АКТУЕЛНО

БиХ: Због злочина над Србима, четворици укупно 29 година робије


САРАЈЕВО – Апелационо веће Суда БиХ прогласило је данас кривим и осудило на вишегодишње казне затвора четворицу припадника Армије БиХ због напада на колону српских цивила у селу Кукавице код Рогатице 27. августа 1992. године, када је убијена најмање 21 особа, а рањено 39.

Мухамед Шишић, који је био командант диверзантског вода кукавичке чете, осуђен је на осам година затвора. Азиз Шуша и Тарик Шишић, као припадници тог вода, осуђени су на по пет година, а Емир Драковац на 11 година затвора, пренела је РТРС.

С обзиром на то да је Драковац у првостепеном поступку осуђен на 14 година затвора за убиство и скрнављење тела цивила Милоша Ковачевића, те мучење припадника Војске Републике Српске у децембру 1992. године, Апелационо веће му је изрекло јединствену казну затвора од 15 година.

У образложењу пресуде, председавајући Апелационог већа Мирза Јусуфовић истакао је да су оптужени проглашени кривима и да су починили ратни злочин над цивилним становништвом, супротно међународном хуманитарном праву.

Веће је несумњиво утврдило да су колону чинили српски цивили, углавном жене, деца и старци, а да су један камион, аутобус и неколико аутомобила возили ненаоружани војници.

Утврђено је да је конвој пре и у току кретања контролисан како би се проверило да ли у њему има припадника војске.

Веће је утврдило како постоји довољно доказа да су управо оптужени починили дјело које им се ставља на терет.

Аутобус, камион и више путничких возила нису били ничим обележени, па Апелационо веће сматра да и то указује да је реч о цивилима.

Приликом напада на колону нико није узвратио ватру, што би било логично да се радило о војној колони. Напад је извршен 27. августа 1992. око подне на путу Месићи-Кукавице.

Веће је утврдило и да су сва четворица оптужених појединачно дејствовала из ватреног оружја према цивилима, што су потврдили искази више сведока, који су уверљиво описали овај догађај.

Апелационо веће није могло да прихвати тезу одбране у вези са алибијем оптужених да су они 27. августа 1992. године били на другој локацији.

Приликом изласка на лице места, Апелационо веће се уверило у прегледност пута, наводећи да су оптужени морали проверити да ли је реч о војној или цивилној колони.

Они то нису учинили и након првог пуцња сви су из непосредне близине отворили ватру која је трајала седам до осам минута, наводи се у образложењу.

Апелационо веће Суда БиХ раније је укинуло првостепену пресуду четворици припадника Армије БиХ у ослобађајућем делу, док је у осуђујућем потврдило 14-годишњу казну изречену Емиру Драковцу за ратни злочин почињен у селима Вратсалићи код Рогатице и Зебина Шума код Фоче.

Линта: Понижавајућа пресуда Суда БиХ о злочину код Рогатице

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је као срамну и понижавајућу пресуду Апелационог већа Суда БиХ, којом су на свега 33 године затвора осуђена четворицу припадника бивше Армије БиХ, због стравичног злочина над српским цивилима у селу Кукавице код Рогатице 27. априла 1992. године.

Линта је саопштио да су остали припадници бивше Армије БиХ, који су учествовали у овом злочину, и даље су на слободи и оценио да је наведена пресуда један у низу доказа да је Суд БиХ антисрпски и политички мотивисан.

Циљ суда није да српске жртве остваре правду и да кривци за ратне злочине над Србима буду адекватно кажњени, већ да се оправда лажна и бесмислена теза о Србима као агресорима и злочинцима и Бошњацима као ослободиоцима и жртвама, каже се у саопштењу.

ИЗВОР: РТВ

——-

17.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »