АКТУЕЛНО

Др Љубомир Т Грујић: Са пуним убеђењем, сматрам да би најбољи председник РСрбије био др Марко Јакшић


ljubomir-grujic-izbori8-s
Др Љубомир Т. Грујић,
12.10.2016.

Човек за кога мислим пуним својим убеђењем, на основу његових дела, деловања, рада и политичких ставова, према мојим сазнањима и оценама, да би био најбољи председник Републике Србије и најбољи за цео Србски народ и род, јесте др Марко ЈАКШИЋ, некадашњи народни посланик и потпредседник ДСС-а, који је од пре неки дан својевољно, са такође србским родољубом, борцем и патриотом, господином Славишом РИСТИЋЕМ, престао да буде члан ДСС-а остајући веран својим ставовима, Србском народу и Србији.

Марко Јакшић током антиизборне кампање против шиптарских избора

Марко Јакшић током антиизборне кампање против шиптарских избора

Лично смо се упознали када сам у лето 2011. године с пријатељима посетио Косово и Метохију. Том приликом нам је пружио традиционално србско гостопримство. Нажалост, ми нисмо у контакту. Немам његову ни адресу ни еадресу. Пре неки дан, после вести о њиховом иступању из ДСС-а послао сам му СМС поруку на његов телефон. Замолио сам га, да кад буде био у Београду и када буде имао времена, да се видимо. Чекам његов одговор. Разлог за то је што желим да му изложим да треба да буде нови председник Републике Србије, те да прихвати ако му људи предложе да га кандидују, надаујући се да му његово здравствено стање, лична и породична ситуација то не спречавају.

Мој став је изричит, а засновн је на мом (признајем не великом) познавању рада и дела људи јавно ангажованих: Србкиње и Срби, Србски народ, не треба више да траже „хлеба преко погаче“ па да добију неко пециво од поквареног брашна. Доста је с комбинацијама и манипулацијама. Треба да се сјединимо око др Марка ЈАКШИЋА и да свако колико може учини да народ подржи њега за председника Републике Србије.

Користим ову прилику да подсетим да Чедомир ЈОВАНОВИЋ, Томислав НИКОЛИЋ, Иштван ПАСТОР и Борис ТАДИЋ немају више право (3. став члана 116 Устава) да буду бирани, значи кандидовани, за председника Републике Србије. Били су до сада по два пута (2008. и 2012.) бирани, канидовани, по новом, важећем, Уставу за Председника. Задатак Републичке изборне комисије је да одбије њихове кандидатуре ако их буду поднели. Свестан сам да то помаже вероватно Александру ВУЧИЋУ, можда и Ивици ДАЧИЋУ, али и зато треба да будемо јединствени у подршци, по мом мишљењу, др Марку ЈАКШИЋУ.

Др Љубомир Т. Грујјић,
редовни професор у пензији
Џона Кенедија 31/15
11070 Београд

9 replies »

  1. @Србољуб Димић
    Ви сте управо отишли даље од ауторског текста. Ако Ви мислите, да је СВАКИ држављанин Србије способан и вредан функције председника републике, а са друге стране пишете о значају те функције, као да се нешто НЕ СЛАЖЕ? Одакле Вам идеја, да свако може, да буде председник републике? То је отприлике, како мали Ђокица замишља државу и државне послове. Свако може, свако зна СВЕ!!

    Свиђа ми се

    • Мали Ђокица не треба да зна разлику између :

      1/. СВАКИ грађанин и
      2/. СВАКИ грађанин наше домовине, који је частан, одговоран, у доношењу одлука се руководи ИСКЉУЧИВО Законом, бригом за нашу домовину, своје потомство и само страхом од Господа.

      Очекивао сам, да то знају бар одрасли, они који се представљају као интелектуалци.
      Признајем да сам погрешио.
      А после дужег размишљања, од свих оних које сам упознао за својих 66 година живота можда бих неколицину сврстао у групу број 2/. не више од троје.
      Себе сигурно не.

      Свиђа ми се

  2. @Србољуб Димић
    Наш скупштински систем је нешто врло слично немачком, а сасвим дугачије од француског. Мало људи зна, како се зове премијер у Француској, као што незнају ни како се зове председник Немачке. Знамо за Оланда и Меркелову. И правно, а и у стварности, зна се ко је председник владе Републике Србије, а скоро, да је безначајно, ко је председник Немачке. Да се наш „председник државе“ мање и примереније јавља и да мање лута по свету, као што то ради председник Немачке, ни за њега не би знали. Делимично тумачење ИЗАБРАНИХ чланова Устава ту не помаже. Покушајте, да се консултујете са стручним особама, пре тумачења Устава. Ако се не варам, аутор је дао ПРЕДЛОГ, а Ви се о предлогу не изјашњавате!!??

    Свиђа ми се

    • Поштовани,
      Хвала Вам, на тумачењима разних скупштинских система ( што није тема поста ).
      По Вама, делимично тумачење ИЗАБРАНИХ чланова Устава, у тексту само члана 113, је последица чињенице да нисам желео читаоце да оптерећујем цитирањем опширног интегралног текста члана 113 ( што не мења суштину и нема потребе за стручним коментаторима ), иначе у целом Уставу само 2 и словима ( два ) члана од укупно 206 дефинишу надлежност и проглашење Закона од Председника Републике.
      О предлогу се нисам изјаснио, из простог разлога зато што верујем, да осим господина Јакшића, СВАКИ грађанин наше домовине, који је частан, одговоран, у доношењу одлука се руководи ИСКЉУЧИВО Законом, бригом за нашу домовину, своје потомство и само страхом од Господа би како Ви кажете: „ допринео одговорнијем обављању те функције и тог посла „.
      А такав сигуран сам, да није по вољи данашњој власти, онима који треба да заврше коначну капитулацију и предају дела наше домовине крволочним убицама нашег благочестивог народа.

      Свиђа ми се

  3. Поштовани професоре,
    чини ми се, да грешите, када бити биран, бити изабран и бити кандидован схватате као исто. Неко може бити безброј пута КАНДИДОВАН и никада изабран. Онај који је биран, изабран, неможе бити трећи пут ни кандидован. У складу са тим, сви они који су кандидовани, бирани и изабрани два пута немогу се ни кандидовати. Рекао бих, да се то односи на Николића и Тадића, а Пастор и Јовановић ту немају сметњи.
    Што се тиче, Вашег предлога, да Јакшић буде председнички кандидат, сасвим је на месту. Председник републике у нашем политичком систему није место од великог значаја, утицаја и снаге, али би Јакшић сигурно могао допринети одговорнијем обављању те функције и тог посла. Такав избор би јасно показао и став Србије и Срба према статусу Косова и Метохије, као колевке српске државе у историјском, православном и културном смислу.

    Свиђа ми се

    • Председник републике у нашем политичком систему није место од великог значаја, утицаја и снаге……..
      ++++
      Поштовани,
      уз разумевање за Ваш став, ипак се не бих сложио са Вама, а ево и разлога.
      По Уставу, Председник Србије је тај који тек својим потписом-Указом на СВИМ актима која доноси Парламент истима даје легитимитет, тек после његовог потписа јавно се објављују и ступају на снагу, као што може и да их одбије и врати подносиоцу уз писмено образложење.
      Он је тај, који предлаже мандатара Владе, али и онај који има право и обавезу да о СВИМ темама од значаја за грађане наше домовине јавно изнесе своје мишљење, а ако је честит човек-домаћин у кога грађани имају поверења и да их позове и организује онда када је домовина у опасности од “ власти “ која не служи народу.

      И сама чињеница, да је он тај који треба да потпише акт обора који зову “ парламент “ о јавној капитулацији и предаји дела наше територије крволочним убицама нашег народа, јасно говори о разлозима узнемирености свог оног антрополошког шљама који такав акт по налогу крволочних убица нашег народа већ припрема.
      Наравно, да Устав у члану 113 дозвољава и могућност да они исти који су такав “ закон “ предложили после одбијања Председника Републике да у поновном одлучивању већином гласова исти и усвоје а да Указ о његовом доношењу у случају одбијања Председника Републике донесе Председник Скупштине, али то већ отвара један веома опасан пут, уз јасну поруку грађанима али и међународној јавности о природи и карактеру такве “ власти „.
      Такође, не сумњам у то какав статус у очима грађана ће имати сви они који то ураде као и њихови потомци.
      За вјеки вјекова.
      Свако Вам добро од Господа који живот даје.

      Свиђа ми се

  4. ЈАКШИЋИ СУ ЧУВЕНА СРБСКА ПЛЕМИЋКА ФАМИЛИЈА ЦЕЛА СРБАДИЈА ЋЕ ПОДРЖИ БРАТА МАРКА ЈАКШИЋА ЈА У ТОМ ЧИВЕКУ ВИДИМ ИСКРЕНОГ СРБИНА И СРБСКОГ НАЦИОНАЛИСТУ КОЈИ ЗНА КАКО ОБОРИТИ погани БЕОГРАДСКИ режим КОЈИ ЈЕ слуга валера вајса лажниг тита

    Свиђа ми се

  5. Имате право чини ми се да је човек стабилан и све ове године је то показао у политици,али Срби са Космета нека имају последњу реч најбоље га познају па нека га предложе. Био би користан за цео народ ,надам се да би бирачи коначно препознали правог човека,после много година.

    Свиђа ми се

  6. ПОДРЖАВАМ БРАТА МАРКА ЈАКШИЋА И БРАТА СЛАВИШУ РИСТИЋА МНОГИ ПОЛИТИЧАРИ СЕ МЕЊАЈУ РЕТКО ЈЕ НАЋИ НЕКОГ ПОЛИТИЧАРА ДА СЕ НЕ МЕЊА ЈА ПРЕДЛАЖЕМ ШТО БРАЋА СА КОСОВА МЕТОХИЈЕ РЕШЕ НЕК БУДУ У КОРИСТ БРАТА МАРКА ЈАКШИЋА

    Свиђа ми се