АКТУЕЛНО

Руси чисте Србију од НАТО мина


Мешовити тим деминера наредних месеци уклањаће пројектиле са терена у близини Ћуприје

Карађорђево брдо између Параћина и Ћуприје наредних месеци поприште битке у којој ће се још једном у својој историји снаге удружити Србија и Русија. Група руских деминера у сарадњи са колегама из наше земље чистиће ову локацију од неексплодиране муниције и пројектила.

Ово је, између осталог, резултат подршке Владе Руске Федерације, која је продужила пројекат хуманитарног разминиравања Србије до 2020. године. Реч је о помоћи вредној више од 20 милиона долара, која ће допринети уклањању опасног отпада којим је на више десетина локација засута наша земља.

Руско-српски одред за хуманитарно разминиравање чине 52 припадника. Реч је о специјалцима обученим да виде, препознају и демонтирају експлозивне направе. Многи од њих већ су били у Србији.

– Уклањање опасне муниције траје већ десет година. Драго нам је што Русија и њена Влада схватају с каквим се хуманитарним, али и еколошким проблемом Србија суочава већ готово две деценије. Нови пројект чишћења Србије од НАТО бомби који ће наредних месеци заједно спровести руски и српски деминери носи назив „Ћуприја 2“ – каже за „Спутњик“ кодиректор Српско-руског хуманитарног центра Бојан Гламочлија.

Руски деминери чисте део Србије који је претрпео бомбардовање 1999. године, али и санирају простор на којем је у октобру 2006. експлодирао војни магацин са муницијом. Најмрачније НАТО успомене, без сумње, јесу касетне бомбе, које су и неексплодиране подједнако опасне као и активиране.

Према евиденцији Центра за разминирање који се већ годинама рве са овим проблемом, највеће површине покривене „жутим убицама“ тренутно се налазе код Сјенице и у околини Ужица – око 60 хектара ових општина и даље је засејано касетним бомбама.

Исти пројектили на око 50 хектара лоцирани су на простору Тутина и Бујановца. Ознаке за опасност још увек окружују 19 хектара општине Рашка и 11 хектара надомак Ниша.

– НАТО је деловао касетним бомбама на више стотина локација у 16 општина у Србији, не рачунајући оне на Косову и Метохији. На овом списку су нишке општине Медијана и Црвени крст, као и Краљево, Брус, Прешево, Бујановац, Куршумлија, Рашка, Гаџин Хан, Тутин, Сјеница, Чачак, Владимирци, Кнић, Стара Пазова и Сопот код Београда – набраја директор Центра за разминирање Јовица Симоновић. – У складу са међународним стандардима, од 2003. године, када је Центар основан, до данас касетна муниција очишћена је са укупне површине од 1.125 хектара.

Чишћење неексплодиране муниције заостале из ратова сложен је и опасан посао. Осим што дуго траје, захтева темељну припрему и носи велики ризик, провера терена изузетно је скуп посао. Чишћење једног квадрата површине засејане касетном муницијом или нагазним минама, зависно од терена и конфигурације, кошта и више од једног евра. Цена уклањања једне ракете или авио-бомбе, према грубој рачуници, креће се од 100.000 до 250.000 евра.

ФИНАНСИРА И НАША ВЛАДА 

УКЛАЊАЊЕ ратних „успомена“ финансира и Влада Србије, а за операције разминирања у општини Бујановац за ову годину издвојила је око 230.000 евра. Овај износ биће преко Међународне фондације за јачање бебедности људи (ИТФ), и уз помоћ САД и Јужне Кореје, увећан тако да ће бити спроведени пројекти разминирања у општинама Бујановац, Сјеница и Ниш укупне површине око 750.000 квадрата.

УНИШТЕНО 13 ТОНА МУНИЦИЈЕ

РУСКО-СРПСКИ одред деминера је за деценију заједничког рада очистио више од шест милиона квадратних метара територије Србије. На парцелама некада засејаним бомбама и минама данас се вратио живот – људи, пољопривредне машине, усеви. Пронађено је и уништено више од 13 тона бомби, које су углавном власништво НАТО, а неретко се дешава да на већим дубинама деминери пронађу и пројектиле из Другог, па чак и из Првог светског рата.

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*

Злочиначко бомбардовање, ратни злочин над цивилним становништвом: ЕКОЦИД И ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ СРБСКИМ И СРБИЈОМ 1999.

————

5.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић