АКТУЕЛНО

Expres: Протест у Приштини у сенци Тачијеве посете Газиводама


У Приштини је завршен протест опозиције и грађана на Тргу Скендербег, али је окупљање, како тврде приштински медији, хиљаде њих остало у сенци посете Хашима Тачија језеру Газиводе.  Протест је завршен мирно и без инцидената.


Како јавља приштинска GazetaExpres, хиљаде грађана окупило се на протесту у организацији опозиционог покрета Самоопредељење, а против Хашима Тачија и његове идеје о промени границе са Србијом.

Поред грађана, протест Самоопредељења су подржали и неки од посланика најутицајнијег опозиционог Демократског савез Косова.

Демонстранти одбацују Тачијеву идеју о промени границе са Србијом.

Expres преноси да су на протесту грађани из свих крајева Косова.

Протест Самоопредељења подржали су заменици председника ДСК Вјоса Османи, Хади Авдили, као и независни посланик Кораб Сејдију.

Председник опозиционог покрета Самоопредељење, Аљбин Курти, дочекан је аплаузом на Тргу Скендербег у Приштини, одакле је поручио да је овај протест за одбрану „Републике Косова“, а против политике Хашима Тачија који угрожава косовску независнот.

– Морамо да бранимо Републику – рекао је Курти и додао да косовску независност угрожава Тачи у договору са председником Србије Александром Вучићем.

„Лопови…“, „Аљбин Курти“, „Волимо Долину као Приштину“, „Демократија“, само су неки од транспарената које носи протестанти.

Неки од демонстраната су се најпре окупили испред зграде Националној библиотеке одакле су у „протестном маршу“ дошли до Трга Скендербег.

На протесту су присутни и радници рудника Трпче, а који је под контролом приштинских власти.

На протесту је најмање косовких застава, а највише америчких.

На протесту је и преставница „Удружења мајки“ која је замерила Тачију због тога што, како се наводи, у дијалогу са председником Србије Александром Вучићем није покренуо питање несталих особа.

Из тог удружења су поручили да Тачи не може да преговара у њихово име јер, како тврде, Тачи је у процесу дијалога „скренуо с пута“ руководећи сопственим интересима.

– Тачи никада није отворио питање несталих особа у дијалогу са Београдом. Данас му кажемо да он никада неће моћи да преговора у име мајки и породица које су српски криминалци убили и киднаповали у рату на Косову. Руковођен сопственим интересима у дијалогу с Вучићем, Тачи је заборавио на жрте рата – рекле су представнице „Удружења мајки“.

Оне се, кажу, противе наметању интереса Србије на Косову.

– Треба бити храбар и пружити руку помирења Вучићу који се никада није извинио за злочине на Косову – навеле су мајке жрта рата на КиМ.

На крају протеста Курти је захвалио грађанима што су се окупили данас у Приштини и најавио нова окупљања, пренео је Expres.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Глас КиМ: Представа завршена. Мирно је. Није било хапшења. Ни 6 ни 60

*Медији у Србији: Специјалци РОСУ заузели Газиводе, српска војска у стању приправности – КФОР не зна за „упад“, албански медији јавили „посету Тачија на Газиводе и Брњак“

*ДСС: Присуство РОСУ на Газиводама је потпуно у складу са политиком Александра Вучића

———

29.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић