АКТУЕЛНО

БИРАЧКИ СПИСАК: Десетине грађана са страним именима на истој адреси с правом гласа већ шест година!!!Поводом фотографије која се појавила на друштвеним мрежама на којој се види да је на исту адресу у центру Београда стигао позив за гласање за више од 40 грађана са страним именима, Министарство за државну управу и локалну самоуправу у одговору Инсајдеру потврдило је аутентичност ових позива. Како наводе, ради се о држављанима Србије које су пореклом из Турске који су у бирачке спискове уписани пре 2011, када је формиран Јединствени бирачки списак.

Dirim Dilek, Matrinoglou Miray, Gul Aslihan само су нека од имена која ће на предстојећим изборима за председника Србије имати право гласа, а позив за гласање, с још четрдесетак грађана, добили су на адресу Гаврила Принципа 53, у центру Београда.

Према речима волонтера у Инфо парку у Београду, поштар је у недељу донео ове позиве на адресу поред њихове, а како тамо није било никога да преузме ове позиве, поштар их је дао Инфо парку.

Новинари редакције Инсајдер.нет тражили су од Министарства објашњење, проследивши им неколико фотографија на којима се виде позиви за гласање грађанима са страним именима.

Министарство поводом ових информација за Инсајдер наводи да је увидом у матичну књигу утврђено да су они држављани Републике Србије пореклом из Турске.

Министарство, у чијој је надлежности Јединствени бирачки списак, наводи да су ови бирачи уписани у бирачке спискове пре 2011, када је формиран јединствени бирачки списак.

Део одговорности Министарство преноси и на јединице локалне самоуправе, додајући да су пре формирања Јединственог бирачког списка спискове водиле управо јединице локалне самоуправе.

Министарство додаје и да је важно напоменути да су приликом сачињавања ЈБС вршене провере бирача који су преузети из локалних апликација и да су неки од њих брисани по разним основима (дупло уписани, умрли, нису имали држављанство…), док су други касније уписивани по основу стицања пунолетства и података Министарства унутрашњих послова о пребивалишту.

„Будући да је утврђено да је код провераваних особа место рођења држава Турска, имена су уписана на том језику. За сва лица чији су подаци проверавани, увидом у матичну књигу, утврђено је и да су и држављани Републике Србије, те да по том основу испуњавају услов да буду уписани у бирачки списак“, наводи се у одговору Инсајдеру.

Међутим, оно што је и даље нејасно јесте како је могуће да се на једној адреси нађе више од 40 лица.

Према истраживању Инсајдера, а увидом у катастар некретнина, на адреси Гаврила Принципа 53 имаоци права на овој парцели су поједина приватна лица, која се не налазе на овим позивима, и компанија за производњу меса Агрожив А.Д. Панчево.

Такође на основу података са сајта Инфоград – бесплатни градски информатор, на овој адреси у београдској општини Савски венац нема никога.

Готово свакодневно на друштвеним мрежама појављују се информације да су на одређене адресе широм Србије стигли позиви за гласање преминулим грађанима или грађанима који већ годинама не живе на тим адресама.

Сличан случај објавила је и Биљана Максимовић, председница Кућног савета једне зграде у Београду, на својој Фејсбук страни. Како је навела, на адресу Алексе Ненадовића 3 у згради у којој има само 12 станова, стигла су четири позива за људе који не живе у тој згради.

Како је Инсајдер раније писао, упркос тврдњама Министарства за државну управу и локалну самоуправу да се бирачки списак свакодневно ажурира, у бирачком списку могу се наћи особе старије и од 120 година, док, истовремено, у њему нема особа с важећим личним картама.

Иако су медији у априлу прошле године објавили да је у 107. години преминуо најстарији становник Србије, на будућим изборима право гласа, судећи према Јединственом бирачком списку, имаће и особа која ће у мају ове године напунити 128 година.

 

ИЗВОР: insajder.net

———–

30.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Па шта ради камена опозиција,ако је уопште има најважнија ствар је била радити на исправност бирачких спискова,ако сада нису за следеће изборе то морају ако мисле да се нешто у Србији истински промени.

    Свиђа ми се