Биљана Диковић

Реакције Срба са КиМ о „резолуцији“ – Опет смо преварени (видео)


Косовски Срби опет преварени (видео)

Срби на окуп 10/01/2013 at 5:21 pm /

У наставку погледајте видео прилог са изјавама представника косовских Срба телевизији Мост из Звечана, а о најновијој „резолуцији“ Владе Србије која искључује, како представници Срба са КиМ кажу, све оне елементе због којих су Срби са КиМ на својој заједничкој седници и подржали платформу Владе Србије. По речима председника општине Зубин Поток, Славише Ристића, између многих и осталих мањкавости ове платформе, оно шт Србе на КиМ највише забрињава јесте најава тајности документа који је свима познат, сем Србима са КиМ, као и изостављање свих елемената из платформе који су платформу повезивали или базирали на Уставу Р. Србије.

***

Срби са севера Косова: Резолуција супротна платформи

ЗВЕЧАН – Представници локалне самоуправе севера Косова оценили су данас да је предлог резолуција о Косову, који је усвојила Владе Србије, у супротности са текстом платформе коју им је крајем децембра представио председник Србије Tомислав Николић.

10.01.2013.Танјуг

78322

Tим поводом они су Николићу упутили отворено писмо у којем се наводи да је јуче усвојен предлог резолуције о Косову у нескладу са текстом платФорме, нарочито у оном делу због којег су Срби подржали платФорму крајем децембра.

Они у писму подсећају да су посебно подржали ставове платФорме да се не постижу даљи парцијални договори са привредним институцијама самоуправе у Приштини у оквиру техничког дијалога и став да „ништа није договорено док све није договорено“.

Отворено писмо Николићу потписали су председници три општине са севера Косова и председници четири Скупштине општине који су данас одржали конФеренцију за новинаре и представницима медија поделили писмо. Отворено писмо председнику Србије једино није потписао председник општине Косовска Митровица Крстимир Пантић, који се налази у Бриселу. КонФеренцији је присуствовао и начелник косовскомитровачког округа Раденко Недељковић.

elnici_so_velika

Представници четири општине у писму су истакли да није довољно да Србија само понавља став да неће признати једнострано проглашену независност Косова већ да је неопходно активним мерама државних органа зауставити и спречити ширење такозване Републике Косово на територији четири општине на северу јужне српске покрајине.

Они сматрају да наставак преговора на техничком нивоу и имплементација постигнутих договора представљају индиректно признавање независности Косова.

Представници четири општине наводе да ће након имплементације постигнутих договора преговарачка позиција Владе Србије бити озбиљно доведена у питање.

Српски народ са Косова озбиљно је забринут за опстанак институција Србије и локалних институција, јер су они све ово време биле и остале главни гарант останка и опстанка Срба на Косову, наглашено је у писму, у којем се додаје да је „у пракси потврђено да тамо где нема институција Републике Србије нема ни Срба“.

Најновији догађаји у вези са хапшењем и злостављањем 10 Срба из Лепосавића јасно и недвосмислено потврђују како се институције такозвене Републике Косово односе према Србима и шта се може очекивати од тих институција убудуће, поручили су представници четири општине.

фото: ТВ Мост, Танјуг С.Радовановић

 

*****

извор: Никад граница

Отворено писмо Срба са севера КиМ Томиславу Николићу: То није платформа коју сте нам представили

Поштовани председниче,

Дана 25. 12. 2012. од стране одборника скупштина општина, координатора општина и представника удружења Срба са Косова и Метохије, на заједничкој седници одржаној у Косовској Митровици подржан је предлог текста политичке платформе о КиМ коју сте ви представили и предали општинским представницима Срба са КиМ. Посебно су подржани ставови да се не постижу даљи парцијани договори са ПИС (привременим институцијама самоуправе у Приштини) у оквиру тзв. Техничког дијалога и став „да ништа није договорено, док све није договорено“.

Такође је закључено да свака евентуална будућа промена предложене платформе треба бити усаглашена са представницима Срба са КиМ.

На састанку са представницима Срба са КиМ од 22. 12. 2012. обећали сте да ће платформа о КиМ бити усвојена од стране Народне скупштине Републике Србије и као таква бити обавезујућа за све државне органе као и да ће се после тога донети одговарајући уставни закон.

Господине председниче,

Сматрамо да је резолуција о КиМ, која је 9. јануара 2013. усвојена на седници Владе Републике Србије на којој сте и Ви присуствовали, у супротности (у нескладу) са текстом платформе коју сте Ви презентовали представницима Срба, а нарочито у оном делу због којег је ваша платформа подржана од стране Срба са КиМ.

Наставак преговора на техничком нивоу и имплементација постигнутих договора представља директно признавање независности тзв. „републике Косово“. Такође сматрамо ће након имплементације постигнутих договора преговарачка позиција Владе Републике Србије бити озбиљно доведена у питање.

Српски народ са Косова и Метохије озбиљно је забринут за опстанак институција Републике Србије и локалних институција, јер су оне све ово време биле и остале главни гарант останка и опстанка Срба на КиМ. У пракси је потврђено да тамо где нема институција Србије нема ни Срба. Најновији догађаји у вези са хапшењем и злостављањем десеторице Срба из Лепосавића јасно и недвосмислено потврђују како се институције тзв. „републике Косово“ односе према Србима и шта се може очекивати од тих институција у будућности.

