Влада

Бошко Обрадовић: ДОПРИНОС ВЛАДЕ БЕЛОЈ КУГИ


Бошко Обрадовић, фото Срђан Илић

Влада Републике Србије изнова планира да паре пореских обвезника дели страним фирмама у Србији. У предлогу буџета за 2018.годину предвиђено је нових 12 милијарди динара за „Фијат“, „Етихад“, „Теклас“, „Фалке“… Истовремено, буџет за популациону политику при Кабинету министарке без портфеља за демографију износи 300 милиона динара, што значи да стране фирме од наших пара добијају 20 пута више него наша рођена и нерођена деца.

Посебан проблем је што скоро половина од ових 600 милиона за подршку рађања – 270 милиона динара – иде на специјализовен услуге при Кабинету министра, а само 330 милиона динара у праве сврхе.

Какве су то специјализоване услуге, не пише у предлогу буџета, па оправдано сумњам да је у питању нешто слично као када је ЈП „Службени гласник“ уплатио 17 милиона динара на рачун две фирме Небојше Крстића за услуге ботовања за рачун Вучићеве власти на медијима и интернету.

Најбољи доказ да министар без портфеља за популациону политику не разуме тематику којом би требало да се бави јесте што терет борбе против беле куге пребацује на локалне самоуправе умето да конкретне мере породичне политике дођу са републичког нивоа кроз пореске олакшице за породичне људе, мајчински капитал за свако новорођено дете и подршку решавању стамбеног питања за младе брачне парове.

Сада се види да је Славица Ђукић Дејановић била у праву када је приликом постављања на овау министарску позицију признала да о свом ресору не зна ништа. Основна ствар коју министри у Влади не знају јесте разлика између социјалне и породичне политике, јер је једно подршка социјално угроженим категоријама становништва, а нешто сасвим друго породична и популациона политика која подразумева подршку свим породицама у Србији. Уосталом, зар није Александар Вучић лично недавно похвалио Ангелу Меркел која је проблем наталитета у Немачкој решила насељавањем миграната?!?!

Посебно драматично јесте то да Влада планира издвајање од милијарду и 300 милиона динара за систем сталне помоћи мигрантима, што је четири пута више него што се издваја за подршку рађању. Ово је све доказ да владајућа већина СНС и СПС нема ниједно конкретно решење за решавање највећег државног проблема, а то је бела куга, као и да је за њих много прече решавање потреба миграната, страних фирми и Небојше Крстића.

Посебан хит биле су оштро супростављене изјаве два министра СНС-а у Влади Србије на тему конкретних мера породичне политике. Док Зорана Михајловић предлаже мајчинска примања за свако треће дете до 18 година живота – Зоран Ђорђевић негира да је то могуће и одбацује тај предлог. То само потврђује наш став да они немају појма о чему причају, нити у Влади Србије постоји било каква стратегија борбе проти беле куге и подршке рађању, што представља државни приоритет број 1.

Став „Двери“ по овом питању је веома јасан. Приликом креирања буџета, од републичког до локалног нивоа, најпре треба узети у обзир породичну политику и издвојити средства за подршку рађања и родитељству.

 

Бошко Обрадовић

Аутор је председник Српског покрета „Двери“ и шеф посланичке групе у Народној скупштини

ИЗВОР: ФОТО

————–

23.12.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић