АКТУЕЛНО

УНС сматра да НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес „наносе штету новинарској професији и интересима новинара и медијских радника у Србији“


Удружење новинара Србије (УНС) обавештава колеге и јавност да су у последњих десет дана НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес, објавили чак четири саопштења као „Коалиција новинарских и медијских удружења“, којој иначе припада и УНС, чиме не само да су прекршили правило усаглашавања ставова са најстаријом и највећом новинарском организацијом у Србији, већ су и обманули јавност.

Ово није први пут да се ове чланице Коалиције у јавности лажно представљају под називом „Коалиција новинарских и медијских удружења“ и да уместо УНС-а, најчешће када реагују више као група грађанских активиста него професионална новинарска и медијска удружења, као део Коалиције наводе Асоцијацију онлајн медија (АОМ).

УНС се не противи заједничком деловању потписника саопштења, али тражи да ова група не злоупотребљава назив који грађане може да доведе у заблуду.

Та лоша пракса није коректна ни према УНС-у, који се 2010. године удружио са колегама у неформалну Коалицију новинарских и медијских удружења да би се заједнички борили за професионалне циљеве и стандарде на основу минимума усаглашених ставова.

УНС, као највеће и најбројније новинарско удружење у Србији, и раније је упознао остале чланице Коалиције новинарских и медијских удружења да се противи увођењу нових организација у Коалицију без јасних критеријума.

УНС сматра да НУНС, НДНВ, АНЕМ и Локал прес наносе штету новинарској професији и интересима новинара и медијских радника у Србији тиме што, од случаја до случаја, најчешће за политички усмерену борбу, као чланице Коалиције представљају и друге организације.

 

ИЗВОР: Удружење новинара Србије – САОПШТЕЊА

————–

23.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић