Језик

Академик Каплан Буровић: СВЕДОЧЕЊЕ ЈЕДНОГ ЧИСТОКРВНОГ АЛБАНЦА


Пише: Проф. др Каплан Буровић, академик

На порталу BASHKIMI I SHQIPËRISË албанских емиграната у Бечу, Албанац из Шестана – Бар, Црна Гора, Ђок Дабај (Ðok Dabaj) објавио је свој допис против црквице на врху Румије, где, између осталог, каже да је Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски Митрополит Црногорско-приморски Господин др Амфилохије Радовић пореклом Албанац из Хота (област на граници Црне Горе и Албаније – већи део је у Албанији и само једно село је у Црној Гори). У мом коментару од 09.12.2016, дао сам му овај одговор:

“Ја, Албанац који остах Албанац” и “ОН (Митрополит Амфилохије!), словенизирани Албанац”.

Како можете видети – ово су прве речи којима почиње и пошто их понавља још једно 4-5 пута, њима и завршава свој допис Ђок Дабај , школован и васпитан на Универзитету Тиране “Енвер Хоџа”.

Да је Господин Амфилохије Радовић словенизирани Албанац, Ђок Дабај  (Овај Албанац који остаде Албанац, значи, према њему – онај који се није словенизирао!) не доказује нам то ничим, тим пре што презиме овог “словенизираног Албанца” – РАДОВИЋ – сугерише једног аутентичног Словена.

Не из Хота, већ и из Тиране да му је порекло, то не значи да је и својим националним пореклом Албанац, јер у Тирани и широм Албанији дан-данас, сем Албанаца, живе и припадници осталих народа, значи – и они словенских националности.

Колико да се зна, Господин Амфилохије је рођен у Доњојорачи, код Колашина, од оца Ћирила и Милеве Радовић, па му је и световно име Ристо.

А ако је неко, у неком напису рекао за Њега да је пореклом Албанац, ово не значи да је то и доказао. Једно је РЕЋИ и сасвим друго ИСТИНА. Рекли су и за Албанце, па и истакнути европски научници, да су српско племе, док један од њих рече нам да су и “српски бастарди”, али нико ко има памети у глави није се обазирао на те изјаве о Албанцима. Напротив, Србо-Црногорци су први који су то и демантовали.

Па и да је Митрополит својим пореклом Албанац, па и чистокрвни Албанац, Србо-Црногорце,  који су изабрали несумњивог Албанца Синана Хасанија за преседника Југославије, то ни најмање не узнемирава, па и кад би Митрополит био – као Синан Хасани – аутентични Албанац. Ако је заслужио тај положај – i lumtë dhe e gëzoftë! (алб. браво му било и нека му је са срећом!). На многаја лета! – јер, иако је полиглота (А по господину Дабај – и Албанац!), могуће да албански не разуме.

Сада да се вратимо код овог Албанца који остаде Албанац, који се није словенизирао, а који себе (Пошто је положио испит марксизма-лењинизма и до јуче се бусао у прса за интернационализам!) са посебним екстремно националистичким поносом назива себе Ђок Дабај  (Gjokë).

Презиме DABAJ – шта означава на албанском језику? Узалуд ћете га тражити у делу Албанске академије наука FJALORI I GJUHËS SË SOTME SHQIPE, јер не постоји нигде и ни у једној форми. Али, ако га потражите у делу Албанолошког института Приштине FJALOR SERBO-KROATISHT – SHQIP, код српског апелатива дабар, наћи ћете превод на албански језик “kastor” (lat. Castor fiber).

Значи, док нам презиме Митрополита Господина Амфилохија не сугерише Албанца, презиме Ђок Дабај  нам сугерише Словена, Србо-Црногорца, који нам се – на његову жалост – албанизирао.

Али да видимо и његово име Ђока (Gjok/ë-a).

Има ли могућности да нам каже оклен му то име? У цитираном РЕЧНИКУ Академије наука Албаније апелатив gjok-u значи “Коњ са белим длакама” (Тамо је на алб. језику написано “Kalë me qime të bardhë”. (Извините ме што ћу исправити вашу Академију наука, Албанци, јер се на албанском језику каже “Kalë me qime të bardha”!). Иако код Албанаца срећемо и имена Dash (Ован), Krokodil, Luftanije (Ратни брод), не верујем да је ко наденуо свом сину име GJOK, према коњу gjok = “бео коњ”, јер би се тада тај антропоним писао и прононцирао GJOK – (Кратким –О– и без –Ë). И одређени вид тог имена не би био GJOKA (Са дугим –О– у неодреденом виду!), већ GJOKU.

Антропоним GJOKË, како се пише на албанском језику, код Албанаца има порекло од српско-црногорског антропонима ÐОКО, а овде од грчког ЈОРГОС (Γεώργιος), које је у српском језику дало ЂОРЂЕ, док је на албанском дало GJERGJ. Српско ЂОРЂЕ се скраћује у хипокористично ЂОКО-ЂОЛЕ-ЂОНО. Од ових скраћеница су произашла словенска презимена: Ђоковић, Ђокић, Ђолевић, Ђолетић, Ђоновић, Ђонић и друга.

Албанци и Словени (Срби, Црногорци и Македонци) дуго су живели у симбиози, све до доласка Турака и масовног исламизирања Албанаца, што је оделило ове Албанце од Словена и других хришћанских народа уопште, а посебно са Балкана. Живећи у симбиози они су много узимали и давали једни-другима у свим областима, па и људе. Не само појединце, већ читаве породице, па и братства, ако не и племена.

Тако, ако Митрополит др Амфилохије није албанског порекла, ово не значи да не мало других, који нам се сред Подгорице и Београда бусају у прса да су чистокрвни Срби, односно Црногорци, да су пореклом Албанци. И обрнуто: да су пореклом Србо-Црногорци они Албанци, који нам се сред Тиране бусају у прса, као овај Ђок Дабај, да су Албанци.

Од раније сам наглашавао да се нико не буса више у прса за албанизам (односно – за србизам!) од оних који су свесни свог неалбанског (односно – несрпског!) порекла. Бусајући се у прса за албанизам (односно – за србизам!) и чинећи злочине над главама других, посебно над главама Словена (Они који су словенског порекла!), односно – над главама Албанаца (Они који су пореклом Албанци!), настоје да се маскирају и да убеде друге да су заборавили своје порекло и да се сада осећају онако како се изјављују.

Или није тако, о Албанци који се нисте словенизирали?!“

На том сајту читаоци овог коментара се ређају један за другим и – ћуте. Чињеница што су почели да ми ту и тамо, јако-јако ретко, објављују по који коментар сведочи нам да су ови Албанци почели и да размишљају и да прихватају по коју истину, па и по коју од оних које су стварно горке онима којима се не свиђа истина и који, управо зато, и неће да је прихвате.

Од памтивека се каже: Ћутање је признање!

Ђок Дабај је управо на том сајту објавио више таквих дописа, којима индиректно сведочи о себи и свом васпитању, образовању и стремљењу, о његовим јако ограниченим знањима о проблемима које третира.

Са друге стране, како сам то већ рекао, нису сви Албанци као Ђок Дабај . Чињеница је и објављивање овог коментара од њихове стране.

_____________

*) Изворно објављено на албанском језику, као коментар, на њиховом сајту BASHKIMI I SHQIPËRISË, линк: http://www.ikvi.at/?p=13200, Беч, 09.12.2016.
Апсолутно нико ми се није успротивио. Напротив, један коментатор, индиректно и прихвата моје ставове.

4 replies »

  1. Gospodine Jarcevicu.
    Nije ovo prvi put sto komentarisete na ovaj nacim moje dopise. Mozete li mi poslati tu vasu knjigu da vidim koliko imate pravo na ova vasa insistiranja? Posalite mi i broj vaseg bankovnog racuna, kao i cenu knjige. Moje adrese su: kaplan_bu@hotmail.com i Kaplan BUROVIC, Av. Henri Golay N° 28 bis, Ap. 41; 1219 CHATELAINE – GENEVE – SUISSE.

    Свиђа ми се

    • Шиптари су вештачка нација, створена од огромне већине српске. То су учинили Ватикан и Аустрија. Шиптарима је дато албанско име, а Албанци су били српско (етрурско) племе у Италији, што је римски песник Вергилије унео у своју „Енеиду“ пре 2.000 година. Ове и друге податке сам унео у књигу: „Бивши Срби Шиптари“, Издавач „Мирослав“, Београд, Гоце Делчева 15, тел. 011/297-0875; mirmi011@gmail.com

      Свиђа ми се