђај на месту несреће”, наводи се у саопштењу, преноси Танјуг.

Ребић: Пропуст возача вероватни узрок трагедије

Директор полиције Владимир Ребић изјавио је данас да је у судару воза и аутобуса на пружном прелазу код места Доње Међурово. Ребић, који је обишао место саобраћајне незгоде и који је разговарао са лекарима Клиничког центра у Нишу у коме су повређени хоспитализовани, истакао је да ће надлежно тужилаштво и полиција утврдити све околности под којима је дошло до ове тешке саобраћајне незгоде и да ће одговорни бити процесуирани.

„У овом тренутку имам информације да је до саобраћајне незгоде, највероватније, дошло услед пропуста возача аутобуса. Истрага ће утврдити да ли је тако. Испитаће се да ли је возач испуњавао психо-физичке услове за управљање возилом, а проверићемо и све друге околности које су везане за услове пута”, рекао је Ребић.

Директор полиције је указао да су припадници саобраћајне полиције и ватрогасци-спасиоци брзо дошли на лице места и заједно са службом Хитне помоћи, у веома кратком времену, повређене пребацили у Клинички центар Ниш.

Ребић је изразио најдубље саучешће породицама погинулих и апеловао на све возаче да се стриктно придржавају саобраћајних прописа, прилагоде брзину условима и стању пута, како би сачували своје животе и животе других, преноси Танјуг.

„Ниш експрес”: Упозоравали смо на небезбедне пружне прелазе

Ниш – Заменик директора „Ниш експреса” Новица Тасић рекао је на конференцији да не жели да спекулише у вези с узроком јутрошње саобраћајне несреће све док свој део посла не заврше истражни органи, али је додао да се мора узети у обзир да је пружни прелаз био необезбеђен.

„Ми смо више пута упозоравали надлежне, не само што се тиче овог већ и осталих сличних пружних прелаза, јер возимо по целој Србији, да морају да буду адекватно опремљени светлосном и звучном сигнализацијом, као и браницима, што је и законска обавеза, а и због тога што смо сведоци да ова места представљају црне тачке, јер се ту укрштају железнички и друмски саобраћај”, казао је Тасић, пренео је телеграф.рс.

Он је додао да у овом тренутку не може да говори о одговорности возача, али је нагласио да је он испуњавао све законске услове за обављање повереног му посла.

Тасић је навео да је возач 17. јула 2017. године прошао систематски преглед, који се пролази на две године, и испуњавао је све услове за возачки посао.

„Возач има 31 годину, има радно искуство од пет година и девет месеци, а у нашој фирми је годину и по дана. Смену је завршио јуче у 16.45 а јутрос је почео да ради у 6.25 сати, што показује да су испуњени услови и у погледу дужине обавезног одмора. Аутобус је контролисан, возач је алкотестиран и били су испуњени сви услови да почне са радом”, навео је Тасић.

Он је подсетио да се „Нишекспрес” градским и приградским саобраћајем бави 60 година, те да је ово једна од најтежих несрећа у којој су учествовали њихови возачи. Тасић је изразио саучешће породицама погинулих, а повређенима је пожелео брз опоравак, преноси Танјуг.

ИЗВОР: ПОЛИТИКА

——-

21.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Iskljucivi krivac je Aco pe*er kojeg bas zabole za izginule ljudi pa to je neopevani licemer,samozvani vladar sa realno dvest odsto glasova,lazira i krade svake izbore postoje dokazi za to! A ova tragedija je samo posledice takvog stanja u drustvu!

    Свиђа ми се