АКТУЕЛНО

Брнабић: Текст Медијске стратегије до краја децембра, јавна расправа у јануару


Председник Владе Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је обавештена да ће Радна група до краја децембра предати Влади Србије текст Медијске стратегије, а да ће потом у јануару започети јавна расправа о том документу.

Фото: ФоНет/Ненад Ђорђевић

„Овај документ ће неминовно донети извесне промене које ће некима одговарати а некима мало мање. Али, само друштва која прихватају промене иду напред а за то је свакако потребна и храброст“, казала је Ана Брнабић у Новом Саду на отварању професионалног саветовања о радној верзији нове Медијске стратегије.

Она је изразила задовољство што се од дијалога није одустало упркос спорењима и различитим мишљењима и казала да „искрено“ захваљује новинарским и медијским удружењима на томе.

„Највећи значај је дијалог и јачање поверења. Уколико то успемо, биће то можда и већи резултат од саме Медијске стратегије“, казала је Ана Брнабић.

Додала је да је циљ да највиши стандарди медијских слобода и медијске сцене буду усаглашени са најбољом међународном праксом и стандардима.

„Иако ми се чини да нам многи не верују, за Владу Србије ово није тема која је важна само и исључиво због нашег европског пута. То су вредности поштовања различитости, уважавања различитих мишљења, професионализма и одговорности“, казала је премијерка.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио рекао је да је на Србији да преко Медијске стратегије успостави своје стандарде и додао да је то јединствена прилика да се то учини.

Он је казао да је безбедност новинара кључни предуслов за слободно информисање.

ИЗВОР: ДАНАС

————-

17.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић