Драган Тодоровић

Драган Тодоровић: РЕФЕРЕНДУМ?! ОДЛУЧНО НЕ!!!


Пише: Драган Тодоровић
14.3.2018.

Пристајањем на референдум, Косово и Метохију стављамо на коцку. И то у партији са преварантом који не бира средства. За оне који, кратковидо, у референдуму виде спас за нашу јужну Покрајину, имам само једно питање: Извините, а ко броји гласове? – Да не помињем апсурдни и понижавајући положај изјашњавања на тему: да ли треба задржати оно што је одувек наше.

Пошто је Устав неприкосновен, боља заштита нашој територијалној целовитости није потребна. Устав је оно што самодршцу и велеиздајнику везује руке. Он управо тражи нешто што би му их одрешило. То је референдум.

Непријатно ме је изненадила “Народна иницијатива Устани за Косово“, која позива да дамо 100.000 гласова за покретање референдума. У списку од седамнаест иницијатора су имена људи који ни најмање не делују непромишљено. Тешко је докучити други мотив до да претекну самодршца и његову манипулацију са двосмисленим референдумским питањем. Али, зар нисмо већ довољно пута видели да самодржац без устезања користи читав арсенал манипулација. Такав да нормалан ум не може ни да замисли. Но, и без арсенала, иницијаторима бих поновио питање: Господо, а ко броји гласове? И, зар ми немамо Устав?

Бојим се да у бризи и доброј намери настаје сувише међусобно неусклађених иницијатива. Трошимо се и расплињавамо у часу кад нам је неопходна синергија. Верујем да би најбоља иницијатива овог момента била окупљање свих, подвлачим свих партија, покрета и других организација родољубиве оријентације. Једино је тако могуће стећи поверење народа. Занемарити партикуларне интересе, окупити се око истог циља и из једног центра координирати акцијама. Ми морамо бити спремни да само на помен референдума у довољном броју устанемо и усмено испред Владе и Председништва гласно кажемо НЕ и марионетској Влади и самодршцу.

Наша земља је у големој опасности, на њеном челу је човек који носи главу у торби. Он вага кога му је лакше изиграти. Ако изигра њих, зна се. Чини му се да је лакше изиграти нас. Ова заблуда могла би да га понесе у коначну издају. Ради се о нашој земљи, земљи коју смо од својих очева добили на коришћење док је не предамо својој деци.

Издају морамо да спречимо.

5 replies »

 1. Одличан текст. Хвала вам. Додала бих да ми је јако жао што потписивање Народне резолуције иде тако споро. Треба наћи решење како пробудити народ.

  Свиђа ми се

 2. СВАКО РЕФЕРУНДУМСКО АНГАЖОВАЊЕ О ТЕРИТОРИЈАЛНОЈ ЦЕЛОВИТОСТИ РЕП.СРБИЈЕ ЈЕ КРШЕЊЕ УСТАВА И ПОДЛЕЖЕ КРИВИЧНОМ ЗАКОНУ. Потврду о томе налазимо у КЗ Републике Србије:

  KRIV.DELA PROTIV USTAVNOG UREĐENJA I BEZBEDNOSTI REP. SRBIJE (čl. 305. do čl. 321.)

  Ugrožavanje nezavisnosti (član 305.)
  Priznavanje kapitulacije ili okupacije (član 306.)
  Ugrožavanje teritorijalne celine (član 307.)
  Napad na ustavno uređenje (član 308.)
  Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja (član 309.)
  Ubistvo predstavnika najviših državnih organa (član 310.)
  Oružana pobuna (član 311.)
  Terorizam (član 312.)
  Diverzija (član 313.)
  Sabotaža (član 314.)
  Špijunaža (član 315.)
  Odavanje državne tajne (član 316.)
  Izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti (član 317.)
  Povreda teritorijalnog suvereniteta (član 318.)
  Udruživanje radi protivustavne delatnosti (član 319.)
  Pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije (član 320.)
  Teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije (član 321.)

  НАРОДНА Р Е З О Л У Ц И Ј А пук.ГОРАНА ЈЕВТОВИЋА је у потпуности у складу са Законом и УСТАВОМ што је у самој НАРОДНОЈ РЕЗОЛУЦИЈИ у тачки 5. то и прецизирано преносимо тачку 5.:

  5. Забрањује се државним органима и представничким телима, пре свих Народној скупштини, да покрећу иницијативу, врше пропаганду или било који други масовни утицај, а затим и распишу евентуални референдум или други облик јавног изјашњавања, којим би се грађани директно или индиректно, то јест прикривено у склопу изјашњавања о промени Устава Републике Србије или решавања сличних питања, навели, довођењем у заблуду, да се опредељују о територији покрајине Косово и Метохија и њеном уставном статусу у оквиру уставног поретка Републике Србије.

  О ЧЕМУ ТРЕБА ДА СЕ ИЗЈАШЊАВАМО И ИЗМИШЉАМО РЕФЕРЕНДУМЕ, ЕВЕНТУАЛНИ РЕФЕРЕНДУМ О КОСМЕТУ, БИ БИО И ПРОТИВЗАКОНИТ И ПРОТИВУСТАВАН, КОСМЕТ ЈЕ НАШ, ТО ЈЕ АКСИОМ!

  КОСМЕТ ЈЕ НАША ТЕРИТОРИЈА, ТО НАМ ГАРАНТУЈУ И УСТАВ И РЕЗОЛУЦИЈА УН 1244,

  НЕ ЗНАМО ШТА СЕ ДЕШАВА У ГЛАВАМА МИРОВИЋА И ОСТАЛИХ, ИЗГЛЕДАЛИ СУ КАО ДА СУ НОРМАЛНИ.

  УОПШТЕ НИЈЕ ЈАСНО КАКО СУ НАСЕЛИ НА ОВУ ОЧИТУ ПОДМЕТАЧИНУ, КОЈА ЈЕ СВЕ СУ ПРИЛИКЕ НАСТАЛА ДА БИ МИНИРАЛА НАРОДНУ РЕЗОЛУЦИЈУ ПУК. ГОРАНА ЈЕВТОВИЋА.

  РЕФЕРЕНДУМ ТРЕБА ОДМАХ ОДБАЦИТИ КАО ПРОТИВЗАКОНИТ И НЕДОЗВОЉЕН, ТРЕБA РАДИТИ НА ТОМЕ ДА СЕ МАСОВНО ПОТПИСУЈЕ НАРОДНА РЕЗОЛУЦИЈА.

  АКО СУ СУЈЕТЕ БИТНИЈЕ ОД НАШЕ КОЛЕВКЕ, ОНДА КОСМЕТ И НЕ ЗАСЛУЖУЈЕМО!

  НЕКА НИКО НЕ ЗАБОРАВИ: ДУГАЧКА ЈЕ РУКА СВЕТОГ САВЕ, СВЕТОГ ЛАЗАРА И СВИХ СВЕТИХ, КОЈИ ДАДОШЕ ЖИВОТЕ ЗА КРСТ ЧАСНИ И СЛОБОДУ ЗЛАТНУ, ИМАЈMO ТО СВИ НА УМУ!

  Свиђа ми се

 3. NIKAKO REFERENDUM! TACNO! Nemacki narod su zahebali sa referendumom o preskupoj zeleznickoj podzemnoj stanici u Stutgartu (gde ce mnoge zgrade gore biti ugrozene). FORMA PITANJA je bila OBRNUTA i NEJASNA – tako da su svi zaokruzili suprotno od onoga sto su hteli (DA je bilo NE i obrnuto). Narod je prevaren!
  NIKAKO REFERENDUM! Niste se sada kod izbora organizovali i BILI STE LENJI – pa su VAS PREVARILI! Za referendum ce biti jos gore!

  Свиђа ми се