ДРУШТВО

Двери: Подржавамо захтеве студената из Новог Сада и Београда


Српски покрет Двери у потпуности подржава захтеве студената Универзитета у Новом Саду и Београду, који заједно са осталим студентима широм Србије, протестују већ неколико дана, због изражене диктатуре актуелне власти, која је сваким даном све бруталнија.

Захтеви које су студенти тражили у потпуности се слажу са захтевима, које су Двери упутиле надлежним институцијама и у више наврата се обраћале читавој јавности. То су: оставке чланова РИК-а, због непоштовања Уставног суда, разрешење дужности председника скупштине Маје Гојковић, због блокаде рада Народне скупштине, смена чланова РЕМ-а, због неадекватног реаговања на приговоре о неравномерној заступљености и дискриминацији појединих председничких кандидата на медијима са националном фреквенцијом.

Двери су још и пре избора најавиле да је изборна крађа у току, посебно због тога што РИК не поштује одлуку Уставног суда у вези са спровођењем избора на Косову и Метохији. Опозициони чланови РИК-а, су због тога и напустили седницу. Представници Двери већ четврти пут за последња четири изборна циклуса траже поништење овог антиуставног Правилника о гласању на КиМ, али се РИК четири пута оглушио о наше приговоре. Истицали смо да је недопустиво да се Народна скупштина распушта пред изборе, и да се тако укида било каква могућност опозицији да се њен глас чује. Такође смо упутили и више представки РЕМ-у, да мора да реагује због неравномерне заступљености свих председничких кандидата у медијима, где је Вучић имао 92% заступљености, а сви остали кандидати заједно само 8%. Одговори које смо добили вређају здрав разум, а о поштовању закона је излишно говорити.

Двери подржавају и захтев студената да се, ако се ови захтеви не испуне, распишу ванредни парламентарни избори, као и захтев студената из Београда, да се изврши ревизија бирачког списка у циљу утврђивања тачног броја бирача и увођење електронског гласања уз јасну заштиту од манипулације. Да би се одржали ванредни парламентарни избори, тражимо да се прво створе законски услови за равноправно учешће на изборима свих изборних листа: формирање Надзорног одбора Народне скупштине, сређивање Јединственог бирачког списка, увођења дебата на Јавним медијским сервисима РТС-у и РТВ-у у складу са члановима 49,50 и 51 Закона о избору народних посланика, али и на осталим електронским медијима са националном фреквенцијом који су се определили за праћење предизборне кампање, омогућавање електронског гласања и гласања писмом за држављане Србије који имају боравишта у иностранству, регулисање могућности да емитери и одговорни уредници буду изложени драконским казнама у случају не придржавања упутстава за успостављање медијске равноправности учесника у изборном процесу, као и казне за клевете, негативну кампању по хитном поступку за оне који у било ком електронском или штампаном медију без аргумената критикују противкандидате или конкуренцију… Испуњење ових услова били би гарант да ће избори бити поштени.

Клица бунта младих људи, велика је шанса и нада за Србију, да наш народ и наша држава не потону у потпуни мрак, диктатуру и самовољу једног човека.

Не смемо да дозволимо да нам и ове године оде још педесет хиљада најобразованијих младих људи, а због увођења овакве диктатуре, тај број може бити много већи, већ се морамо борити за њих! Наша је обавеза да млади људи стекну личну и друштвено-економску сатисфакцију да би знали да постоји смисао живота у Србији.

 

Инфо служба Српског покрета Двери
6.4.2017.

***

Марија Јањушевић: Зар да сумњам у децу која мисле својом главом?

Ових дана у Србији има омладине на улицама више него икада. И опет поделе, оптужбе, сумње. Зар да сумњам у децу која мисле својом главом? Која имају храбрости да нешто промене у својој држави, а не да из ње оду? Заслужују ли можда ипак да неко поразговара са њима, да их заштити од могућности манипулације којој  су реално изложени? Да их заштити чак и када постоји могућност да греше? Немамо другу државу, а поготову немамо другу младост!

Да ли сте помислили да ова деца можда протестују против модела који им се намеће? Против свега што је кулминирало током владавине СНС-а ? Издаја, ријалити свет, простаклук, подметање, потказивање, претње, страх, старлете, уцена запослених у јавним предузећима, уцена прималаца социјалне  помоћи…Ови млади немају потребу да их буде много како би се осећали јачи, бољи, образованији, способнији…И спремни су да се сами изборе за оно у шта верују.

Дакле једно је јасно, ова омладина пре свега заслужује поштовање и подршку! Много су се потрудили да објасне да они нису поломили „Зид плача“ испред  Дома Народне скупштине Републике Србије. Ја им верујем. Познајем добро подмукли начин Александра Вучића који подмеће, клевеће, прља све чега се дотакне.  Вучић није дошао међу ову децу да са њима разговара, лакше је да их упакује на насловне стране режимске штампе са мутним типовима са којима је до јуче друговао, па је и њих издао.

Није смео да изађе ни на један ТВ дуел ни са једним противкандидатом на председничким изборима, па одакле му храбрости да се суочи са омладином, са интелигенцијом, са младалачком енергијом?! Ова деца када узвикују АВ,АВ,АВ заправо као да лају на звезде – ако сте икада гледали тај филм, знате колико је важно подржати младе, разумети их, не ломити им крила. Нису они против тебе лично Вучићу, ниси ти толико битан, колико год да ти је тешко да то поверујеш. Устали су јер не желе твоје сендвиче, не желе да скупљају капиларне гласове за своје полуписмене директоре од којих знају и умеју неупоредиво више. Устали су јер не желе да ти буду захвали за посао плаћен бруто 25.000 динара са радним временом до 12 сати дневно, шест дана у недељи.

Србији си узео све, младост нећеш! Како год да се протести заврше, режим неће мирно спавати. Узалуд славодобитнички покличи, подизање стиснуте песнице, Вучић неће мирно спавати. То показују достојанствени протести омладине, резултати гласања у Београду, Новом Саду и Бору. О Бошковом резултату  на изборима пишу са подсмехом. Пишу ружно јер добро знају, све док постоје Двери и Бошко Обрадовић они нису безбедни и неће имати мира. То ме подсећа на оно легендарно питање: „Колико Србија мора да буде мала да не би била Велика?“  Пишу из страха јер су свесни да Србија и чена младост  могу да рачунају на Двери и Бошка Обрадовића. Свако ко покуша да протесте злоупотреби, обоји, присвоји за личне циљеве, отпашће као што блато отпада са точкова. Као што је  уосталом, од Двери отпало током протеклих година све што је неискрено и труло.

Младост Србије ће наћи свој прави пут, а ми смо ту да им помогнемо.

 

Марија Јањушевић, народни посланик
5.4.2017.

7 replies »

  1. Торњајте се сви србски политиканти преваранти и такозване позиције, а и опозиције. Србској младости НИЈЕ ПОТРЕБНА ваша јалова подршка иза које се ко зна шта крије. Показали сте шта знате и за шта сте једино способни. Догурали сте и ову земљу, а и овај народ до ивице провалије. Заиста више нема никаквог смисла „ићи за вама“ и свим вашим сулудим идејама.
    Све вас заједно треба ПРОТЕРАТИ из наших живота и политике о којој немате појма, а тако грчевито се је држите, јер ништа смислено у животу нисте у стању да урадите.

    Свиђа ми се

  2. Нека, нам је Бог на помоћи да пронађемо праве и искрене патриоте да спасимо у Србији што се спасити може али несмемо да гледамо са стране како Вучић са својим дисциплинованим ботевима тј -партијском војском хара Србијом и пред очима свих нас осваја власт.Тек тада се будимо и схватамо шта ће нам се издешавати са њиховом владавином.Узмимо се упамет,ако нешто још може да се исправи.

    Свиђа ми се