All

ОДРЖАН ХИТАН САСТАНАК САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ – РУСКИ БРОДОВИ СТИЖУ У СИРИЈУ


ХИТАН САСТАНАК САВЕТА ЗА БЕЗБЕДНОСТ  РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ –
РУСКИ БРОДОВИ СТИЖУ У СИРИЈУ

 

Субота 16. марта 2013.

Блиски Исток, Christof Lehmann
Превод: Љиљана Јовановић,
за СРбски ФБРепортер

Christof Lehmann (nsnbc). –  Руски председник Путин је сазвао и одржао састанак сталних чланова Руског Савета за безбедност, да би размотрили погоршање ситуације у Сирији, и погоршање односа између Русије  са САД, и ЕУ савезницима  у Сиријској кризи.

yaroslav-mudry

У међувремену четири Руска разарача који су били смештени  у Либану, пребачени су у Руску помоћну поморску  базу у Сиријском граду Тартус.

Дмитри Песков, Секретар за штампу Руског Председника Путина, информисао је новинаре да су учесници на  састанку Савета за Безбедност дискутовали и разменили мишљења о међународној  ситуацији са фокусом  на ситуацију у Сирији и на Блиском  Истоку.

Састанку Савета за Безбедност присуствовали су Председник Државне Думе Руске Федерације, чланови Савета Руске федерације, Председништва Савета, Министарства за безбедност и Министари спољних послова, унутрашњих послова и  одбране, као и Директор спољашње обавештајне службе Русије.

Спрецијални изасланик Председника Путина за Блиски Исток, заменик Министра иностраних послова, Богданов срео се са  Амбасадором Сирије у Москви, Риyад Хаддед-ом, да би разговарали о ситуацији у Сирији, и Руско – Сиријским односима.

Према изјави коју је објавило Руско Министарство иностраних послова, заменик Министра иностраних послова Богданов и Амбасадор Риyад Хаддед су се састали да би разменили мишљење у светлу последњих догађања, када се  ради о контакту Русије и представника  Сиријске опозиције,  као и контаката са представницима западних земаља, са циљем да се започне дијалог и  заустави  насиље у Сирији уз примену Женевске Конвенције.

Односи Русије са  САД, ЕУ, НАТО и Арапским  земљама залива,  Катаром, и Саудијском  Арабијом, су се погоршали последњих  недеља након самита Русије и ЕУ о “Трећем енергетском пакету мера” када нису успели да реше проблем енергетске кризе у чијој је основу сиријски сукоб. Након оштрих изјава Руског  Амбасадора у НАТО-у, као и због одбијања САД да осуде акте  тероризма, на заседању Савета Безбедности  УН,  и  због  потврде  Секретара САД и  Влада  ЕУ, да ће наставити да финансијски подржавају политичку и наоружану ”опозицију” у Сирији.

Упућивање  Заменика Министра иностраних послова и Специјалног представника за Средњи Исток, Богданова на састанак у Дохи, у Катару  са Сирјском опозицијом и са представницима западних земаља, довело је до разочарања  Сиријских власти у  последње Сиријске пријатеље.

Непосредно након овог састанка појавила се изјава Члана Генералног Секретаријата Народне  Партије Кувајта, из које је  јавност сазнала за тајни  уговор, који су потписали

Министар иностраних послова Катара, Хамад Бин Јассим Ал-Тхани, Турски Министар иностраних послова Ахмад Даувутоглу, Министар иностраних послова Арапских Емирата Абдулла бин Заyид Ал Нахyан, Амбасадор САД Роберт Форд, Сиријски опозиционар Риyад Саиф, и представник Сиријске Муслиманске Браће из Турске, Мохаммед Риад Схаqфех.

Уговор предвиђа цепање Сирије на мање државе, и успостављање “умерених исламистичких   режима”.

Када је тајни Уговор процурео, однос Русије и САД и ЕУ су веома захладнели..

Дискусија у Европској Унији  о томе да се престане са снабдевањем оружјем побуњенка у Сирији,  није дала опипљиве резултате. Турска са друге стране је протествовала због одлуке Савета Европе да се снабдевање оружјем обустави.

Како се ситуација погоршава, 4 Руска разарача која су упућена у правцу Сирије, прво су се зазуставила у Либану а данас су се упутила у помоћну војну базу у граду  Тартус у Сирији. За сада нема званичне реакције ни САД ни ЕУ и не зна се да ли ће бити предузете војне акције.

Највероватније ће ова 4 руска разарача имати улогу да спрече пролаз бродова са наоружањем преко Турске, Либана, до Сирије.

________________________

Чланци у вези са текстом:

Permafrost; Russian Foreign Minister Lavrov Blasts USA and Allies for Arming Syria´s Opposition.

Russia – E.U. Meeting in Brussels: Risk of Middle East and European War increased.

Syria, Turkey, Israel and a Greater Middle East Energy War

Russia´s Top Diplomats signal increased assertiveness regarding Syria, Africa and NATO

Kerry after Friends of Syria Meeting clarifies, US determined to initiate World War III in Syria

US – Russian Relations deteriorating as Kuwaiti Whistle Blower Discloses Secret Syria War-Plan

Italian Peace Movement Criticizes Report of International Commission on Syria

Massive Blast Near Baath Party Headquarters kills Scores, FSA threatens Hezbollah

Lavrov: US Veto of UNSC Resolution to Condemn Damascus Blasts Indicates Double Standards

 

________

http://nsnbc.me/2013/03/16/russian-security-council-emergency-meeting-as-russian-warships-arrive-in-syria/

1 reply »