АКТУЕЛНО

Где је данас споменик погинулим жандармима у селу Лучане код Бујановца?


Споменик се налазио изнад села Лучанe, на месту страдања тројице полицајаца. Фото: Политика

Мало је рећи да је одлука Владе Србије да уклони споменик страдалим припадницима МУП-а у борбама са терористичким групама на југу Србије, срамота. Политички врх Србије је пристао на трговину када је у питању споменик погинулим српским полицајцима и на тај начин су показали да су животи ових хероја узалудно потрошени.

Споменик погинулим припадницима МУП-а у облику крста са сликама и именима, подигли су њихови саборци у борбама, које су са припадницима ОВПМБ по брдима уз административну линију са Косовом и Метохијом вођене 2000. и 2001. године. Већина полицајаца погинуло је када је на њих пуцано из заседе или од подметнутих експлозивних направа.

Споменик српским жандармима изнад села Лучане, који је подигнут 2012. године, премештен је без икакве медијске пажње, готово неприметно, 3. јула 2015. године, по налогу државног врха Србије. Данас се налази у порти цркве Св. Јована у близини Бујановачке Бање.

Државни врх Србије је подлегао притисцима Албанаца из Бујановца и „морао“ је да са места на коме је албанска терористичка војска 2000. године киднаповала, а затим и убила тројицу полицајаца, уклони споменик двадесеторици припадника српске полиције.

Данашњи политички лидери Албанаца на југу Србије су уствари ратни команданти ОВПМБ (Ослободилачка војска Прешева Бујановца и Медвеђе – ОВК или УЧК од албанске скраћенице UÇK; алб. Ushtria Çlirimtare e Kosovës – албанска терористичка организација). Они су командовали групама које су учествовале у убиствима полицајаца. Данас, обучени у елегантна одела, ратни команданти терористичке ОВПМБ, за столом, раме уз раме са политичким врхом Републике Србије, поставили су ултиматум који подразумева измештање споменика који је симбол најновијег страдања Срба на Југу Србије.

Претпоставља се да је у преговорима одлучено да се споменик припадницима МУП-а пресели на локацији на којој је данас, тј. у порти цркве Св. Јована у Бујановцу, а споменик терористичкој ОВПМБ, кога је полиција уклонила из центра Прешева, буде премештен у неку од џамија.

На тај начин Влада Републике Србије изједначила је тзв. борце ОВПМБ, у ствари албанске терористе, са припадницима елитних одреда српске полиције који су своје животе дали за одбрану своје државе.

С обзиром на то да је позиција споменика у селу Лучане била таква да је у сваком тренутку било могуће порушити га, припадници жандармерије су овај споменик обезбеђивали свакодневно. Као један од главних разлога зашто је овај споменик уклоњен, српске власти истичу да „чување овог споменика премашује трошкове и да је неисплативо“.

 

Извор вести: Срби на окуп

1.10.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

1 reply »

  1. банда партизанска НА ЖАЛОСТ ВЛАДА УСРБИЈИ ОЦА ИМ Ј … поганог МНОГИ ЈОШ ИЗДЕНАЧУЈУ ТЗВ партизански покрет СА ЈЕДИНИМ СРБСКИМ КОЈИ БЈЕШЕ У ОТАЏБИНИ РАВНОГОРСКИ ПОКРЕТ КОЈИ ЈЕ БИЈО СРБСКИ КОЈИ ЈЕ БРАНИЈО СРБЕ ОД ДВА зла ОД комунистичког и фашистичког СССС

    Свиђа ми се