analysis

EDITORIAL- Let’s Not Forget: The tragic faith of Serbs & Jews in WWII Croatia…


Чланак је „ФБР Едиторијал“ и ФБР превод на енглески текста који је аутор преузео са ФБ странице Историја Срба, и садржаја фотокопије усташког прогласа (у прилогу):

Фејсбук странца Историја Срба: „Хрватски поглавник Анте Павелић је 12 дана после доласка у Загреб и преузимања власти издао „Законску одредбу о забрани ћирилице“ (објављена је у „Народним новинама“ бр. 11 од 25. априла 1941. г.). 3. јуна 1941. укинуте су све српске школе, одгајалишта и сиротишта (објављено у истим новинама бр. 56 од 21. јуна 1941. г.).
„Србима-православцима наређено је у Загребу, као и у осталим градовима, да носе око руке плаву траку“ на којој је имало да буде слово „Р“ (латиницом) чиме се одмах јасно ставило до знања какав положај у усташкој НДХ могу да заузимају Срби.

Тако је овај знак „Р“ – „pravoslavac“ – планиран да буде гетовски знак за проказаних око 2 милиона Срба у НДХ, који су морали или да приђу „вјери дједова“ (како су Усташе називале римо-католичку веру) или „да се уклоне из НДХ и то или емиграцијом у Недићеву Србију или одашиљањем Богу на истину, са спасеним или неспасеним душама“.“

1 reply »

  1. ХВАЛА ЗА НАШЕ ЂЕДОВЕ СРБСКЕ ЧЕТНИКЕ КОЈИ СУ БРАНИЛИ ЂЕЦУ СТАРЦЕ И ЖЕНЕ ОД рватских крвопија ДА НИЈЕСУ ОНИ ТАДА БИЛИ У СРБСКИМ ПЛАНИНАМА СРБА НЕ БИ БИЛО УОПШТЕ У ЖИВОТУ ЖИВЕЛИ СРБСКИ ЧЕТНИЦИ И НЕДИЋЕВЦИ ВАЗДА СЕ БОГУ МОЛИМ ДА ИМ БОГ ДАДНЕ ВЈЕЧНИ ЖИВОТ У РАЈУ ХВАЛА ТИ БРАТЕ МИОДРАЖЕ ШТО ПИСАНИЈЕМ ПОДСЕЋАШ НА СРБСКУ СЛАВНУ ИСТОРИЈУ СССС

    Свиђа ми се