АКТУЕЛНО

То је ствар свих нас – Пијетет и памћење страдања и жртава мора бити колективно


Фото: jadovno.com

Фото: jadovno.com

Присуствујемо ли, ових дана, још једној обмани намењеној српској глави тако наклоњеној светој истини о једнакости сваке невине жртве?

И не само једнакости.

Јер кад смо у групи са другима ми стајемо на зачеље, па и кад смо најбројнији не стављамо се на чело. Немам ни ја дилему, свака невина жртва је жртва вредна пијетета. Само имам неки осећај да српске невине жртве далеко заостају у том свеопштем изједначавању у свеколиком уважавању. Природно је разумети патњу других, али природно је, ваљда, да те ране и сузе твога рода највише боле. Или је то погрешно уверење.

Погледам иза себе и око себе и шта видим?

Споменик над највећим српским градом под земљом, како рече песник, бетонска фигура цвета која не говори никоме ништа. Да не улазимо сада у поруку уметника, осврнимо се на Музеј који нема уметничку поруку него треба да да историјска факта. Ако посетилац има срећу да наиђе на отворена музејска врата и ако је добар познавалац тог дела историје, запазиће да је исти прилично „очишћен“ и прилагођен до нивоа прихватљивости инима. Не и страшној истини.

На местима страдања других народа нема страха од узнемирења вечног сна страдалника. Реконструише се, додаје и што није било да се појача утисак, пролазе колоне посетилаца, међу њима и млади и нико лицемерно не тврди да све треба ублажити да млади не доживе трауму …

Али, музеј није намењен добрим познаваоцима, него онима који посетом музеју треба нешто више да сазнају. Свакако, посетиоци овог Музеја неће допрети до дубина црне судбине заточеника-страдалника-Срба. Оправдање нам се нуди и ми га разумемо. Комплекс је на подручју друге државе и није под ингерецијом српских власти.Тачка.

Добро, али Доња Градина је под ингеренцијом српских власти. А шта је тамо?

Три табле са симболима три народа и исписане три бројке. Међу тополама, у тишини, да се не ремети вечни сан страдалника. Музејске поставке, макете, алатке, фотографије, документа, филмови… где ли се дедоше? Доведите на тај страшни комплекс са две стране Саве своје пријатеље из иностранства, па их после питајте да ли су разумели страхоту тог места и нашег страдања. И не чудите се одговору. Ако им испричате све што о томе знате, гледаће вас зачуђено и у себи се питати како је могуће да таквом страдању нема достојног обележја или је у питању тек неки српски мит, а не баш историјска истина.

Под чијом је ингеренцијом споменик и Музеј на Козари са поставком и даље доминантно у славу Тита и партије? Пише ли игде у том музеју колико је Срба са Козаре и подкозарја одведено и страдало баш на Старом сајмишту?

А на местима страдања других народа нема страха од узнемирења вечног сна страдалника. Реконструише се, додаје и што није било да се појача утисак, пролазе колоне посетилаца, међу њима и млади и нико лицемерно не тврди да све треба ублажити да млади не доживе трауму …

Но, идемо даље до јама и стратишта комплекса Јадовно-Паг. Има ли меморијалног центра за десетине хиљада побијених Срба? Ах, да, и то је подручје ван ингеренције српских власти. А Козара, под чијом је ингеренцијом тај споменик и Музеј са поставком и даље доминантно у славу Тита и партије? Пише ли игде у том музеју колико је Срба са Козаре одведено и страдало баш на Старом сајмишту?

Не може на сваком месту где је пала српска глава бити спомен-комплекс. Али на два може, тачније морао би. Један у Српској, један у Србији и то оба посвећена страдању Срба у Другом светском рату.

Идемо даље, до Дракулића, Шарговца, Мотика…, па онда до Гаравица, Старог Брода… Па добро, рећи ће неко, не може на сваком месту где је пала српска глава бити спомен-комплекс.

Не може. Али на два може, тачније морао би. Један у Српској, један у Србији и то оба посвећена страдању Срба у Другом светском рату. Са документационо-историјским центром, музејом, институтом, библиотеком, архивом, списковима стратишта, страдалих, па и списком злочинаца, јер нема жртве без злочинца…

Да ли је Старо сајмиште таква замисао или још једно бацање прашине у очи Србима који ће се, након свршеног чина, освестити и богорадати схвативши да су подигли меморијал који закопава њихова страдања?

Биће то још један меморијал Холокаусту и страдању Јевреја, којих има бројних од Израела, Европе до Америке. Шта је ту спорно? Баш ништа, што се тиче Јевреја. Они своје жртве знају да поштују. Зато и траже за меморијал на Старом сајмишту аутономију, односно да у сваком смислу буде под управом Јевреја.

Дакле, схватили су.

Да ли смо питали шта се то дешава и ко то задњих година копа по јамама и костима наших предака? Ако јесмо који је одговор и да ли смо се укључили и тражили контролу над тим акцијама?

Али ми још нисмо схватили или нас мрзи да се сада и у то петљамо рачунајући да има ко о томе да води рачуна. За део тог планираног меморијала који је намењен тзв. српском павиљону, већ видим, неће бити пара у буџету. Ни за достојну изградњу, ни за одржавање. Од целе идеје свешће се то на још један споменик изливен у бетону, са немуштим текстом о страдалим народима.

Мислите да грешим? Да видимо.

Да ли смо тражили аутономију и управу над комплексима Јасеновац, Гаравице, Јадовно…?

Не. Унапред смо знали да то нећемо добити, па да не арчимо мастило.

Да ли смо питали шта се то дешава и ко то задњих година копа по јамама и костима наших предака? Ако јесмо који је одговор и да ли смо се укључили и тражили контролу над тим акцијама? Можда то нисмо, али зато имамо меморијал о страдању Срба у Првом светском рату, који служи за пример.

Немамо!? Ма шта кажете?

Али зато имамо музеј српских жртава 20 века, стална поставка, на централном месту у Београду, у њој стотине запослених, пишу књиге, држе округле столове, праве филмове…, све то финансира буџет Србије, а главни медији преносе на насловним странама.

Кула на месту Старог сајмишта

Кула на месту Старог сајмишта

Ни то немамо!? Ма, није могуће!

Онда да и не помињемо страдања деведесетих и страдања у НАТО агресији јер је још увек упитно да ли смо напали сами себе и да ли смо заслужили све што нам се догодило.

Па шта онда имамо у знак сећања на толике жртве због вере, нације, достојанства, слободе? Парастосе у локалним црквама или некој београдској или бањалучкој ако се до локалне не може. Парастосе које организују потомци и удружења потомака. Ипак се не заборавља, али то није довољно.

Пијетет и памћење мора бити колективно. Народу од народа.

Зато још треба говорити о том плану за Старо сајмиште. То би морао бити план свих Срба. Није то ствар ни само Србије, ни само тренутне власти, ни два министра, ни градске комисије… Има удружења грађана/потомака која врло брижљиво истражују и воде рачуна о страдању Срба на одређеној локацији, институција културе и историје, професионалаца који би морали активно учествовати у изради закона и пројекта овог, за српски интегритет и достојанство важног подухвата.

Али, нико их не позива, ништа не пита иако један поглед кроз чудо звано интернет све открива, и називе удружења, и мисију, и активности, и контакте… Са индигнацијом су игнорисани у ароганцији свезнања или личног анимозитета.

Пред једним смо сви једнаки и пред Њим ћемо сви положити рачун за учињено.

 

Аутор: Потомак жртава за портал Јадовно 1941.

ИЗВОР: ЈАДОВНО

***

ПОВЕЗАНО:

*Милош Милојевић: Трибина „Геноцид у НДХ и страхота дечјих логора“
*Реаговање Међународне комисије за истину о Јасеновцу – ПОВОДОМ ОДЛУКЕ МИНИСТАРСТВА КУЛТУРЕ СРБИЈЕ ДА ОРГАНИЗУЈЕ КОНФЕРЕНЦИЈУ О ГЕНОЦИДУ НАД ЈЕВРЕЈИМА И РОМИМА БЕЗ ПОМЕНА О ГЕНОЦИДУ НАД СРБИМА
*Академик Василије Крестић: И Србији треба Јад Вашем
*Проф. др Смиља Аврамов: Негирање наших жртава већ јако иритира Србе, оснивамо Меморијални центар
*Не заборавимо „савезничко“ бомбардовање Београда на Васкрс 1944.
*Историјски ревизионизам на Октобарском салону! Јавно се успротивили представници савеза логораша, иницијативе Никад Граница идр. (видео)
*ДР МИРОСЛАВ СВИРЧЕВИЋ: РАСИСТИЧКИ ПАМФЛЕТ КОЈИ ТВРДИ ДА СУ СРБИ ИЗУМЕЛИ ФАШИЗАМ
*Филм „Кад сване дан“ или Како је Паскаљевић уписао Србе у усташе
*Србски кандидат за Оскара, у ствари – проусташка пропаганда!? Филм разматра „српску одговорност“ у страдању јеврејског народа!

