АКТУЕЛНО

Драгомир Антонић: Неки људи у неким срединама


Пред спомеником ратног савезништва САД и трупа генерала Драже Михаиловића ни речју није поменут генерал. Чак ни Срби. Да ли је то на подручју Прањана откривена досад непозната етничка група?

фото: ПЕЧАТ

Срби! Нисмо криви! НАТО је злочинац! Браћо и сестре, ми Срби смо жртве! Ко вам другачије каже – лаже! Хиљаде грађана Србије умире од рака. Нико не одговара.

НОВО ВРЕМЕ, НОВИ МОРАЛ 

Нисам квалификован да изигравам судију у спору између министра културе и власника телевизије, експерта, по сопственом признању, за филм и музику. Једноставно не гледам „Задругу“, предлажем да следите мој пример, и зато не знам ко је у праву: Да ли они што гледају или они што не гледају?

Поновићу део свог текста објављеног у „Печату“ број 107 од 26. марта 2010. године.
Глобалистичко „ново време, нови морал“ биће погубно за многе генерације. Моралних норми садржаних у Јеванђељу није се требало олако одрицати. Оне нису у супротности с технолошким развојем. Наслеђу из области морала којим се експериментисало у једном друштвеном систему или времену, мора се критички прилазити у другом друштвеном систему. У противном, имаћемо ирационални сукоб између важећих норми и појединаца који те норме не разумеју.
Већ смо дошли у ситуацију да се уз поједина имена младих момака, девојака уместо професије наводи учесник/учесница „Великог брата“ или неког другог „истинитог“, то јест „реалног“ телевизијског програма.

Учеснике ратова за ослобођење 1912–1918. године, носиоце Албанске споменице, учеснике Народноослободилачког рата, припаднике Југословенске војске у Отаџбини, борце из последњих ратова, бранитеље Косова и Метохије наследили су учесници „Великог брата“ и сличних емисија.

У прошлим временима браниоци домовине су с правом уживали и одређене привилегије: од бенефицираног стажа до посебних пензија. Све је било регулисано законом, друштвеним и моралним нормама које су подржавале законску регулативу.

Примењујући наслеђене норме, у битно промењеним околностима, кад важе други вредносни судови (рад нема смисла, служење војске је назадно, породица је непотребна, деца су баласт, патриотизам је смешан, провод и материјално су једини циљ…), садашње младе генерације, кад биолошким путем дођу на власт, преузеће од својих предака оно што ће им одговарати. Одговараће им споменице, медаље и титуле, јер оне доносе привилегије.

Драгомир Антонић

ИЗВОР: ПЕЧАТ

———

7.10.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић