АКТУЕЛНО

СВЕЧАНО УРУЧЕНА „ЗЛАТНА ПЕРА“ ДРУШТВА НОВИНАРА ВОЈВОДИНЕ


Повеље Друштва новинара Војводине „Златно перо“ додељене су 27.11.2018. године у холу Покрајинске Валаде Војводине, са почетком у 11 часова. Присутнима (око шесдесет људи, угледних грађана и преставника медија) се прво обратио председник Друштва новинара Војводине Петар Кочић, потом Драгана Милошевић, секретар за културу, информисање и односе са верским заједницама, која је у уручила награде добитницима. Награда „Златно перо“ се додељује за изузетан допринос новинарској професији, одлуком Управног одбора Друштава новинара Војводине, а на предлог стручног жирија.

Овогодишњи добитници су: Ацо Драгићевић, уредник двојезичног часописа „Дијаспора“ из Стокхолма, Петар Томић – новинар РТВ-а, дописник Танјуга из Букурешта и уредник „Дневника“, Илеана Околишан Баба – вишедеценијска уредница музичког програма Радио Новог Сада, Љиљана Булатовић-Медић, некадашња новинарка РТС-а и „Експрес политике“, као и Чедомир Кецо, некадашњи директор редакције „Дневник“, аграрни новинар и оснивач листа „Моје газдинство“. Друштво новинара Војводине је настављач идеја својих претеча, Новосадске секције Југословенског новинарског удружења и још старијег Змајевог Удружења српских књижевника, новинара и уметника, те  је преузело обавезу да чува њихове тековине и начела, али и да промовише и унапређује професионалне стандарде и положај новинара, поручио је председник Кочић у свом обраћању присутнима.

Петар Кочић

Честитајући награђенима, покрајински секретар за културу, информисање и односе саверским заједницама Драгана Милошевић изјавила је: да када је реч о односу овог секретаријата према новинарским асоцијацијама и  јавном информисању у целини, оно што тај однос превасходно детерминише јесу критеријуми професионализма и јавног интереса наших грађана у тој области.

Драгана Милошевић

У име награђених, Друштву новинара Војводине срдачно се захвалио лауреат Чедомир Кецо, који је рекао да „новинарска професија није у кризи, како то неки тврде, већ да је кључан проблем у томе што руководиоци медија само прате догађаје и личности, непланирајући и неосмишљавајући дугорочно теме које су у интересу грађана, а које су суштина у новинарству“.

Чедомир Кецо

Ову свечаност је музички пратио Александар Кочић, академски музичар.

Према истраживањима ТВ Арс Медије чланство Друштва новинара Војводине је из године у годину у порасту, а број чланова је близу 500 новинара. Имајући у виду да је до садашњим водећим удружењима чланство у опадању, а кредибилитет под знаком питања, све веће су шансе да ово удружење преузме медијску сцену Војводине.

Текст: Жељко Савић, новинар

ИЗВОР: ТВ Арс Медија

28.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић