АКТУЕЛНО

Шта је праунук генерала Транијеа поручио Макрону због Србије?


Савез Срба Француске објавио је на Фејсбуку писмо Пјера Транијеа, праунука француског генерала из Великог рата Шарла Транијеа, председнику Француске Емануелу Макрону. Пјер Траније осуђује скандалозни протокол за обележавање стогодишњице дана примирја и дочек председника Републике Србије Александра Вучића на истом, истичу у Савезу Срба Француске. Генерал Шарл Траније је са француском коњицом и српским трупама ослободио Ниш, Скопље, Прокупље и Свилајнац.

Превод писма његовог унука, које је објавио Савез Срба Француске, преносимо у целости:

„Председнику Републике Француске,

Приликом свечане комеморације 11. новембра 2018, указали сте част многим шефовима држава. Међутим, осећам у мом телу и мојој крви срамоту коју сте учинили г. Вучићу, председнику Републике Србије, чијој се мирноћи дивим. На његовом месту, направио бих невиђен скандал. Која велика победа на Западном фронту би оправдала немачку капитулацију 1918. године?

Мој прадеда генерал Траније и генерал Франше Д’Епере са српским генералима, по цени невероватних патњи, извојевали су предају и капитулацију бугарске војске, заробили су једанаесту немачку армију, капитулирала је и Турска и Аустрија отварајући пут до Берлина.
Рат је добијен на источном, Солунском фронту! Немачка, сама и анемична, више се није могла носити са сукобом. Хероји тог рата су француски, српски, грчки, енглески и италијански војници. У Скопљу, 30. септембра 1918. године, генерал Лудендорф је затражио од Клеменсоа опште примирје и потпуни престанак војних дејстава! Требало је да на овој стогодишњици буду почаствовани управо Cрби, које сте искључили, Eнглези, Грци, Италијани и, наравно, Aмериканци. Подсећам Вас да су се Руси повукли 1917. године.

Где је Француска? Да ли је постала роб Сједињених Америчких Држава? Претварате се да желите промовисати европску одбрану, а за улазак у Европску унију мора се бити члан НАТО-а? Ви сте указали част нашим непријатељима уместо нашим осведоченим пријатељима! Каква нискост. Знајте да су Срби поносни и веома везани за Француску, али Ви желите завршити поткопавање односа, посао који је покренуо Жак Ширак.

Срамим се, господине председниче, срамим што сам служио млитавој држави док сам у морнарници мислио да служим часној земљи. Хоће ли престати та издаја? Онда када то одлуче САД? Више од 800 година пријатељства са Србијом је прегажено без кајања? Срамота ме, а Вама браво, ако после такве издаје још можете мирно да спавате.

Пјер Траније“

Пјер Траније, Прокупље 2018.

Пјер Траније посетио је Прокупље у октобру. У том граду, на споменику јунацима Гвозденог пука, међу четири централне личности налази се и лик генерала Транијеа.

ИЗВОР: РТС

———-

17.11.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. ХВАЛА БОГУ ЧОЕК ЈЕ РЕКАО ИСТИНУ САМО ТАЈ ТЗВ макрон ЈЕ чифут хазар САМО ЈЕ СРБИМА ПРИЈАТЕЉ ЦАРСКА РУСИЈА ОВО ЗБОРИ СТО ПОСТО ЧИСТИ БЕЛИ ПЛАВИ ПРАВИ СРБИН АРИЈЕВАЦ РЕЧЕ НАШ БРАТ РАДОВАН ДАМЈАНОВИЋ КРИЈУ ПОРЕКЛО ИВАНА ГРОЗНОГ ПОТОМКА СВЕТИХ НЕМАЊИЋА РАШО СРБИНЕ ТО МАЈКА ВАСОЈЕВКА РОДИ ВАЗДА СЕ СРБСТВУ ЗАКЛИЊЕ ДА СЕ ОСЛОБОДИ ОЈХА АМИН СССС

    Свиђа ми се