АКТУЕЛНО

Америка тражи окончање мандата УНМИК-а, Србија против


Америчка амбасадорка при УН Ники Хејли послала је писмо генералном секретару УН Антонио Гутерешу у коме тражи да се УНМИК повуче са Косова и Метохије. То се наводи у писму Гутерешу у које је Танјуг имао увид.

Ники Хејли, фото архива

Како се наводи, она је то писмо послала 9. октобра, истог дана када је објавила да се повлачи са места амбасадора САД у УН.

Како је рекла, без редовне ревизије мандата и мисије УНМИК-а, „спољне политике и странке штетних интереса“ наставиће да као таоце држе време и важне ресурсе УН, због чега захтева од Генералног секретаријата да искористи утицај својим ауторитетом и иницира да се направи излазна стратегија за УНМИК.

„Предузимањем таквих корака, СБ УН ће моћи да процени и оцени присуство УН мисије на Косову, као што радимо са свим мировним мисијама. Предузимањем тог корака такође ћемо унапредити нормализацију односа Србије и Косова и њихов заједнички циљ, да се интегришу са европским суседима. Такође сам уверена да ће таква процена рада УНМИК- а и излазна стратегија очувати интегритет ваших сјајних напора у спровођењу реформи мировних мисија“, написала је Ники Хејли.

Како је навела, када мировне мисије УН обаве добар посао, државе у којима се налазе у стању су да окончају конфликт, успоставе демократске политичке процесе и развију сопствене капацитете.

„Већ више година, мисија УН на Косову пружала је пример успешне мисије која решава сложен конфликт. Успех Косова обележен десетогодишњицом проглашења независности требало би да буде разлог за славље и симбол великог доприноса које су УН дале у очувању мира и стабилности у Европи“, навела је Ники Хејли.

Ђурић: Шамар мировним напорима и повратак политици притисака

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић је на ванредној конференцији за новинаре рекао да Србија сматра да је усвајање ове иницијативе „шамар мировним напорима“ и повратак политици притисака.

„Србија ће се овој иницијативи супротставити свим аргументима. И правним и политичким“, рекао је Ђурић.

Директор владине Канцеларије је навео да још ништа није решено, а поготову не питање статуса, као и да нису испуњени неки од главних задатака Резолуције 1244 Савета безбедности УН која је једини правни оквир.

„Иницијатива је утолико опаснија, јер долази у тренутку када привремене косовске институције покушавају да формирају војску Косова“, навео је Ђурић.

Казао је да једини оквир за дијалог Београда и Приштине јесте привремени режим УН.

Ова иницијатива ће представљати охрабрење сепаратистима у Приштини да наставе са политиком дугих цеви, казао је Ђурић и додао да ће то допринети и наставку једностраног деловања у међународној заједници и да решење за односе Београда и Приштине не траже за преговарачким столом.

„Желим још једном да упозорим и подсетим да мандат мисије УН на КиМ (УНМИК) није испуњен и у још једном кључном сегменту, а то је повратак прогнаних и расељених. Мисија УН на КиМ за ових 18 година још није испунила ниједан од својих главних задатака због којих је установљена, а то је повратак преко 200.000 протераних Срба и других неалбанаца са КиМ“, навео је Ђурић.

Он је оценио да би повлачење мисије УН у овом тренутку представљало признање неуспеха и капитулацију у борби за остварење неких од кључних циљева због којих су и успостављене УН.

Додао је да ће се о овоме обавити консултације и разговарати са пријатељима и партнерима Србије – сталним чланицама Савета безбедности УН, Русијом, Кином, као и с другим чланицама Савета безбедности УН.

На питање новинара како иде процедура у УН по том питању, односно да ли Савет безбедности може бити прескочен у доношењу таквих одлука, Ђурић је казао да ће Србија инсистирати да све иде кроз Савет безбедности.

ИЗВОР: РТВ

——–

17.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ЈЕДИНО ДА СЕ ТРАЖИ ДА нато окупатор НАПУСТИ СВЕТО КОСОВО И МЕТОХИЈУ И ДА СЕ ПЛАТИ РАТНА ШТЕТА ЗА ДВА СВЕТСКА РАТА И ЗА НАСТАВАК ДРУГОГ СВЕТСКОГ ОД 1991 ДО 1999 ГОДИНЕ АКО ИМАШ ПЕТЉУ ЂУРИЋУ ТО ТРАЖИ А ДА СРБИЈАНСКА ВОЈСКА ДОДЂЕ НА КОСОВО МЕТОХИЈУ ДА ШТИТИ СРБСКУ СВЕТУ ЗЕМЉУ АМИН БИЖЕ ДАЈ СССС

    Свиђа ми се