АКТУЕЛНО

Одбрана Генерала Младића: Изузете судије Мерон, Ађијус и Даћун!


Међународни суд у Хагу усвојио је захтјев одбране генерала Ратка Младића за изузеће тројице судија из апелационог вијећа које ће разматрати жалбу на првостепену пресуду.

Генерал Ратко Младић, фото: РТРС

Одлуком коју је донио судија Жан-Клод Антонети, из апелационог вијећа су изузети због „утиска да су пристрасни“ предсједавајући Теодор Мерон и чланови Кармел Ађијус и Лиу Даћун.

Сва тројица су дугогодишње водеће судије Хашког трибунала. Мерон је био дугогодишњи предсједник Трибунала, а сада је предсједник резидуалног Механизма, правног насљедника тог суда. Ађијус је био потпредсједник и предсједник Трибунала, а судија Лиу Даћун потпредсједник.

Данас објављеном одлуком, судија Антонети практично је усвојио аргументе Младићеве одбране да судије Мерон, Ађијус и Даћун нису непристрасне зато што су учествовале у доношењу ранијих пресуда Хашког трибунала којим су Младићу подређени официри ВРС осуђени због геноцида и других злочина у Сребреници, у јулу 1995.

У тим пресудама, по одбрани, судије Мерон, Ађијус и Даћун су унапред утврдиле и Младићеву кривицу за геноцид у Сребреници, доносећи закључке о генераловој улози и одговорности.

Судија Ађијус предсједавао је вијећем Трибунала које је изрекло осуђујућу пресуду групи официра ВРС предвођених Вујадином Поповићем и Љубишом Беаром, осуђеним на доживотни затвор.

Судија Мерон предсједавао је апелационим вијећем које је потврдило првостепену осуђујућу пресуду и доживотну затворску казну генералу ВРС Здравку Толимиру.

Мерон је предсједавао и жалбеним вијећем које је генерала ВРС Радислава Крстића осудило на 35 година затвора.

Кинески судија Даћун био је предсједавајући у процесу против официра ВРС Видоја Благојевића, који је због злочина у Сребреници био осуђен на 15 година затвора.

Умјесто њих, данашњом одлуком, у апелационо вијеће које ће разматрати Младићеву жалбу постављене су судије Емпарани Мами Ричард Раџонсон, Приска Матимба Нијамбе и Гебердао Густаве Кам. У апелационом већу, по данас објављеној одлуци, биће и судије Сејмор Пантон и Елизабет Ибанда-Нахамија.

Бившег команданта Војске Републике Српске, генерала Младића, Хашки трибунал је у новембру прошле године осудио на доживотни затвор. На ту пресуду жалбу су уложиле и одбрана и оптужба.

ИЗВОР: РТРС

————

5.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ГОСПОДИНЕ ЂЕНЕРАЛЕ НИЈЕСИ ТИ НИШТА НИКОМЕ КРИВ ПРАВИ СРБИ ТЕ ВОЛЕ И ПОШТУЈУ ТЕБЕ И РАДОВАНА И СВЕ НАШЕ МУЧЕНИКЕ ОНАЈ ПРОТИЋ ТЕ ОПТУЖУЈЕ НЕК МУ БОГ ТАКО СУДИ И СВИМ ОНИМА КОЈИ ПОДРЖАВАЈУ нато окупатора А НА ЖАЛОСТ ПУНО ИМА У СРБИЈИ издајника САМО НЕМОЈ ВИШЕ ПРЕБАЦИВАТИ ЂЕНЕРАЛУ РАТКУ СВИ СРБИ ЗАГОРАНИ СУ РАТКО МЛАДЕНОВИЋ МЛАДИЋ А ПОСЕБНО СРБИ ИЗ СРБСКЕ РЕПУБЛИКЕ ИЗ СТАРЕ ЕРЦЕГОВИНЕ И БРАЋА И СЕСТРЕ СА СВЕТОГ КОСОВА МЕТОХИЈЕ КОЈИ ЗНАЈУ КО ЈЕ ГОСПОДИН ЂЕНЕРАЛ РАТКО МЛАДИЋ СРБСКИ ЈУНАК И СПАСИОЦ СРБА ПРЕКО САВЕ ДРИНЕ ДУНАВА УНЕ ВРБАСА ПОЗДРАВ НАШОЈ РЕДАКЦИЈИ СЕСТРИ БИЉАЊИ И УРЕДНИКУ И ЗЕМЉАКУ МИОДРАГУ НОВАКОВИЋУ СССС

    Свиђа ми се