АКТУЕЛНО

Биљана Ђоровић: Говори да бих те видео – др Лука Јоксимовић


У емисији „Говори да бих те видео“ под насловом „Шта све може човек“, представљамо др Луку Јоксимовића. Иако слеп од своје девете године, Лука Јоксимовић је стекао највећа научна звања.

На Филозофском факултету Универзитета у Београду стекао је звање дипломираног филозофа и магистра антропологије. У Њујорку, на The New School for Social Research, као постдипломац стекао је звање Master of Arts и успешно дао један број испита са докторских студија. Звање доктора хуманистичких наука стекао је на Интернационалном универзитету Брчко дистрикт (БиХ) 2014. године са дисертацијом „Реафирмација критичке антропологије и филозофије у савременим условима“.

Од 1992. године, посвећује се раду на развоју и промовисању информатичких технологија за слепе и слабовиде. Као пионир у овој области у ондашњој СФРЈ и Србији са својим тимом инжењера урадио је први читач екрана, са сетом софтвера, БЛАС в2 и синтетизатор гласа за српски језик за MS DOS, и БЛАС в4 за MS Windows 3.1x и Win95. Поред ових активности, Др Лука Јоксимовић је завршио соло певање и аутор је више књига прича и романа „Код ошишане овце“.

Аутор емисије је Биљана Ђоровић.
Насловна страна: Лука Јоксимовић

ИЗВОР: Радио Београд 2

—————–

24.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић