АКТУЕЛНО

ЖИВОТ ПРИЧА: ДРАГАН ГЛИГИЋ – Некад официр, данас возач камиона (ВИДЕО)


Некада мајор Војске, а данас возач камиона Драган Глигић је 1991. године отишао на служење војног рока и после само неколико месеци нашао се у ратној зони.

Са основним знањем о војсци, немогуће је да се не бојите да будете у рату, али страх се потисне и живите тај живот са саборцима, каже Глигић.

Једна од првих битака у којима је учествовао била је битка за касарну Логориште, где је од Зенги требало да спасу војнике који су ту били опкољени. Људи су у касарни били изнурени, уморни, у тешком стању.

Драган је ту затекао и војника Исмета Реџепова, војника из Македоније, иначе Турчина по националности, који је био тотално дехидриран и није могао ни да се помери. Драган није желео да га остави и успео је да га спасе.

Дуго нису били у контакту, нису се видели од 1992. године. А онда су се овог лета, после толико година, срели на једном одморишту за камионџије у Истанбулу. И Исмет вози камион. Срели су се, изљубили, Исмет му је рекао да га никада није заборавио. Било је дирљиво, мало су и сузе кренуле, пресрећни што су се срели.

Пуковник у пензији Миодраг Шашовић, Драганов претпостављени у војсци, каже да се Драган, чим је дошао у његову јединицу, наметнуо као вођа. Често је замењивао командира у батерији и људи су му веровали.

Са сигурношћу, каже тврди, да Драган не треба да буде возач камиона, јер је он официр, лидер, човек од поверења, цењен и друштво треба да искористи његове потенцијале. То су на пример Сектор за ванредне ситуације, Службе за спасавање, негде где би могао да да свој пун допринос.

Драган је уписао Војну академију када је већ имао ратно искуство. Каже, зато што је волео војску, веровао у њу и њене вредности.

“Када чујете химну, то је осећај који вас тера да живот за државу дате“, каже Драган.

На Косово је отишао 1997. године, и први сусрет му је био са 549. моторизованом бригадом. Он је био официр Војне полиције и то му је била посебна част и драж. У ваздуху се осећало да ће бити рата.

Три године касније, 5. октобра 2000. Драган је у два ујутру добио наређење да са својом јединицом – а био је командир чете војне полиције за специјалне намене, помогне МУП у блокирању дела ауто пута, како би спречили народ са југа Србије да стигне до Београда.

Требало је да не дозволи да народ ни по коју цену не стигне. Он би требало да изврши наређење, без поговора. У пуној ратној опреми, против голоруког народа. Задужили су и хемијска средства. Да је нешто употребио, каже, не би било живих. Драган и његова јединица носили су фантомке, јер ње желео да га његов народ препозна. Војник је вршио наређење, са којим се лично није слагао. А онда није стао у кордон, није употребио ни једну палицу, јер није могао да удари на свој народ.

Склонио је све своје војнике, избегавао да се јавља на моторолу и мобилни, није желео да слуша даља наређења. Извео је војску и тако извршио директно наређење, али није желео да употреби силу.

Глигић је 2001. године други пут ванредно унапређен у чин капетана. И поред свега тога, капетан Драган Глигић се одлучује да у мају ове године, проговори о војсци јавно. Дао је оставку јер и поред свих одличних оцена, већ десет година не може да напредује, а неки које је он својевремено хапсио, данас су пуковници.

Колегама и надређенима је рекао да не покушавају да га зову на разговор, јер је одлука коначна.

Драганов претпостављени до оставке, мајор Дејан Радовановић потпуно подржава Драганову одлуку, јер верује да војник мора да буде војник, поносан и горд, да слуша наређења претпостављених, али не политичара. Драгана су војници волели, јер је био правичан. Страховито строг, али надасве човек, истиче Радовановић.

Глигић као возач по пет дана недељно проведе у камиону. Вози најчешће до Турске, некада му жена прави друштво у камиону. Није му свеједно што се одрекао униформе, тешко му је, али није могло другачије И места кајању нема. Породица је на првом месту И сада је срећан, а када га питају шта је, он поносно каже – возач камиона.

***

Погледајте целу емисију:

ИЗВОР: ТВ ПРВА

***

Војско моја, не зови ме више!

Драган Глигић, мајор Војске Србије који је прошао сва ратишта од 1991. године, и три пута ванредно унапређиван, пре три месеца је напустио војску незадовољан чињеницом да, и поред одличних оцена, већ десет година не може да напредује, мада су, како тврди, „неки које је својевремено хапсио због злоупотреба у Војсци данас у чину пуковника“.

У писму у коме је, пре три месеца, затражио моментални раскид професионалног уговора, Глигић је између осталог навео и следеће:

„Војник више није војник, већ једно обично пискарало и радник на обезбеђењу круга. Данас, када долази високи војни званичник у посету, уместо да поносно стоје, војници морају да се склањају. Многи од мојих колега су се огрешили о закон и поштење, а за то само напредују у каријери. Наша примања су сведена на минимум, а све под изговором да је држава у тешкој финансијској ситуацији и да морамо да се солидаришемо са народом. Ако је заиста тако, зашто се и сам државни врх не солидарише? Не осећам се више као припадник оне силне војске која се снажно и јуначки понела према НАТО окупатору и коју нико није могао да покори док је бранила своју отаџбину јер ми резервну немамо.“

Исповест овог мајора у среду увече је објавила ТВ Прва, али ово, нажалост, није и једини случај „отказа униформи“ људи који су цео свој професионални радни век посветиле Војсци, а на крају су били принуђени да траже други посао.

„Вести“ су се овом темом бавиле од самог почетка, па су недавно објавиле и причу о некадашњем припаднику ВС Срђану Ристићу, Гинисовом рекордеру и Војнику године за 2018. Он је пре неколико месеци дао отказ разорачан лажним обећањима и свестан да не може да прехрани своју породицу. Завршио је курс за вариоца и сада ради у једној приватној фирми у Крагујевцу. Слична судбина је и многих других.

Генерал Момир Стојановић: О мајору све најлепше

Некадашњи начелник Војно-безбедносне агенције, генерал Момир Стојановић каже да је мајор Глигић био један од његових подређених о коме има само речи хвале.

– Чињеница да је неко три пута ванредно унапређен најбоље говори о његовим професионалним способностима. Нажалост, у Војсци Србије је кључан проблем лоше кадровање и потпуна политизација Војске. Док је на власти био Милошевић, њега је интересовало само ко ће бити на челу Генералштаба. Све политичке структуре касније интересује буквално и ко ће бити командир чете. Ту је проблем. Шта ће вам бољи пример од недавног именовања за заменика начелника Генералштаба, претходног шефа ВБА, Петра Цветковића. Па он је на чело ВБА дошао, а да му је претходно једина командна дужност била командир чете. Притом, сада ће учестовати у стратешким пројектима и наређиваће генералима који су и по чиновима изнад у војној хијерархији – наглашава генерал Стојановић.

И Новица Антић, председник Војног синдиката Србије, каже да случај мајора Глигића није никакав издвојен случај, већ проблем на који овај синдикат указује још од 2016.

– Официри Војске Србије данас раде као камионџије, конобари на Малти, молери по Аустрији, вариоци… Сви су претходно имали каријере којима би се друге војске света хвалиле, зато што је реч школованом и обученом кадру, од кога је велики број с ратним искуством које је за сваку војску света непроцењиво. Нажалост, држава није учинила ништа да их задржи, већ се чини као да је била намера да их се ослободи – истиче Антић и наводи да је 2016. и 2017. војску напустило укупно 3.000 људи, а да је ове године просек шест отказа дневно.

– У просеку, дневно Војску Србије напусте двојица официра, двојица подофицира и по један војник по уговору и цивилно лице. Основни разлози због чега дају отказ није само материјални статус већ и лоше каријерно вођење, непотизам, мобинг, непоштовање правила и прописа на којима почива свака војска – наводи Антић.

Министарство одбране: Глигић кажњавани алкохоличар

Реагујући на емисију на ТВ Прва, Министарство одбране Србије тврди да је предочена „веома тенденциозна и сензационалистичка оцена о стању у Министарству одбране и Војсци Србије“.

За Глигића се тврди да је алкохоличар и официр који је „у више наврата је кршио не само војне, већ и цивилне прописе и законе због чега је дисциплински кажњаван“.
У овом саопштењу наводе се и неки делови из његовог приватног живота, али и информације добијене од полиције.

„Да је и ван службе имао проблема са алкохолом постоје подаци у Министарству унутрашњих послова. О томе сведочи и чињеница да је, након учињене саобраћајне незгоде 2014. године, мајору Глигићу одређена мера ‘задржавање’ у трајању од 48 часова, због вожње у алкохолисаном стању јер му је том приликом измерено 1,80 промила алкохола у организму“, саопштава Министарство одбране.

Нема кајања

Глигић је испричао да као возач по пет дана недељно проведе у камиону. Најчешће вози туре до Турске, а понекад му на тим путовањима друштво прави супруга.
Истиче да му је и даље тешко што је напустио Војску, али да „нема кајања“ и да је сада срећан јер му је породица на првом месту.

Без накнаде за топли оброк

Новица Антић, председник Војног синдиката Србије наводи још неке од разлога које припаднике ВС терају да „раздуже униформу“.

– Дневно ангажовање припадника војске је веће од 65 посто капацитета, а притом је попуњеност јединица 70 процената. Више од 50 одсто састава није користило годишњи одмор, сваки има по 250 дана одсутности од куће, а притом чак и до 500 сати прековременог рада који није уопште плаћен. Наравно, не прима се ни накнада за регрес и топли оброк.

Просечне плате у војсци (у динарима)

Генерал – 141,583
Пуковник – 108,385
Мајор – 74,371
Капетан – 63,926
Потпоручник – 55,963
Заставник – 55,770
Старији водник – 49,249
Млађи водник – 41,973
Десетар – 40,233
Професионални војник – 39,692
*подаци Министарства одбране Србије

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Мајор Глигић, човек који је рекао НЕ понижавању српског војника (видео)

*Радојица Јашовић: ДОСТА ЈЕ – трпљења, понижења, сагињања главе и разумевања онога што не разумеш!

——

29.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић