АКТУЕЛНО

„НЕ“ централама на Старој планини


Судећи по великом народном бунту усмереном против изградње мини-централа на Старој планини и у целој Србији, исказаном на недељном збору у Пироту, где се окупио велики број грађана, катастар од седамдесетак малих хидроелектрана, чија је изградња планирана само у овом делу Србије – одлази у историју!

Брига Окупљени грађани у Пироту поручили да не дају природно богатство

Једнодушна оцена великог броја грађана јесте да би се изградњом оваквих објеката неповратно уништио парк природе „Стара планина“, и да би од тога корист имали само појединци, тачније инвеститори, који би за ове објекте и производњу минорне количине струје из обновљивих извора, били још и субвенционисани.

Управо зато, од надлежних министарстава се тражи мораторијум на изградњу оваквих објеката на Старој планини.

– Уколико се после овог скупа не објави мораторијум на изградњу мини-централа, следеће овакво окупљање је у Београду односно широм Србије. Позивамо министра Горана Тривана да дође и види како је Ракитска река стављена под хипотеку – поручио је Александар Јовановић Ћута, један од иницијатора скупа и члан Савета месних заједница двадесетак старопланинских села у чијим атарима је планирана изградња деривационих централа.

На погубне последице оваквих инвестиција, са овог скупа, на који су дошли активисти из целе Србије, указао је и декан београдског Шумарског факултета Ратко Ристић, који каже да су МХЕ само маска за богаћење појединаца. Ако преградите све реке на Старој планини, она ће постати мртва планина.

– Ово је проблем целе Србије, у којој је планирано чак 850 оваквих објеката, који ће уништити највредније планинске токове – каже професор Ристић и додаје да би допринос ЕПС-у из оваквог система снабдевања био два до три одсто, а да су штете дугорочне и практично немерљиве по локално становништво и по целу земљу.

Бунт против изградње МХЕ почео је давно, али је интензивиран протеклог Ђурђевдана, када се у старопланинском селу Паклештица окупио велики број мештана који су протестовали против изградње прве деривационе централе у оближњим Владикиним плочама, тачније у кањону који је прави драгуљ.

КУПУЈТЕ СТАДА

НА протесту у Пироту је речено јуче да свако ко жели да инвестира у овај део Србије може да купује стада оваца, коза, говеда и да их бесплатно напаса по пашњацима. То је једина здрава инвестиција од које ће сви имати користи, па и потенцијални власник стоке који би, на пример, од државе сваке године добијао по седам хиљада за свако грло овце и по две хиљаде динара за јагње.

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

ПОВЕЗАНО:

*Протест у Пироту: Ако се не обустави изградња малих хидроелектрана, прогласићемо еколошку аутономију Старе планине

*Стиже 5000 људи из ЦЕЛЕ СРБИЈЕ: у недељу у Пироту велики протест против електрана на Старој планини

*ДАНАС ЈЕ ПОБЕДИО ЗДРАВ РАЗУМ: „Еколошка буна“ код Темске, мештани враћају реку у корито (фото, видео)

*Ћута Јовановић: Иза градње МиниХидроЕлектрана на Старој планини стоји криминал

*ОДБРАНИМО РЕКЕ СТАРЕ ПЛАНИНЕ: Подршка за мештане који не одустају свесни значај овог природног блага

*„Србијаводе“ дају у закуп корита река?!

*Петиција Унеску за „одбрану“ Старе планине од мини-хидроелектрана

———–

5.9.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић