MAIL - RSS FEED

„Свети Архангел Михаил, ангелима началник и људима наставник“ – руски документарни филм


Извор: Слава Богу за все!
Аутор: Лариса Денисенко

Свети Архангел Михаил, верни слуга Божји. Црква га поштује као браниоца вере и борца против ђавола, безакоња, јереси и свакога зла. Он је свргнуо са неба Деницу, који је пао духом и погордио се, који се окренуо против свога Творца. Онаj коjи jе био први показао сe као последњи у смислу што се он показао као бунтовник против Творца. Он, створени и први од свих, носилац светлости, Луцифер на латинском – са тим именом он је ушао у историју нашег живота на земљи, и на Небу такође, и у подземљу, такође, јер Христос каже: видео сам Сатану који је као муња пао с неба и отишао у бездан.

Јер је био рат на небу. И Архистратиг Михаил је зато и назван архистратигом јер је стао у одбрану истине Божије на Небу. И одбранио је заувек. За победу над силама зла Бог је поставио Арханђела Михаила заповедником над свих девет чинова анђелских. Њега називају Архистратигом, вођом војске Господње.

Свето писмо нас учи да осим физичког света постоји велики духовни свет. Он је насељен разумним бићима названим анђели. Реч анђео у преводу са грчког језика значи гласник јер Господ Бог често управо преко њих саопштава људима своју вољу. И као њих, поштујемо данас анђеле пред које ћемо једног дана, после наше физичке смрти, ми предстати, ако душу  своју сачувамо у чистоти, слободну од греха и порока и помолимо се данас светим анђелима Господњим да њиховим покровитељством, њиховим присуством нама Бог подари добар одговор.

Сваке године 21. новембра славимо велики празник Сабор Архангела Михаила и других небеских сила бестелесних, или Михаиловдан, како се народу назива. Ову прославу поштују сви православни верници. Сабор чине сви анђелски чинови на челу са Архангелом Михаилом. Они једнодушно служе Богу и славе Свету Тројицу.

Небеска војска има анђелску хијерархију. Вишу јерархију, која је непосредно близу Бога, чине Серафими, Херувими и Престоли. Ближе од свих, Пресветој Тројици предстоје шестокрили Серафими, пламени огњени. Они горе љубављу према Богу и друге на то побуђују.  После Серафима Господу предстоје многооки Херувими. Њихово име значи изливање мудрости, просвећења. Иза Херувима предстоје богоносни по благодати која им је дата за служење, Престоли, који тајанствено и несхватљиво носе Бога. Они служе правосуђу Божијем.

Средњу јерархију чине Анђели, Господства, Силе и Власти. Господства уче да имамо власт над осећањима, уклањати се од греховних жеља, покоравати тело духу, владати својом вољом, савладавати искушења. Силе испуњавају вољу Божију. Оне стварају чуда и спуштају благодат чудотворства и видовитости угодницима Божијим. Власти имају моћ да кроте снагу ђавола, помажу људима у борби са злим помислима.

Нижу јерархију чине Началства, Арханђели и Анђели. Началства начелствују над нижим анђелима, упућују их на испуњење божанских наредби. Њима је поверено да владају васељеном, чувају  земље и народе. Арханђели објављују радосну вест о великом и преславном, откривају тајне вере, пророчанства и разумевање воље Божије, и учвршћују свету веру у људима, просвећујући њихов ум светлошћу светог Јеванђеља. Анђели су најближи људима. Они објављују намере Божје, воде људе ка врлинском и светом животу. Они чувају вернике, задржавају од пада, подижу оне који су пали и никада не остављају нас и увек су спремни да помогну ако само ми то пожелимо.

Сви чинови небеских сила носе заједнички назив Анђели. По суштини своје службе, Архистратиг Михаил је војсковођа свих небеских сила бестелесних.  Он се приказује са мачем – то је мач Духа, реч Божија, оружје које побеђује свако зло.  

Велики број манастира и храмова је посвећен светом Архистратигу Михаилу. Једна од важнијих саборних цркава у Москви је Архангелски сабор,  гробница руских царева.

Поштовање св. Архистратига Михаила почело је још од крштења Русије. Посебно су се уздали у њега представници царске породице Романових. Први руски цар, Михаил Фјодорович Романов,  био је крштен у име Архистратига небесне војске. Свети Архистратиг Михаил увек је поштован као заштитник владара и војске. Мач у руци арханђела Михаила је симбол војне храбрости, војне силе. Архангел Михаил је заштитник Истражног комитета Русије. Веома га поштују и уздају се у њега запослени у Државном пограничном комитету Белорусије. Он је њихов помоћник, заштитник, покровитељ.

Архангел Михаил за нас није само ратник, већ и милосрдни анђео, заступник за људе пред Богом. Њему је Бог дао могућност да спасава грешнике и на земљи, и, по нашим молитвама,  душе наших сродника из пакла. Он може да победи све видљиве и невидљиве непријатеље наше, да спаси, као што је било у различитим вековима, од смртоносне болести. Празник Сабора Архангела Михаила и других бестелесних небеских сила позива нас да хвалимо анђеоске силе. Они нам помажу да се молимо, да се боримо са страстима и грехом. Они могу, ако се у нама разгори жеља, да нас науче да волимо Бога,  приђемо Богу и стекнемо Царство небеско.

Превод: СРБски ФБРепортер

Категорије:MAIL - RSS FEED

1 reply »