АКТУЕЛНО

ФРАНЦУСКА: ПРОТЕСТИ због цене горива (фото, видео)


Једна жена погинула је у Савоји на југоистоку Француске током протеста због раста цена горива, изјавио је француски министар унутрашњих послова Кристоф Кастанер. У инцидентима повређено 106 особа! Полиција испалила сузавац.

Жена, која је управљала аутомобилом, уплашила се када је видела демонстранте који су блокирали пут, након чега је грешком притиснула папучицу гаса и ударила возилом учесницу протеста која је страдала на лицу места.
Она је била у возилу с дететом и успаничила када су учесници протеста окружили њен аутомобил и почели да лупају по крову, изјавио је министар, преноси сајт Локал Франс.

И полицајци, њих двојица, су повређени пошто их је намерно ударио аутомобил. То је навела локална префектура и додала да је полиција бацила сузавац на демонстранте како би растерала скуп.

У одвојеним сукобима широм Француске најмање 106 особа је повређено, саопштило је француско министарство унутрашњих послова.

Полиција је саопштила да је испалила сузавац на више локација како би пробила блокаду.
Министар Кастанер је такође рекао да је 24 људи приведено и 17 задржано у притвору.

Широм Француске грађани данас блокирају путеве, мостове и наплатне рампе у знак протеста због повећања цена горива.

Улице Француске блокира готово више од 125.000 људи.

Блокаде под називом „жути прслук“ због боје заштитних прслука као симбола протеста требало би да буду организоване на најмање 700 локација.

У блокади путева учествују и возила Хитне помоћи:

Француски званичници су упозорили да, иако неће блокирати протесте, неће дозволити да зауставе проток на путним мрежама.

У протеклих годину дана цена дизела, који најчешће користе возачи у Француској, порастао је за око 23 одсто на 1,51 евро по литри што је највише од почетка миленијума.

ИЗВОР: МОНДО

***

Battlefield Paris: Police hit protesters with tear gas as massive fuel rallies grip France


*

*

ИЗВОР: РТ

25.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић