Биљана Диковић

Невен Милаковић: Само ти дјете ради свој посао


Невен Милаковић: Само ти дјете ради свој посао

Свети Вукашин Клепачки

Небо надамном бијаше крваво
и земља испод мене
и птице и јасени
и очи људске
и мајке што дјецу стежу,
крв је обојила усташке руке
и гркљане пресјечене
и душе црне
и престрашене срне
и жице наоштрене да разум свежу.

Свуд око мене самртни крици
кркљањем прекланих смрт се церека,
прилазим послушно својем убици
и ледној оштрици србосјека.

Гледам га радознало у угасле очи
тражећи у њему остатке човјека
пијаног од крви што му с каме точи
као дјечја суза, као капља млијека.

А он силан… распојасан… на гомили мртвој стоји,
наздравља опклади добијеној,
па он их је забога највише побио,
к’о дукате своје жртве
са демонским смијешком броји
бодући их да провјери је ли који преживио.

„Што ме гледаш тако старче,
зар си разум изгубио“,
рикну као звијер рањена
и ножем ка мени крену,
а ја сам се к’о пред причест

своју прву прекрстио
радујућ’ се ко рођењу
самртноме својем трену.

„А страх“…помислих …
„Зашто се не бојим,
па звијер ми очи копа
и режећи месо сијече…
зашто тако равнодушно
пред џелатом својим стојим,
како могу да га жалим
док му крв са руку тече?“

Па и он је некад створ Божији био,
и он душу има,
како она само пати,
ја му све несрећнику,
још на овом свјету помраченом опростио,
ал’ како ће кад час дође пред жртвама својим стати?

„САМО ТИ ДИЈЕТЕ РАДИ СВОЈ ПОСАО“,
шапнух му језиком што је одсјекао
и видјех очима својим ископаним
страх што му је грчем лице нагрдио,
кажу није никад више ни пиле заклао,
да се манит проклињао
и од људи вјечно крио.

А ја се молим за душу његову
као и за душе оних које је поклао,
можда ме због тога људи Светитељем зову,
можда зато памте ријечи:
„САМО ТИ ДИЈЕТЕ РАДИ СВОЈ ПОСАО“.

***


**

Житије светог Вукашина из Клепаца

Овај Православни Србин, Новомученик из Јасеновца, родом је из херцеговачког села Клепци, које се налази на источној обали Неретве (наспрам Чапљине).

Био је родом од фамилије Мандрапа, и звао се Вукашин. Треба да је рођен негде крајем 19. века, највероватније у своме селу, али је рано отишао и радио у Сарајеву, па га се зато они Клепчани који су преживели усташки геноцид над Србима 1941-45. мало сећају, док га се поједини Срби у Сарајеву добро сећају. У Сарајеву је породица Мандрапа била позната као побожна српска трговачка породица, блиско повезана са Старом Сарајевском црквом.

Када је 1941. године дошла усташка злочиначка НДХ, Вукашин, који је до тада често виђан у Старој Српској цркви Св. Арханђела у Сарајеву, склонио се у своје село, али су хрватске усташе римокатолици и тамо дошли, побили му све у његовој и другим кућама у Клепцима и суседним Пребиловцима, као и многе друге Србе у долини Неретве и по скоро читавој Херцеговини, и тада буде ухваћен и Вукашин. Кажу да је био на „неким шумским радовима“, али изгледа да се био склонио „у шуму“, тј. у неки од збегова Српског народа, где су се прогоњени и убијани Срби склањали да би сачували голи живот.

Из родне му Херцеговине одведен је у Сарајево, а одатле 1942. године депортован у злогласни логор Јасеновац, заједно са многим другим православним Србима. У Јасеновцу је Старац Вукашин (иако није био много стар, но је кријући се по шуми сав био зарастао у већ проседу браду), јануара 1943. године, погубљен од усташког кољача Жила Фригановића и то страдање је описао доктор Недо Зец, такође један од преживелих Јасеновачких логораша, под насловом Само ти, дете, ради свој посао .

Усташки зликовац Фригановић, видећи Вукашина, постаријег сељака, како спокојна лица и с неким недокучивим миром на лицу посматра страшно клање своје Православне сабраће, доведе га преко реда пред ископану јаму, где су од раног јутра клали и бацали невине жртве, те решен да му разбије тај мир и спокојство, затражи од њега да викне „Живео Павелић“.

Како Свети Вукашин није ништа одговарао, него је само мирно и спокојно ћутао, убица му је ножем сјекао једно по једно ухо и нос.

Када му је мучитељ запретио да ће му и срце из груди извадити, ако не викне похвалу Павелићу (који је, као поглавник злочиначке „Независне Државе Хрватске“, тада спроводио страховит прогон и затирање Православних Срба свуда у Хрватској и Босни и Херцеговини), блажени Мученик Вукашин је, мирно погледавши у мучитеља и кроз њега у Божју неизмерност, полако и разговетно рекао:

„Ради ти, дијете, свој посао!“

Овај одговор и зрачећи небески мир са већ крвљу покропљеног лица Светог Новомученика разбеснео је убицу, па му је у бесу ископао очи, исјекао срце, преклао му грло од уха до уха, и онда га ногама сјурио у јаму. Мучитељ убица је затим полудио, и ово је све испричао у логорској амбуланти доктору Неду Зецу, који је ово касније и записао, и објављено је у збиркама сведочења преживелих логораша из Јасеновца.

Светог Мученика Вукашина сав народ српски поштује као Новомученика. Његова фреска поодавно је насликана у Ман. Св. Арханђела Гаврила у Земуну, и такође у скиту Јован-До код Острога, а свети лик му је насликан и међу Светитељима Захумско- Херцеговачке Епархије, коју је за прославу њене 780-годишњице урадио иконописац Александар Живадиновић (студент Академије СПЦ за конзервацију и обнову).

На Св. Апостола и Јеванђелиста Јована Св. Архијерејски Сабор наше Цркве свечано је прославио Светог Вукашина заједно са бројним другим новим свештеномученицима и мученицима и у календар Светих Православне Цркве унео.

У Манастиру Тврдошу насликана је икона Св. Вукашина и спеван му је Тропар.

На редовном заседању Светог архијерејског сабора Српске Православне Цркве 1998. године, Вукашин из Клепаца, као мученик, унет је у Именослов Српске Православне Цркве.

Датум празновања је 16. мај по јулијанском календару (29. мај по новом календару).

Тропар Светом Вукашину Јасеновачком

Вукашине Херцеговче,
Нови Српски Страстотерпче,
Христа ради Ти пострада
у логору Јасеновац.
Када Те мучитељ ножем клаше,
Ти њему кротко говораше
„Само ти дијете ради свој пocao“,
јер нама је Христос живот вјечни дао.
Њега моли, Мучениче, као Спаса свију,
да спасе и род наш Православни.

(Православие.ру, 29. 5. 2017)

***

29.01.2013. извор: youtube, за ФБР уредник Биљана Диковић

1 reply »

  1. СВЕТИ ВУКАШИН ЈЕ У НЕБЕСКОЈ СРБИЈИ ЂЕ СУ СВИ НАШИ СРБСКИ МУЧЕНИЦИ СРБСКА ЂЕЦО УЧЕНИЦИ ДОБРО ПОСЛУШАЈ ОВАЈ ВИДЕО КЛИП ШТА СУ усташе РАДИЛИ ЗА ВРЕМЕ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА У ТЗВ ндх НАДАМ СЕ ДА ЋЕ РЕДАКЦИЈА ДА ПУШТИ ОВАЈ КОМЕНТАР НА СОКОЋАЛО ДА ЛИ СУ ТОМ КРАЈУ БИЛИ ЧЕТНИЦИ ? ЗНАМ ДА СУ БИЛЕЋУ ГАЦКО ТРЕБИЊЕ НЕВЕСИЊЕ ИТД ДАЉЕ У ЕРЦЕГОВИНИ БРАНИЛИ ЧЕТНИЦИ И УТИМ МЕСТИМА СРБИ СУ МАЊЕ СТРАДАЛИ НЕГО КОД ЧАПЉИЊЕ ИМОТСКОГ

    Свиђа ми се