АКТУЕЛНО

Србија у ЕУ – нисте добро схватили ни 2025. године – ако…


Јункер: 2025. није обећање, то је охрабрење

Шеф Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је данас у Београду да 2025. година из стратегије Европске комисије за Западни Балкан није обећање, већ охрабрење за земље кандидате.

Јункер је на конференцији за новинаре с председником Александром Вучићем и комесаром за проширење Јоханесом Ханом рекао да датум приступања Србије ЕУ не зависи од Уније, већ превасходно од Србије.

Он је рекао да су главни изазови за Србију владавина права и правосуђе, као и да је потребан правно обавезујући споразум с Приштином.

„Србија је већ прешла импресивни део пута“, рекао је Јункер и додао да многи нису свесни у којој мери се Србија припремила за чланство.

Он је рекао да је одувек сматрао да Западни Балкан и Србија морају бити део ЕУ и да без њих ЕУ није комплетна.

У Стратегији за Западни Балкан се говори о перспективама и могућностима које Србија треба да искористи како би убрзала пут у ЕУ.

Поводом 2025. године која се у Стратегији спомиње као година уласка Србије и Црне Горе у ЕУ, Јункер је рекао да то „није обећање, то су перспективе, то је индикативни датум, то је охрабрење“.

„Не можемо прихватити у ЕУ земље које нису решиле своје проблеме, не можемо да увеземо билатералне спорове. Важно је да се ти спорови реше пре уласка“, рекао је он и додао да ЕУ жели да земљама Балкана пружи стабилност, а не да увезе нестабилност.

Вучић: Европска унија није само циљ већ и процес

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да за Србију Европска унија није само циљ већ и процес, и оценио да је 2025. година у којој би Србија могла да уђе у Унију ако заврши тежак посао.

Вучић је на конференцији за новинаре с председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером и комесаром за проширење Јоханесом Ханом рекао да Србија мора много посла да уради у владавини права да би могла да уђе у ЕУ.

Најтежа препрека на путу ка ЕУ је проналажење правно ваљаног споразума с Приштином, рекао је Вучић и додао да је о томе имао веома отворен разговор с Јункером и Ханом.

Вучић: Споразум с Приштином најтеже питање за Београд

Председник Александар Вучић изјавио је данас да је правно обавезујући споразум с Приштином најтеже питање за Београд.

„То је за нас најтеже питање. То је питање за све наше грађане и питање за нашу будућност“, рекао је Вучић у Београду на конференцији за новинаре с председником Европске комисије Жан-Клодом Јункером.

Он је рекао да је важно да се нађе компромис с Албанцима којим би и Београд и Приштина нешто изгубили, а не да једна страна добије све а друга да изгуби.

„Ако то не буде могуће живећемо у прошлости“, рекао је Вучић и додао да би волео да се то избегне.

Он је рекао да већина чланица очекује споразум који би водио ка томе да Приштина постане чланица УН и других међународних организација, али да пет земаља ЕУ и Србија то не желе.

„У Бриселу су само посредници и хвала им на том јер тешко да бисмо икада сели да разговарамо о томе“, рекао је Вучић.

ИЗВОР: Бета

***

Председник Европске комисије Жан-Клод Јункер изјавио је данас у Тирани да би земље Западног Балкана требало да гледају на 2025. годину као на датум када би било која од њих могла да се придружи ЕУ, под условом да је испунила критеријуме за чланство.

Јункер, који у Албанији борави у оквиру званичне посете Западном Балкану, рекао је да је 2025. година „могућ датум за улазак“ у ЕУ за све земље Западног Балкана, а не само фаворите, преноси Ројтерс.

„Супротно ономе што читамо свуда, Комисија и ја нисмо рекли да ће Србија и Црна Гора нужно постати чланице ЕУ 2025. године“, рекао је Јункер новинарима у Тирани.

Како је додао, 2025. година је као датум за прикључење ЕУ „отворена за све земље-кандидате“, навео је Ројтерс.

„И у мери у којој би земља-кандидат до тада или касније, или раније, испунила све критеријуме за чланство, ми ћемо поступити на такав начин да ЕУ призна њене напоре“, рекао је Јункер на конференцији за новинаре.

Ројтерс подсећа да се Србија и Црна Гора сматрају фаворитима за улазак у ЕУ, а да Албанија и Македонија очекују да добију „зелено светло“ како би започеле преговоре о придруживању Унији у јуну.

Јункер је пре Албаније, претходно данас боравио и у посети Македонији, где је почео турнеју по Западном Балкану.

Председник ЕК сутра, заједно са комесаром Јоханесом Ханом, долази у Београд, где ће разговарати са председником Србије Александром Вучићем.

ИЗВОР: Танјуг/СПУТЊИК

КАРИКАТУРА Тошо Борковић – СРБ у ЕУ

Злочиначко бомбардовање , ратни злочин над цивилним становништвом: ЕКОЦИД И ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ СРБСКИМ И СРБИЈОМ 1999.

—–

26.2.2018. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић