АКТУЕЛНО

НАЈАВА ИЗЛОЖБЕ „Објективно“: Шеста годишња изложба фоторепортера Новог Сада и Војводине


Поводом Фоторепортерске нове године, коју више од пет деценије наизменично организују фоторепортери дневних листова “Дневник” и “Мађар со”, у Музеју Војводине (Дунавска 35), у петак 21. децембра у 19 часова, биће отворена Шеста годишња изложба фоторепортера Новог Сада и Војводине “Објективно” .

Више од тридесет активних фоторепортера биће представљено изложбом на којој ће у галерији бити изложено 63 фотографије. Селектор овогодишње изложбе је доајен југословенске и српске фотографије Боривој Миросављевић.

Осим аутора који или раде или су поникли у две највеће новинске куће у Војводини, биће изложени и радови фоторепортера који раде за: “Вечерње новости”, “Блиц”, „Танјуг“, „Омладинске новине“, „Зрењанинске новине“„Руске слово“…

Међу врсним фоторепортерима је и седам дама: Чила Давид, Јелена Ивановић, Гордана Јовић, Марија Ердељи, Вероника Вујачић, Александра Ерски и Анабела Отош.

Биће изложени и радови аутора који су одавно доказани на просторима бивше Југославије и који су освојили мноштво значајних награда: Андраша Отоша, Геза Ленерта, Јарослава Папа, Мартина Цандира, Бранка Лучића, Имреа Сабоа, Зорана Јовановића Мачка, Николе Стојановића, Јована Његовића Дрндака,…

ОБЈЕКТИВНО 2018 – фото Ненад Михајловић

На изложби су и “Дневниковци” средње генерације који непрестано “бдију” над Новим Садом: Слободан Шушњевић, Радивој Хаџић, Филип Бакић, те Горан Мулић и Илија Рамић.

Част млађе генерације на изложби “бране” Александар Камаси, Роберт Гетел, Ненад Михајловић, Андреј Пап, Ненад Карлић, Милош Миленковић и Дарко Дозет.

Организатори овогодишње изложбе и прославе су Фото асоцијација Војводине, Музеј Војводине и виши кустос Даријуш Сами.

Изложбу ће отворити Далибор Рожић члан градског већа за културу Града Новог Сада које је и подржало организовање ове манифестације и Драгана Милошевић, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Сви заинтересовани изложбу могу погледати до 15. јануара. 2019.

ОБЈЕКТИВНО 2018 – фото Анабела Отос

ТЕКСТ ИЗ КАТАЛОГА ИЗЛОЖБЕ

Omnia flumina intrant in mare… Све реке теку у море као што сви путеви уметности воде једном циљу – достизању и спознаји Вечног и Узвишеног.

Тешко је живети у Новом Саду а немати присан однос са реком.Тешко је и поверовати да смо сведоци спровођењапланинских река у пластичне цеви.

Спрудови које је овог лета под притиском суше Дунав изложио погледу изазвали су велику пажњу грађана, али и бојазан да природа невољно мења свој лик. Посматрамо ли Влтаву на фотографијама насталим пре пола века за маестралну колекцију Pragensia, имаћемо осећај да се пред нама пружају простори океанских дубина. Фотографије су дело Владимира Червенке, једног од најзначајнијих и најутицајнијих фотографа у нашој средини.

Овогодишњи избор фотографија показује да се фото-репортери све више окрећу скривеним лавиринтима који воде у дубине људске душе. На фотографијама не преовладава покрет, већ смирај – интересантно за време у коме су брзина и немир постали аксиоми.

Траже ли фото-репортери тренутке у којима фотографија није само њихов занат већ и средство духовне обнове?

Спознаја да нас наше најближе окружење чини испуњеним и срећним упућује на то да на сваки начин поштујемо и чувамо оно што нам је на дохват руке – тврђаву, реку, врбак…

Даријуш Сами
Виши кустос Музеја Војводине 

ОБЈЕКТИВНО 2018 – фото Јан Вало

СЕЛЕКТОР ИЗЛОЖБЕ

Боривој Миросављевић је рођен у Футогу 25. јула 1937. године. Фотографијом почиње да се бави 1948, а по завршетку гимназије и новинарством. Дипломирао је на Вишој школи за организацију рада и на Економском факултету у Суботици. Десет година био је дописник „Вечерњих новости“, а годинама је сарађивао са многобројним југословенским листовима.

Био је на многим истакнутим функцијама у фотографским, спортским и радним организацијама. Учествовао је на више од хиљаду изложби на свим континентима.

Добитник је више од две стотине награда и признања, међу којима су три за животно дело:„Анастас Јовановић“ за фотографију, „Спартак“ за спорт и награда Удружења новинара Србије за новинарство.

Аутор је едиције фото-монографија „Златно око“. Добитник је награде УНИЦЕФ-а за фотографију. У Фото савезу Југославије стекао је звање Мајстора фотографије.
Носилац је националне пензије и титуле заслужног уметника у култури Републике Србије.
Један је од најгласнијих бораца за оснивање музеја фотографије.

 

Бора Миросављевић, фото Дарко Дозет

17.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић