АКТУЕЛНО

Општи избори у БиХ – Кашњења у отварању бирачких мјеста трајала су од 15 до 30 минута


У седам часова отворено је пет и по хиљада бирачких мјеста која се затварају у 19 часова, када завршава и изборна тишина. На четири гласачка листића грађани ће бирати између седам хиљада 494 кандидата и 128 политичких субјекта.

ЦИК БиХ

Поједина бирачка мјеста у БиХ, гдје се данас одржавају општи избори, нису отворена тачно у 7.00 часова због идентичних разлога као што је и до сада било уобичајено на свим изборима који су одржани у БиХ, саопштено је из Централне изборне комисије БиХ.

Стање безбједности на гласачким мјестима, као и на подручју цијеле Републике Српске је повољно и без већих нарушавања јавног реда и мира, а до сада су забиљежена два инцидента, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Српске.

На подручју општине Челинац три редовна бирачка мјеста отворена су са закашњењем, док су остала 24 отворена на вријеме, рекао је предсједник Општинске изборне комисије Божидар Савичић.

Савичић је истакао да је отварање бирачких мјеста каснило због нестанка електричне енергије.

У Бањалуци је на вријеме отворено 260 бирачких мјеста, а незнатног кашњења било је на 10 бирачких мјеста, рекла је Срни предсједник Градске изборне комисије Бањалуке Нада Батинар.

Батинар је навела да је ријеч о кашњењима од седам до 20 минута.

На подручју општине Градишка седам редовних бирачких мјеста отворено је са закашњењем, док је осталих 86 отворено на вријеме у 7.00 часова, рекла је предсједник Општинске изборне комисије Градишка Нада Живковић.

Она је истакла да је до кашњења у отварању бирачких мјеста дошло због додатног бројања гласачких листића.

У Брчко дистрикту на вријеме су отворена 122 бирачка мјеста, док је на седам дошло до кашњења, изјавила је предсједник Изборне комисије дистрикта Андреа Мркоњић.

Она је рекла да су разлози кашњења техничке природе, јер бирачка мјеста нису технички била припремљена за отварање, а након тога дошло је и до кашњења и у пребројавању гласачких листића.

Бирачко мјесто у Миљевини отворено је 8.00 часова, па ће гласање трајати до 20.00 часова, потврдио је Срни предсједник Општинске изборне комисије Фоча Бранимир Радовић. Ово бирачко мјесто није на вријеме отворено због кашњења једног члана бирачког одбора из Сарајева.

Право гласа има више од 3,3 милиона грађана. Гласачи су дужни да на биралиште понесу идентификациони документ – личну карту, возачку дозволу или пасош. Ако грађани не знају на којем бирачком мјесту се налазе, могу то да провјере на веб страници Централне изборне комисије, укуцавајући своје име и матични број или слањем СМС-а са матичним бројем, након чега ће добити информацију гдје могу да гласају.

Грађани бирају политичке представнике на 518 функција у БиХ. Бирају се три члана Предсједништвапредсједник и два потпредсједника Републике Српске, 42 посланика парламента БиХ, од којих 28 из Федерације и 14 из Републике Српске83 посланика Народне скупштине Републике Српске и 98 Парламента Федерације БиХ. Биће изабрано и 289 посланика у десет кантоналних скупштина у Федерацији. Осим на редовним бирачким мјестима, гласање је омогућено и грађанима којима је кретање ограничено.

Сваки гласач у Републици Српској на четири гласачка листа може да гласа за члана Предсједништва из Републике Српске, предсједника или потпредсједника Републике Српске, посланике у Народној скупштини и представнике из Српске у Парламенту БиХ. Право гласа у Српској има више од 1,2 милиона становника. Осим у БиХ, гласаће се и у иностранству, а десет бирачких мјеста формирано је у дипломатско-конзуларним представништвима. За гласање путем поште пријављено је више од 76 хиљада бирача. За праћење данашњих избора, ЦИК је акредитовао шест хиљада 424 посматрача, од којих је око 1.500 странаца, док су општинске изборне комисије регистровале око 60 хиљада страначких посматрача.

Грађани своје гласачке листиће први пут убацују у провидне гласачке кутије, а на биралиште свако треба да понесе један од идентификационих докумената издатих у БиХ – личну карту, возачку дозволу или пасош. На подручју свих полицијских управа у Републици Српској,лични документи биће издавани од 7 до 19 часова, саопштено је из Министарства унутрашњих послова. Током викенда радиће и шалтери „Пошта Српске“.

***

ЦИК БиХ: Кашњења у отварању бирачких мјеста трајала су од 15 до 30 минута

Поједина бирачка мјеста у БиХ, гдје се данас одржавају општи избори, нису отворена тачно у 7.00 часова због идентичних разлога као што је и до сада било уобичајено на свим изборима који су одржани у БиХ, саопштено је из Централне изборне комисије БиХ.
Укупно у БиХ је формирано 5.794 бирачких мјеста /нека бирачка мјеста су придружена/ и 314 мобилних тимова.

Кашњење у отварању бирачког мјеста трајала су од 15 до 30 минута, истичу у Комисији.

У Бањалуци је на око 100 бирачких мјеста кашњење трајало од десет до 15 минута из техничких разлога који су у међувремену ријешени, а у Градишци кашење је забиљежено на осам бирачких мјеста.

У Тешњу је до кашњења дошло због контрадиверзионог полицијског прегледа бирачких мјеста, наводи се у саопштењу.

У Великој Кладуши на отварање се чекало на четири бирачка мјеста, Цазину седам, Бихаћу 15, Брчко дистрику седам, те у Прњавору, Броду, Оџаку, Вукосављу и Центару Сарајево на по једном бирачком мјесту.

Због кашењења је дошло зато што нису на вријеме извршене припреме за отварање бирачког мјеста, члан није дошао због болести, те је позван други члан или чланови комисија нису имали кључ.

Било је кашњења чланова бирачких одбора, негдје није било струје, поновно су пребројавани гласачки листићи на захтјев посматрача, а било је и присуства посматрача из истих субјеката у исто вријеме.

***

Сутра конференција за новинаре међународних посматрача

Међународна изборна посматрачка мисија, надлежна за посматрање општих избора у БиХ, представиће сутра у Сарајеву прелиминарни постизборни извјештај, саопштено је из ОЕБС-а.

Међународна посматрачка мисија састоји се од представника ОДИХР-а, парламентарних скупштина ОЕБС-а, Савјета Европе и Натоа, те Европског парламента.

Извјештај ће представити специјални координатор и вођа краткорочне посматрачке мисије ОЕБС-а Маврудис Воридис, шеф делегације Парламентарне скупштине Савјета Европе Дејм Черил Гилан, шеф делегације ОЕБС-ове Парламентарне скупштине Пиа Каума.

У представљању извјештаја учествоваће и шеф делегације Европског парламента Франк Енгел, шеф делегације НАТО-ове Парламентарне скупштине Раса Јукневичиене и шеф ОДИХР-ове дугорочне изборне посматрачке мисије Петер Тејлер.

Међународна изборна посматрачка мисија састоји се од око 320 посматрача из 43 земље, укључујући око 250 посматрача које је ОДИХР ангажовао на дугорочној и краткорочној основи, 30 парламентараца и чланова особља ОЕБС-ове Парламентарне скупштине, 18 из Парламентарне скупштине Савјета Европе, девет из Европског парламента, као и осам из Парламентарне скупштине НАТО-а.

Конференција за новинаре на којој ће бити представљен прелиминарни постизборни извјештај заказана је за 15.00 часова у хотелу „Новотел“.

ИЗВОР: РТРС

***

Петрић: На изборе изашло 1.733.000 гласача или 53,26 одсто

Предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић саопштио је вечерас да је на опште изборе, према непотпуним подацима, изашло 1.733.000 или 53,26 одсто бирача, што ће бити један или два одсто више него на прошлим општим изборима.

У Босни и Херцеговини су одржани избори, осми по реду на свим нивоима власти од проглашења независности те државе 1992. године. ЦИК: Излазност у БиХ 53,26 одсто.

Петрић је на конференцији за новинаре рекао да ЦИК БиХ још нема комплетне податке о излазности и да од великих општина недостају подаци за Бијељину и Бановиће, као и неколико мањих општина.

„На десетак бирачких мјеста, од укупно 6.000, било је ремећења јавног реда и мира, што су општинске и градске изборне комисије, полиција, политичке странке у дијелу у који су у ексцесе били умијешани посматрачи брзо ријешили и ставили под закониту контролу цијели изборни систем“, рекао је Петрић.

Он је навео да податку о излазности треба додати и 1.085 гласача који гласају у дипломатско-конзуларним представништвима, 20.000 гласача који гласају за општину у којој су живјели 1991. године, око 10.000 гласача који су гласали путем мобилних тимова и 3.769 гласача који су гласали на напотврђеним гласачким листићима.

Предсједник ЦИК-а је саопштио да је излазност изнад просјека остварена у Бањалуци, Добоју, Зворнику и Шипову, гдје је износила око 60 одсто, Лопарама више од 60 одсто, у Угљевику скоро 70 одсто, Источном Дрвару 73 одсто, Рибнику 65 одсто, а Бановићима 77 одсто.

„У Шековићима је излазност била 66 одсто, Горњем Вакуфу 62 одсто, Хан Пијеску 70 одсто, Јабланици 66 одсто, Коњицу 63 одсто, Источној Илиџи 74 одсто, Источном Старом Граду 80, Источном Новом Сарајеву 72 одсто, Трнову у Федерацији БиХ 77 одсто, а у Трнову у Републици Српској 74 одсто“, рекао је предсједник ЦИК-а.

Он је навео да је на Палама излазност била 67 одсто, у Рогатици 71 одсто, Вишеграду 62 одсто, Горажду 66 одсто, Стоцу 72 одсто, Фочи 63 одсто, 68 одсто у Љубињу и 63 одсто у Милићима.

Петрић је истакао да ЦИК БиХ још нема комплетне податке о излазности.

Предсједник ЦИК-а је истако да су избири протекли фер и коректно супротно најавама, према којим се могао очекивати крах.

„ЦИК на челу изборне администрације и свих 142 градске и општиске изборне комисије од 580 чласнова са око 50.000 изборних посматрача је број учесника у овим изборима“, напоменуо је Петрић.

У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ НАЈВЕЋА ИЗЛАЗНОСТ

У Републици Српској је на данашњим општим изборима, изузимајући општине са малим процентом бирача, гласало 57,26 одсто, у Федерацији БиХ 51,1 одсто, а у Брчко дистрикту 46,81 одсто бирача са правом гласа, рекао је вечерас предсједник Централне изборне комисије БиХ Бранко Петрић.

Петрић је на конференцији за новинаре у Сарајеву навео да је на опште изборе у БиХ, према непотпуним подацима, изашло 1.733.000 или 53,26 одсто бирача, што ће бити један или два одсто више него на прошлим општим изборима.

Према његовим ријечима, на непотврђеним гласачким листићима гласало је 3.769 гласача.

Говорећи о тврдњама посматрача о бројним неправилностима на данашњим изборима у БиХ, Петрић је истакао да је неко сам себи додијелио неку мало значајнију улогу у изборном процесу него што је то дозвољено.

„Излазити у јавност недокументованим, произвољним, неповјерљивим и некаквим катастрофичним предвиђањима, без одговорности, веома је неодговорно и томе не би требало придавати превелики значај“, тврди Петрић.

Он је нагласио да су избори били и завршени су фер и коректно, упркос томе што су неки предвиђали крах изборног система и прије седам-осам мјесеци говорили да избора неће бити.

У СРПСКОЈ У ПЕТ-ШЕСТ СЛУЧАЈЕВА СУМЊЕ У КУПОВИНУ ГЛАСОВА

У општинама Републике Српске у пет-шест случајева било је сумњи у куповину гласова на по једном бирачком мјесту на данашњим изборима, рекла је члан Централне изборне комисије БиХ Ирена Хаџиабдић.

Она је на конференцији за новинаре ЦИК-а БиХ у Сарајеву истакла да су, према упутствима надлежних тужилаштава, одмах прикупљани подаци и спровођена истрага на терену надлежних институција.

Према њеним ријечима, у Федерацији БиХ су била два случаја у која је било укључено тужилаштво.

„Не допадају нам се квалификације да је било 300 критичних ситуација. Тиме се заводи јавност и претјерује. Критичне ситуације нису анонимне пријаве или пријаве грађана. Било је претјеривања, јер информације које ми добијамо не указују на велике неправилности“, нагласила је Хаџиабдићева.

Она је изразила забринутост да ће, када буду објављени резултати, бити још више прича о неправилностима.

„Добили смо само 10 приговора у вези са кршењем изборне тишине. У извјештају Коалиције `Под лупом` нисмо видјели ништа алармантно“, рекла је Хаџиабдићева.

Вечерашњу конференцију за новинаре ЦИК-а БиХ обиљежио је инцидент када се Фадил Ћеримагић обратио члановима ЦИК-а, тражећи од њих одговор на питање због чега је његова мајка на бирачком списку посљедњих 11 година, иако је умрла.

Ћеримагић, којег је обезбјеђење избацило из зграде Парламентарне скупштине БиХ, гдје се одржавају конференције за новинаре ЦИК-а БиХ, рекао је новинарима да већ дуже покушава доћи до чланова ЦИК-а БиХ.

„Слали су ме општинским комисијама да „избришем“ мајку. Нисам ја правио листу, нисам ја њихов члан. Мајка је умрла прије 11 година, ја сам то пријавио, а од мене траже да ходам. Ја имам смртни лист, а сваке изборе је на листи. Ово је увреда за мене“, рекао је Ћеримагић, чија мајка већ 11 година „гласа“ у сарајевском насељу Мејташ два.

ИЗВОР: СРНА/РТРС

———

7.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић