АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Комнен Коља Сератлић: Бриселски споразум између Владе Србије и фантомске владе Косовa


Пише: Комнен Коља Сератлић
Траг у времену без црног шешира

*Аутор је дугогодишњи дипломата, члан УНС-а

 

Министар спољних послова Србије, по ко зна који пут од када је сео у ту министарску фотељу, даје контрадикторне и непромишљене изјаве. Када прича вицеве или пева на вечери у част Ердогана, можемо чак схватити да је шерет и да се шеретски понаша, односно такво понашање не наноси велику штету овоме народу, већ њему лично. Али када министар говори о великој српкој рани која крвари – Космету, онда једна реч може бити кобна по Србију.

Тако је 24. априла ове године, осврћући се на бриселски споразум (који се мора писати малим словом “б“) изјавио: „Или важи све или не важи ништа, остајемо при томе“. Ту изјаву је појаснио, а ја бих рекао зациментирао: „У инересу Србије није поништавање Бриселског споразума (новинари пишу велико „Б“), већ његово спровођење (…) решење косовског питања може се постићи само компромисом (…)“.

Министар је у том контексту похвалио своје врхунско министровање освртом на МСП и дипломатију, рекао је: „(…) да министарство које води пружа логистику председнику Вучићу у свим његовим напорима око проналажења решења, и да се први пут у историји Србије води организована дипломатска борба да се сачувају српски инереси, а да је тренутно актуелна битка да се смањи број земаља које су признале Косово“ (нико неће доживети то чудо невиђено да од данас па надаље нека земља повуче признање, посебно тако нешто неће урадити ниједна велика земља).

Аферим министре! Свилановићеви, Драшковићеви, Јермићеви, Мркићеви и твоји дипломати „први пут у историји Србије воде организовану дипломатску борбу да се сачувају српски интереси“.

Дакле, ово му је најбољи виц који сам чуо од када је министар постао министар. Причали су ми неки дипломати са којима одржавам контакте (уствари тако мисле сви), да не знају шта саговорницима да кажу – ако кажу мишљење министра, погрешиће, ако кажу Председниково мишљење, погрешиће, итд. Дипломати само спроводе оно што је договорено у земљи у једном центру гдје се креира спољна политика. Таквог центра нема, односно нема кристално усклађених, јасних спољнополитичких одлука и закључака. Србија има најмање 50 спољних политика. Министар изјављује шта му је ем мило и ем драго, Прeдседник Србије има своју спољну политику, такође председник Владе и други министри. Свака партија има своју спољну политику (партитократијска борба jе урушила Скупштину и све институције и области живота у Србији).

Да не заборавимо, Скупштина Србије, као највећи орган у земљи, мора да верификује круцијална питања спољне политике ове земље, а Космет је на првом месту. Најмање два пута годишње министар спољних послова мора у Скупштини да поднесе експозе о спољној политици.

Неодговорно и неозбиљно понашање министра спољних послова достигло је врхунац након поруке Председнику Србије (као да не живе у једној земљи): „Ја бих повукао потпис са Бриселског споразума, Вучић је превише толерантан“. Људи, да ли је ово могуће да је изјавио или му новинари подваљују. Он би то урадио, а само пет минута раније је изјавио: „У инересу Србије није поништавање Бриселског споразума.”

Но, вратимо се министровом основном ставу (којег ће онеспособљени дипломати да спроводе): „Или важи све или не важи ништа, остајемо при томе“.

Е, да видимо при чему остаје министар, односно свеколики српски народ, јер говори у име тога народа у множини: „остајемо при томе“. Ко остаје, министре?

Гете је рекао: „Истину треба стално понављати, јер заблуде непрестано расту“. Да поновимо и научимо напамет 15 тачака тог споразума:

 1. Формираће се Удружење/Заједница већински српских општина на Косову. Чланство ће бити отворено за све друге општине, ако се о томе сложе чланови.
 2. Заједница ће имати оснивачки статут. Може бити укинута само одлуком општина које су у њеном саставу. Гаранције за Заједницу су важећи закон и Уставни закон.
 3. Организација Заједнице ће бити заснована на истим основама као и Асоцијација косовских општина, односно имаће председника, потпредседника, скупштину и веће.
 4. Општине чланице, у складу са Европском повељом о локалној самоуправи и косовским законима биће овлашћене да сарађују вршећи своје надлежности колективно преко заједнице. Заједница ће имати пуни надзор у областима економског развоја, образовања, здравства, урбаног и руралног планирања.
 5. Заједница/Асоцијација има и додатне надлежности, које ће на њу пренете централне власти у Приштини.
 6. Заједница ће имати представничку улогу при централној власти, као и место у локалним, саветодавним телима у ту сврху. Како би се наведено спровело, предвиђа се функција мониторинга.
 7. Полиција ће бити јединствена и то ће бити косовска полиција. Читава полиција са севера Косова треба да буде интегрисана у оквире косовске полиције. Плате ће исплаћивати једино косовска полиција.
 8. Припадницима других безбедносних српских структура биће понуђено место у одговарајућим косовским структурама.

Ивица Дачић, Кетрин Ештон, заменик генералног секретара НАТО Александар Вербшоу и Хашим Тачи у седишту НАТО у Бриселу

 1. У овој тачки, која је била спорна у последњим рундама дијалога наводи се да ће Заједница преко четири општине бирати регионалног командира полиције, Митровица ће имати другог регионалног командира за Јужну Митровицу, Србицу и Вучитрн. Тиме је одбачен предлог да ове три општине буду повезане са општинама на северу чиме била нарушена етничка слика, односно у ком случају би Албанци поново чинили већину.
 2. Предвиђа се да правосудне власти буду интегрисане и раде у оквиру косовског правног оквира. Апелациони суд у Приштини ће успоставити панел у којем ће у већини бити судије косовски Срби који ће се бавити пословима у свим општинама са већинским српским становништвом. Одељење Апелационог суда, укључујући административно особље и судије, имаће стално седиште у северној Митровици. Сваки панел имаће у саставу већину судија који су косовски Срби.
 3. Предвиђа се одржавање локалних избора у 2013.
 4. Потписници се обавезују на израду плана за имплементацију договореног до 26. априла.
 5. Потписници се обавезују на постизање споразума о телекомуникацијама и енергетици до јуна 2013.
 6. Две стране се обавезују да неће једну другу блокирати, нити подстицати друге да блокирају европске интеграције друге стране.
 7. Предвиђа се формирање комисије за имплементацију, у којој ће бити представници обе стране, којима ће представници ЕУ пружати подршку.

Копију споразума, на основу којег је урађен превод, парафирао је данас у Бриселу премијер Србије Ивица Дачић уз пропратни текст: „Овиме потврђујем да је ово текст предлога о чијем ће прихватању или одбијању обе стране поднети своје одлуке. И. Д.“

Не, не треба бити превише паметан или експерт за споразуме да се дође до основног закључка: бриселски споразум је споразум између два равноправна међународна субјекта, двије равноправне државе, Србије и Косова.

Све је урађено према законима и Уставу фантомске државе Косово, свака тачка до последње речи.

Мало дете разазнаје да су тачке 4, 5, 7, 8, 10, 14, стварно и правно признале фантомску државу Косово.

Ишло се у лудило толико далеко да тачка 14 гласи: „Две стране (две суверене државе, прим. ККС) се обавезују да неће једну другу блокирати, нити подстицати друге да блокирају европске интеграције друге стране“.

Од те 2013. године Србија се више није могла позивати на Резолуцију СБ ОУН 1244, односно субјект Србија је споразумом одбацила ту Резолуцију, иако је Путин подвукао да Русија никада неће дозволити да је СБ ОУН укине, и образложио зашто.

Споразум је требало одмах ставити ван снаге, а потписнике лустрирати и процесуирати. Срби на Космету никада не смеју признати овај срамни споразум.

Уместо закључка:

Накнадну памет не признајем себи, зато је не признајем ни другима, али када се ради о односима са Шиптарима онда је поштено да се каже да је поприличан број моралних умних људи у изјавама и у текстовима упозоравло (моја маленкост је писала Коштуници) да се не седа за сто са Шиптарима, а то је почело пре више од 12 година на највишем нивоу (Тадић-Сејдиу, Коштуница је предводио преговоре у Бечу и велики број других сусрета, других преговараача све све до Брисела). Оног момента када се са Шиптарима село за сто, постали су равноправан субјект. Нису Шиптари одузели Космет, Космет је одузела Империја зла и са њом је требало водити преговоре, ако их је уопште требало било са ким водити. Суверена земља сама уређује своје унутрашње послове, што се уосталом наводи у Кумановском споразуму и Резолуцији СБ ОУН 1244, да је Космет сатавни део Србије.

Империја зла је одузела Србији 15 посто територије, ту територију је признала као суверену, самосталну државу Косово, односно свеколики Космет је претворила у Бондстил. Све оне у Тексасу који су заступали одвајање Тексаса од Имерије зла су побили.

Поставља се питање – шта би било да су Срби то урадили, односно да су се с правом угледали на Империју зла?