Господине председниче,

Сматрамо да није довољно да Република Србија само понавља став да неће признати једнострано проглашену независност Косова, већ је неопходно активним мерама свих органа државе Републике Србије зауставити и спречити ширење тзв. „републике Косово“ на територију четири општине на северу КиМ.

С поштовањем,

Звечан, 10. јануара 2013.

Председник Скупштине општине Косовска Митровица (за Крстимира Пантића, који је на путу у Бриселу, потписао је неко други; прим. прир.)

Председник Скупштине Косовска Митровица Александар Бабинцев

Председник Скупштине општине Звечан Драгиша Миловић

Председник Скупштине Звечана Момчило Гвоздић

Председник Скупштине општине Зубин Поток Стево Божовић

Председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић

Председник Скупштине општине Лепосавић Славко Стевановић

Председник Општине Лепосавић Драгиша Васић

******

4 replies »

  1. Хранили сте пса који вас је ујео ! Црна Гора гласала за пријем Косова у УНЕСКО! Па и даље школујте гује у недрима Тачијеве и даље им уступајте радна места своје деце . Е , моји Срби наиви . Ми њих хлебом , они наш каменом . Продали су нас Црногорци Западу за по луле дувана , а своје су образе одавно продали .

    Peticija za ukidanje povlastica crnogorskim studentima
    http://www.peticije24.com/peticija_za_ukidanje_povlastica_crnogorskim_studentima

    Свиђа ми се

  2. Е МОЈ РИСТИЋУ, САМ СИ НА ДРУГОЈ СКУПШТИНИ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ ПРЕДЛОЖИО ДА СЕ ПРИХБАТИ ПЛАТФОРМА У КОЈУ БИ ТРЕБАЛО ДА СЕ УБАЦЕ НЕКЕ СТВАРИ, А БЕЗ ГАРАНЦИЈЕ ДА ВАС ВЛАСТ НЕ ПРЕВАРИ И ПО ДРУГИ ПУТ. И КАО ШТО ВИДИШ ОПЕТ СУ ВАС НАСАМАРИЛИ КАО МАЛО ДЕТЕ. САМО БРАТЕ МИЛИ НЕМОЈТЕ ДА СЕ ЖАЛИТЕ БИЛО КОМЕ И ДА КУКАТЕ КАКО СУ ВАС ЗЕЗНУЛИ ПО ДРУГИ ПУТ, ЈЕР СВОЈОМ НАИВНОШЋУ И НЕПРОМИШЉЕНОШЋУ САМИ СЕБЕ ГУРАТЕ У ТУ ЈЕБЕНУ ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ. ТУ ВАМ НИКО НЕ МОЖЕ ПОМОЋИ СЕМ ВАС САМИХ!!! ШТА СТЕ ВИ ОЧЕКИВАЛИ ОД ЈЕДНОГ КОМУНИСТЕ И СТАРОГ РАДИКАЛА ДА ЋЕ ВАМ ДАТИ, САМО ИЗДАЈУ И ПРОДАЈУ, КАО МИЛОШЕВИЋ КРАЈИНУ И ДЕО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ!!! ВАМА ЈЕ ЈЕДИНО ЈОШ ОСТАЛО ДА СВИ ЗАЈЕДНО И СЛОЖНО БЛОКИРАТЕ СВЕ ПРИЛАЗЕ КА СЕВЕРУ КиМ-а И ДА ДРЖИТЕ ТЕ БЛОКАДЕ СВЕ ДОК СЕ АПСПЛУТНО НЕ ОДУСТАНЕ ОД ТОГ ТАКОЗВАНОГ ИНТЕГРИСАНОГ УПРАВЉАЊА ПРЕЛАЗИМА, ИНАЧЕ ОДОСТЕ ВИ У ЈЕБЕНУ, ВЕЛИКУ АЛБАНИЈУ И ОНДА КУД КОЈИ МИЛИ МОЈИ!!!!!!!!

    Свиђа ми се

  3. Што би реко један добар пријатељ Срба – „Чујте Срби чувајте се себе“.

    Ова кукњава и тужбалица је логична последица тога што се доле ови у власти у четири општина праве наивни ко сеоске младе, а главни разлог наивности су да се не лажемо ПАРЕ. Јер те институције и ти чиновници примају парице од државе Србије на чијем челу су издајници и издајници до миле воље могу да их уцењују престанком исплаћивања зарада, тако да ови овде на слици иако серу против Никољићија и Дачићија су њини плаћеници и несмеју да буду млого грлати, исто као што су Никољићи и Дачићи страни плаћеници који због датума и кредита несмеју млого да се копрцају него да извршавају ко и сви други чиновници у систему.

    Само дође чика Дачићи или његов пајтос комуњара Вулинићи и каже сложите се с ову артије ође или држава Србија чиновницима у ове 4 општине ће укинути зараде и да видиш како Србенда прода веру за вечеру.

    А то бусање у груди и Србовање окачите бре мачку о реп, ваше беседе су ко код оних беседника у Марко Краљевић по други пут међу Србима, прочитајте то сатирично штиво и пронаћићете их све тамо.

    Свиђа ми се