*ДРАГАН ПЕТРОВИЋ: ПОЗИВ НА ЈЕДАН НАУЧНИ СКУП ИЛИ ЛОГОР СТАРО САЈМИШТЕ И ИСТОРИЈСКИ РЕВИЗИОНИЗАМ (1-2)
*Српски аутошовинизам = идентификација са агресором
*ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ: Дан сјећања на Јадовно 1941. – 2016.
*УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ КОЈЕ НЕ СМЕМО ДА ЗАБОРАВИМО: 75 ГОДИНА ОД КРВАВЕ НОЋИ НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ
*ЈАДОВНО – документарни филм Милорада Бајића (видео)
*ДОКУМЕНТ О УСТАШКИМ ЗЛОЧИНИМА: НДХ извешће бр. 44/41 о броју ухапшених и `расходованих`до 26.августа 1941. године… ЈАДОВНО 66.006, СЛАНА и МЕТАЈНА 17.003…
*НЕ СМЕМО ДА ЗАБОРАВИМО: 73 године од ГЕНОЦИДА НДХ и усташа над србским народом Сребренице – убили (заклали) 2.262 цивила, од тога 430 дјеце
*СТАРИ БРОД: СЕЋАЊЕ МИЛОРАДА ЋЕБИЋА – Сакрили масакр 6.000 Срба због братства и јединства
*Протекле 22 године од злочина на пијаци Маркале – Планирани и извршени злочин муслимана и западних помагача „Циклон-1“ био је повод за НАТО напад на Србе

*ЗОРАН ЧВОРОВИЋ: ЗАШТО ЈЕ ЕВРОАТЛАНТИЗМУ ПОТРЕБНО ДА СРБИ ЗАБОРАВЕ ДРУГИ СВЕТСКИ РАТ
*Катанац на истини логора Јастребарско – хрватског казамата за србску децу: У СТРАШНИМ СТРАДАЊИМА У НЕБО СЕ ПРЕСЕЛИЛО 3.336 дјеце Козаре, Лике, Баније и Кордуна…
*Александар Вељић: У Јасеновцу побијено 1.400.000 људи
*„ИЗ КОЛИЈЕВКЕ У ЈАСЕНОВАЦ“: Читуља за 19.429 дјеце Срба, Јевреја и Рома, која су страдала у Јасеновцу
*ИСТИНА О ЈАСЕНОВЦУ: Најмање 1.400.000 жртава Павелићевог и Степинчевог, усташког пакла са благословом Ватикана!
*НАЈВЕЋИ ГЕНОЦИД У ИСТОРИЈИ БАЛКАНА – ЈАСЕНОВАЦ – ГЕНОЦИД НАД СРБИМА
*ЈАСЕНОВАЦ И СРЕБРЕНИЧКИ МИТ- Аутентична књига о српским стратиштима, Биљана Живковић
*Сведочење преживелог логораша: Кардинал Степинaц је лично клао српску децу у Јасеновцу

*ЛОНДОН: Проф. др Србољуб Живановић – РЕАГОВАЊЕ на изјаву патријарха Иринеја о ОЛУЈИ
*Др Србољуб Живановић: Истина о Јасеновцу и броју страдалих је сакривена. Стручњаци се уплашили бројева до којих су дошли!
*„БЛАГОСЛОВЕНИ ГЕНОЦИД НАД СРБИМА“: На списку злочинаца 1300 католичких попова и часних сестара
*Проф. др Србољуб Живановић: Степинац лично покрштавао жртве (видео)
*Академик С.Живановић: Римокатоличка „црква“ васпитава у Хрватској будуће кољаче Срба
*Смисао истребљивања Срба у Херцеговини на Крсну славу и Божић – пре педесет година и данас

*Највећа мистерија нове историје: Англо-америчко бомбардовање 1943-44. српских и црногорских градова и села – Бомбе са поруком „срећан Васкрс“

*Вучићу, нико нема право да даје опроштај Римокатоличкој цркви и Хрватима за учињене злочине и то у име невиних жртава! (фото, видео)

*РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Проф. др Мирјана Анђелковић Лукић – Специјални, ХЕМИЈСКИ и РАДИОЛОШКИ рат НАТО алијансе над Србима 1999. уништавањем здравља народа и природе хиљадама година унапред!

….

21.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић