АКТУЕЛНО

У КОНКУРЕНЦИЈИ ЧАК 50 ЗЕМАЉА: Српским генијалцима бронзана медаља


Ђаци из Србије освојили треће место из физике, биологије и хемије на Међународној научној олимпијади у Боцвани

Екипа српских средњошколаца у паузи такмичења

Са Међународне јуниорске научне олимпијаде, која је одржана у Боцвани, наши се ђаци у среду враћају у Србију са бронзаном медаљом! На такмичењу које је у овој јужноафричкој земљи трајало од 2. до 11. децембра, за одличја су се борили представници 50 земаља, а шесторка надарених средњошколаца из Србије освојила је одлично треће место! С обзиром на конкуренцију из Русије и Кине, према чијем школском систему су и постављани критеријуми, наши ђаци постигли су невероватан успех!

У групи младих генијалаца из Србије, који су се доказивали у знању из физике, хемије и биологије били су Никола Спасић из Аранђеловца, Шапчанин Душан Бегуш, Нишлије Алекса Ђорђевић и Лука Царевић и Београђани Алекса Сотиров и Невена Стојковић.

По речима Наташе Спасић, мајке Аранђеловчанина Николе који похађа први разред ИТ смера гимназије „Милош Савковић“, иза овог успеха стоји изузетан рад, много труда и одрицања. После завршеног државног такмичења из физике, 20 ђака са највише освојених поена ишло је на Српску физичку олимпијаду. Из ове групе 10 најбољих било је на новој провери знања из физике, али и биологије и хемије, где је коначно изабрано шесторо представника за Међународну олимпијаду.

фото: НОВОСТИ

– Никола се месецима спремао, и летњи распуст је провео уз књигу, знао је да осване много пута уз формуле и сложене задатке, а чак је намеравао да одустане и од летовања и остане код куће да се спрема за Олимпијаду – прича Наташа Спасић.

– На море смо га повели, инсистираући да крене, али је и тамо преседео у апартману учећи. Велика воља и амбиција, изузетан труд стоје иза овог успеха. Никола је живео за тај тренутак да представља своју земљу. Та срећа када су уз развијену српску заставу примали награду, за њега је неописива.

Како наша саговорница каже, само такмичење је трајало три дана, а остало време деца су провела дружећи се са другим групама и у туристичким обиласцима. Осим тога, тамо су их срдачно дочекали наши људи који живе у Боцвани.

Чланови наше јуниорске селекције на научној олимпијади у Боцвани (Фото лична архива-ПОЛИТИКА)

НИКОЛА ПОНОС АРАНЂЕЛОВЦА

Општина Аранђеловац је бронзу коју је Никола заједно са осталим ђацима донео представила као историјски успех овог града под Букуљом. Фондација за младе таленте Аранђеловца је овом младићу помогла да стигне на Олимпијаду, издвојивши 270.000 динара за покривање трошкова пута, смештаја и Николиног боравка у Боцвани. Општина је покрила и трошкове боравка Николине наставнице физике Саве Илић, која је једина уз три професора из Друштва физичара била у пратњи нашег тима. Николу ће у 14 часова на аеродрому дочекати цео његов разред!

ИЗВОР: НОВОСТИ

———-

12.12.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић