Бошко Живановић

Бошко Живановић: Метастазе ума – Просветари – отирачи! Буђење!!!


Bosko

Пише: Бошко Живановић*

Повезано: текстори аутора Бошка Живановића објављени на СРБском ФБРепортеру

Проблеми просветних радника, стално најављивани штрајкови, мала плата, незадовољство, пад елана, рад на леру… А онда поклањање оцена, жмури се на изостанке, на избацивање из школа, под тепих укори, туче, ножеви…

„Ћути да се не прошири… Само да ови из инспекције не сазнају…“

Сви то виде, свима јасно,

само ја да кажем гласно?

Па да кажем:

За све који прво суде, а онда се распитују, за све оне који ни не знају ову јавну тајну и бруку просветара, о чему се ради?

Ради се о томе да је у школама све мање деце и не само у школама, већ генерално мање. Значи: мање ђака – мање норме. Мање норме – мања плата. И ту настаје проблем. Како бисмо сачували ово јада што имамо, више не смеш (смеш, а „не смеш“) деци да остављаш кеца. Дете падне годину, – хоп! смањи се одељење. Десет њих падне годину – и нема одељења. Клинци и те како осећају ову рупу у систему и охо-хо је добрано користе. По принципу: „Не смеју они нама ништа, чувају себи столице“, раде шта им ћеф. Поштовање наставника – на нули! А ми? Ми, господо, ћутимо и трпимо. Хеј, у Младеновцу клинац од шеснаест година ошамарио професорку на часу!!! Сад нас још и туку! Има ли даље, дубље, горе…? И да брука буде комплетна, дојурио ћале па га исписао да не би био избачен! Што значи да ће сутра у некој новој школи татин  мезимац због кеца некога да закоље!?!?

БУЂЕЊЕ!!!

sat

„Ако, само да је нама плата редовна!“

„Ако, само да је нама плата!“

„Ако, само да је нама…“

Шта смо ми? Елита друштва или отирач за размажене мамине и татине пекмезе? Најобразованији друштвени слој или црна рупа сиротог државног буџета? Хало! Пропадамо! Докле глава у песак!? Докле тортура на послу!? Докле више? Постоји правило: што псу више попушташ ланац, све више трчи и уједа. Колеге просветари, тргнимо се! До јуче смо децу слали у ћошак (зна се и какву децу), данас нас деца шаљу у божју матер!

У Београду школа забранила употребу мобилних телефона на часовима! Строго кажњиво! И? Замислите – функционише! Ајде!? Значи – кад се хоће, онда се и може! И треба! И мора!

Праве циркус од скупштине, увелико циркус и од школства. Велики Брат решио да нас нема. А кад ће нам бити боље (читај: стварно боље?) Зна се: риба смрди од главе. Кад државни врх сузбије своје стоглаве аждаје и сете се да су и они једном били ђаци, можда и бирократија дозволи да се достојанство врати просвети!

___________

* Бошко Живановић je професор књижевности из Шапца, педагог, музичар. Он не жели да ублажава реалност, замазује, ћути или завија у фолију. Његова кратка запажања, размишљања, цртице објављиваћемо у неколико наставака на СРБском ФБРепортеру под називом: „Метастазе ума“. Разлог њиховог настанка је, по Бошковим речима: „пропадање државе, дубиоза система све гора, стање у школама – дно дна! Бирократија царује, оргије на ТВ-има нас убијају, морал – нема га… Тле отровно за све нас, плодно за сатиру, критику.“

2 replies »

  1. Према Закону о основама образовања и васпитања, родитељи и наставници имају онолико права колико им деца дозволе (уступе)

    Свиђа ми се