АКТУЕЛНО

НА ГАРДОШУ ЗАБОРАВЉЕНА ГРОБНИЦА 6.500 СРБА


На Јеврејском гробљу на Гардошу у Земуну налази се заборављена масовна гробница у којој почивању посмртни остаци 6.500 Срба, махом цивила са Козаре, убијених или умрлих у нацистичком логору („Старо сајмиште“ – Логор Земун, немачки Semlin Judenlager), пишу београдске „Вечерње новости“.

„Старо сајмиште“ – nem. Semlin Judenlager (Фото: Д. Јевремовић/Политика)

Поред гробнице налази се бијели споменик, који је давних дана подигао СУБНОР и на којем пише само „Жртвама фашистичког терора 1941-1945“.

Нигдје нема табле да је поред масовна гробница, да су у питању српски цивили, да их је било 6.500 и да су страдали у монструозном логору на Старо сајмиште“ – Логор Земун, немачки Semlin Judenlager, наводи лист.

Предсједник Јеврејске општине Земун Ненад Фогел рекао је да се на Јеврејском гробљу налазе три масовне гробнице, од којих је највећа ова са остацима Срба убијених или умрлих на Сајмишту.

„Друге две, мање, јесу муслиманска и масовна гробница утопљеника. Претпоставља се да су у муслиманској остаци мобилисаних припадника Ханџар дивизије, који су умирали на путу за Источни фронт, док су утопљеници вероватно жртве Новосадске рације, у којој су Мађари 1942. године убијене цивиле бацали у Дунав“, навео је Фогел.

Историчар Милан Кољанин наводи да је у Старо сајмиште (Старо сајмиште“ – Логор Земун, немачки Semlin Judenlager) од маја, а нарочито током љета 1942. године доведено више хиљада заточеника, прво из окупиране Србије, а затим из усташке Независне Државе Хрватске.

„Нарочитио велики прилив настао је после немачко-хрватске војне операције на Козари, у лето 1942. године, када је убијено и интернирано више десетина хиљада партизана и српских становника са овог подручја, углавном у Јасеновац и Стару Градишку. Више хиљада мушкараца упућено је у логор на Сајмишту, ради слања у немачке концлогоре и радне логоре“, навео је Кољанин.

Он је рекао да су на Сајмишту (Старо сајмиште“ – Логор Земун, немачки Semlin Judenlager) владали глад, болести и тортура, а помор је ескалирао у августу, када је просјечно умирало по 76 људи дневно, док је само 22. августа умрло 340 људи.

Према Кољаниновим ријечима, лешеве су запрежним колима ноћу одвозили и сахрањивали у почетку у масовне гробнице на православном и католичком гробљу, али је брзо нестло мјеста, па се прешло на јеврејско.

Државна комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача, формирала је, одмах по ослобођењу, Анкетну комисију за испитивање злочина у логору на Сајмишту („Старо сајмиште“ – Логор Земун, немачки Semlin Judenlager), која је на Јеврејском гробљу пронашла 6.500 жртава.

Тада је, како наводи лист, на ову масовну гробницу Срба у самом срцу Србије, пао заборав.

Нацистички логор Старо сајмиште носио је назив Логор Земун, немачки Semlin Judenlager до 1942. године, до када су у њему заточени Јевреји – жене, дјеца и старци, убијени у душегупкама.

Логор затим добија назив Прихватни логор Земун, а према Кољанину, ту је интернирано 31.972 заточеника, од којих је у логору, или непосредно по одвођењу, живот изгубило 10.636 људи.

Од љета 1943. године у њега су довођени и заточеници из остатка окупиране Југославије, из Грчке и Албаније.

Извор: СРНА/НОВОСТИ/ЈАДОВНО

————–

24.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић