ИЗБОРИ 2017

Борис Малагурски – Они кажу: „Не занима ме политика“, „Мој глас ништа не мења“…


Извор: ФБ страница Бориса Малагурског
31.3.2017.

44% људи у Србији не гласа. Они кажу „Не занима ме политика“, „Мој глас ништа не мења“, „Сви су исти“, итд. Ти људи су заљубљени у свој песимизам и пацифизам и заљубљени су у себе. Да објасним:

Они су одлучили да у Србији ништа не ваља, да никад неће ваљати и они се плаше свега што с времена на време укаже на то да власт можда нешто добро чини или да опозиција има неке добре предлоге, јер би то показало да политика ипак утиче на наше животе, да нису сви исти и да су промене, без обзира одакле долазе, могуће.

А то подразумева да морају да напусте своје пацифистичке ставове и да се укључе у промене ако их већ наводно прижељкују, те да верују у нешто, уместо да песимистички не верују ни у шта. А овде је човеку најтеже да призна да греши. Све друго може лакше да поднесе.

Што се тиче заљубљености у себе, све те флоскуле које сам набројао на почетку се углавном изговарају поносно од стране тих 44%. Они мисле да су паметнији и бољи од других зато што се не баве тим „небитним“ стварима, да су они „провалили“ систем и да одбијањем да учествују у систему показују колико су изнад свих.

Фото колаж: СРБски ФБРепортер

ОК, одбијање да учествујете у систему може да буде моћан вид отпора, то је Ганди најбоље показао, али где сте ви из тих 44% да се усудите на неки гандијевски чин? Па није Ганди ослободио Индију тако што се свима хвалио како њега не занима Британија и да могу сви да се носе у…

Тако да, осим ако не планирате да нешто грандиозно учините поводом те ваше апстиненције, не испадате уопште паметнији од других. Напротив.

Гласајте. Прекосутра, дан после тога, сваки дан. Чомски је рекао да је важно гласати на изборима, јер, побогу, треба вам 5 минута да то завршите, а још важнији су они избори који су сваког дана.

Сваког дана бирате да ли ћете нешто да трпите или ћете учинити нешто поводом тога. Да ли ћете чекати да вам неко други решава проблеме или ћете сами да их решавате, па и да се удружујете унутар своје заједнице да их решите? Да ли ћете се понашати као да вам је живот дат да бисте кукали или да бисте живели слободно?

На дан председничких избора гласате за једног од 11 кандидата.
Свих других дана гласате за себе, за своју породицу, за своје друштво, за своју земљу.
Правите најбољи избор сваког дана.

4 replies »

 1. Da li ja treba da ucestvujem u necemu u sta ne verujem da je dobro?

  Demokratija je do sada pokazala hiljadu mana, a najveca je isto vrednovanje bilo cijeg glasa, i pametnog i onog najglupljeg. Da li demokratija pametno resava situaciju kada treci po rezultatima postaje vazniji od prva dva jer jedino tako moze da se oformi nekakva skupstinska vecina? I – zasto je glasanje u skupstinama javno a ne tajno?

  Свиђа ми се

 2. Малагурски очигледно не слуша радио „Снага народа“…
  Јесте ли гледали/слушали ову емисију?

  Да ли су ови људи нормални?
  Толико заговарање неизласка на изборе, све уз причу о личном достојанству, вређа интелигенцију.
  Они уствари стварају климу да Вучић победи у првом кругу. Заговарајући бојкот, без било какве алтернативе, а све се кријући под маском патриота, све људе који би на изборима гласали против Вучића убеђују да не излазе на изборе. Јер, забога што мање људи изађе на изборе то ће он победити са мањим бројем гласова.
  Треба имати у виду да њихов радио слушају људи који су патриотски оријентисани.
  АЛО БРЕ, јесте ли нормални?
  Па коме је у интересу да родољуби не изађу на изборе???

  Пошто већ некако „знају“ да ће АВ победити, они тврде да је боље да победи са што мањим бројем гласова па „да му не дајемо легитимитет“. Луде главе, ако изађе 1% или 11,23% или 30,47% али само његових гласача, по изборном закону, та победа ће бити ВАЖЕЋА!
  И он ће да нас ЈАШЕ још 4 године.

  Марко и Јасмина нису ни прошли поред професионалних новинара. Понашају се веома безобразно, подмукло. Сваког ко не дели њихово лично (бедно) мишљење пљују, вређају, упадају му у реч, прекидају.
  А богами и опасно лажу.

  Ове тзв. патриоте тврде да су једини слободни медиј, што ме дебело вређа. А вас?
  Или, нисте ваљда у оном њиховом АСИМ-у, далеко било?
  Још то да чујем, па да се и вас одрекнем.

  Кад послушате емисију биће вам јасно о чему пишем.
  На том радију једино вреди Мија Кулић.

  Свиђа ми се