MAIL - RSS FEED

ХРВАТСКА: Капетан Драган пребачен у Лепоглаву на издржавање казне


Драган Васиљковић, познатији као Капетан Драган, пребачен је из загребачког истражног затвора Реметинец у Лепоглаву на издржавање казне, а чека се и одлука по службеном захтјеву за условни отпуст, рекао је данас за Срну члан тима његове одбране Саво Штрбац.

Капетан Драган – пресуда (Фото: FAH)

– Пребачен је у Реметинец 29. августа, а јутрос се јавио својим адвокатима у Загребу из Лепоглаве – рекао је Штрбац.

Штрбац је навео да је затворска установа Реметинец у међувремену послала по службеној дужности захтјев надлежном суду у Великој Горици да се Капетан Драган пусти на условни отпуст и примијетио да је „то мало необична ситуација“.

Штрбац је подсјетио да је Капетан Драган у јулу правоснажно осуђен на 13,5 година затвора, али да је издржао више од 12, односно више од двије трећине колики је предуслов за пуштање на условну слободу, па му је остало мање од годину и по дана.

Он је објаснио да је то мање од 10 одсто изречене казне, чиме се стиче услов за упућивање захтјева за пуштање на условну слободу по службеној дужности.

– Сада се чека одлука по службеном захтјеву за условни отпуст, а ако га одбију, онда има одмах право да приватно са својим адвокатима тражи поново условни отпуст – рекао је Штрбац.

Штрбац је подсјетио да је одбрана раније уложила уставну тужбу којом тражи укидање првостепене и другостепене пресуде, те враћање судског поступка на почетак због кршења уставних и конвенцијских правила – Уставног суда Хрватске и Европске конвенције о људским правима.

У уставној тужби је наведено да је Капетану Драгану прекршено право на поштено суђење и правичан поступак, што гарантују и Европска конвенција и Устав Хрватске.

Прекршено му је право на јавну расправу, гаранција пресумпције невиности, право на испитивање свједока, начело да „нема казне без закона“, једнакости пред судом и право на најкраће трајање поступка, с обзиром на то да је поступак против Капетана Драгана један од најдужих у историји.

Врховни суд Хрватске смањио је у јулу ове године за годину и по дана казну затвора Драгану Васиљковићу и правоснажно га осудио на 13,5 година затвора због ратних злочина над цивилима и ратним заробљеницима у Хрватској.

Васиљковић је одбацио све оптужбе.

Капетан Драган, који има и српско и аустралијско држављанство, ухапшен је у Аустралији гдје је живио, а Хрватској је изручен у мају 2015. године.

ИЗВОР: РТРС

***

ПОВЕЗАНО:

*ХРВАТСКА: Капетан Драган осуђен на 15 година затвора

*ХРВАТСКА: Капетан Драган – Сведоци потврдили да нисам крив!

———-

22.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. усташка правда….свог усташу мерчепа за убиство чак 43 Српска цивила осудили на 7година и он своју затворску казну издржава у бањи.Капетан Драган Васиљковић је осуђен на 15г од усташког суда, а да није убио никога!!У усташкој казамати усташки еуропејци су успели да га упропасте дијабетесом и да га скоро
    потпуно ослепе

    Liked by 1 person