АКТУЕЛНО

Бабурин: Збуњује неопредељеност Србије, не може и Русија и НАТО


фото: ВОСТОК

Некадашњи потпредседник Државне Думе, данас посланик у Државној Думи, Сергеј Бабурин, одговарајући на постављено питање о могућности веће трговинске сарадње између Русије и Србије, одговорио је у свом препознатљивом стилу, да Србија мора да се већ једном одлучи на којој столици жели да седи. 

Јуче је у сали хотела Метропол одржана прес конференција поводом четврте Међународне изложбе „Expo Russija- Serbija- 2017“  која се одржава од 15. до 17. марта у Београду.

Након завршетка прес конференције, новинари су имали прилику да званичницима и организаторима изложбе поставе питања. На постављено питање новинара, о могућности веће сарадње између две земље и повезаности те сарадње са анти-руским санкцијама, прво је одговорио представник Трговинско-индустријске коморе Русије, Андреј Хрипунов.

Хрипунов је рекао да Србију и Русију повезује нешто више од обичних трговинских односа и да препрека за већу сарадњу нема, али да је та сарадња и даље веома мала.

На одговор Хрипунова сe затим надовезао председник  Словенске академије наука и бивши потпредседник Државне думе Сергеј Бабурин.

«Мој друг Хрипунов је говорио као пријатељ Србије и дипломата. Ја ћу говорити само као друг и пријатељ, никада као дипломата. Имате одличне производе, али их не извозите на руско тржиште, већ на тржишта Немачке, Пољске, Турске, ЕУ. Чак и да се укину санкције, и да се каже, хајде слободно шаљите, код вас постоји појам који се зове — бојазан»,  рекао је Бабурин.

«Српски произвођачи имају бојазан, да ако активно крену на руско тржиште, они ће имати проблема у Европи, због нарушавања санкција против Русије. Руски потрошачи размишљају, шта ако се таман навикнемо на неки српски производ , а Србија крене у НАТО, опет ће Русија морати све испочетка», објаснио је Бабурин садашњу ситуацију у руско српским трговинским односима.

«Збуњује та неопредељеност.  Зато, Србија мора већ једном да одлучи на којој хоклици хоће да седи», наставио је Бабурин.

«На два табуреа, и на НАТО и на Русији не може да се седи», закључио је Бабурин, што је изазвало аплауз одобравања присутних у сали за прес конференцију.

ИЗВОР: Њузфронт, ВОСТОК

***

ПОВЕЗАНО:

Од 15. до 17. марта у Београду: „EXPO-RUSSIA SERBIA 2017“

 

Циљ сајма је јачање трговинских односа у контексту „Споразума о слободној трговини“ између Русије и Србије, потпуна реализација тог споразума и продубљивање и унапређење економске сарадње са другим земљама Југоисточне Европе.

—————–

16.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

2 replies »

  1. Г.Бабурин се изражава као и сви политичари: каже Србија. милсећи на Вучића и трабанте и на амбасаде пред којима Вучић пузи. не мисли свакако на 12 милиона Срба, нити на Српске Земље. Али вишеструко понављање ствара чињеницу.

    Свиђа ми се

  2. Врана не може на два колца,а ако упорно хоће зна се шта се дешава,морамо имати мудре и паметне људе да коначно одмере где нам је и са ким место. Кроз историју,смо имали разна искушења,страдање,па коначно треба да изведемо поуку и кренемо правим путем. Ако нећемо брата за брата ,имаћемо туђина за тутора.

    Свиђа ми се