Биљана Диковић

Проширена оптужница за трговину органима са Косова


 Проширена оптужница за трговину органима са Косова

Тужилац Еулекса проширио је оптужницу против седам становника Косова осумњичених за илегалну трговину органима. Проширена оптужница, осим оптужби за трговину органима, сада обухвата и тешке телесне повреде, превару и фалсификовање докумената, сазнала је агенција АП.

23. 03. 2013. Бета, Вести , за ФБР приредила Биљана Диковић

trgovina-organima_f
Обављено је најмање 48 трансплантација бубрега, а примаоци тих органама плаћали су за ту услугу и до 100.000 америчких долара?

Тужилац Џонатан Расел навео је у оптужници, у коју је АП имао увид, да су осумњичени вадили бубреге жртвама, међу којима је било и Руса и Турака, пошто су их привукли примамљивим финансијским понудама.

Према тим наводима, обављено је најмање 48 трансплантација бубрега, а примаоци тих органама плаћали су за ту услугу и до 100.000 америчких долара.

Та агенција наводи да се ради о једном од најпознатијих случајева у оквиру скандала са трговином органима који се догодио на Балкану у протеклих неколико година.

Осумњичени, међу којима је и високи званичник Министарства здравља, наводно су зарадили око милион америчких долара у тим махинацијама у 2008. и 2009. години.

*****

02. 03. 2013. Beta

“Унмик није истражио отмице и убиства на Косову“

Саветодавна комисија за људска права на Косову оценила је да Унмик није истражио отмице и убиства која су се догодила од доласка те мисије на Косово, јуна 1999. године.

Саветодавну комисију за људска права је основао Специјални представник Генералног секретара, Уредбом Унмика из марта 2006. године.

У свом првом мишљењу о отмицама и убиствима, које је утврђено крајем 2012. године, Комисија наводи да су власти обавезне да ваљано истраже „сумњиве случајеве смрти и нестанка“ грађана.