АКТУЕЛНО

Духовна трпеза: Зорица Пелеш о Проти Стевану Димитријевићу (видео)


Прота Стева учитељ патријарха српске цркве.

„Духовна трпеза“ – Прота Стеван Димитријевић
Патријарх Варнава,
Патријарх Гаврило Дожић
Патријарх Герман
Патријарх Павле
Ко спаја ове српске Патријархе?
Кроз емисију о проти Стеви води нас Зорица Д. Пелеш.

Био је професор у Скопљу и Солуну, ректор Призренске богословије, затим редовни професор историје српске цркве на Богословском факултету Универзитета у Београду од 1920. до 1936. године. Био је први декан Богословског факултета. Такође, био је професор четворици патријарха: Варнаве, Гаврила Дожића, Германа и Павла.

Указом краља Грчке 1937. године проглашен је почасним доктором атинског Универзитета. На Коларцу у Београду 1936. године промовисан је у почасног доктора теологије и члана Историјског института Српске академије наука и уметности.

За време службовања у Скопљу, Солуну, и Призрену сакупио је преко 600 рукописних и штампаних књига Србуља и поклонио их Народној библиотеци у Београду. Главни радови су му из историографије српске цркве. Историјску грађу коју је сакупио по руским архивама и библиотекама и на Светој гори објавио је у Споменику Српске краљевске академије 1900, 1903, и 1922. године. За време просветног и научног рада у Скопљу није занемарио ни национални рад. Године 1904. под маском обнове манастира и цркава у Скопској Црној Гори формира прву српску чету у овој области да би заштитио народ од банди албанских качака и чета ВМРОа.

Поклонио је имање за техничку школу у Алексинцу, која се од 2004. по њему зове Техничка школа „Прота Стеван Димитријевић“. Умро је у Београду 24. новембра 1953. године.

ИЗВОР: HelmCast

————-

26.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »