Америка

Страшно је руско ћутање. Због тога што је то пресуда… (подсећање)


Русија ћути – слушајте тишину …

Kremlj-Moskva

– Мир! Мир! Мир! Милосрђе!

Ето шта слушамо по 24 сата.

А истовремено са тим позивима, из тих истих грла излећу претње уперене против нас:

– Санкције! Да поцркате од глади! Утераћемо вас у пећине! У бараке! Све одузимамо, све бирамо, све купујемо, наређујемо! Судићемо!

Шта чујемо као одговор? Шта наше колеге слушају од стране руског председника? Шта чују од нашег народа?

Ћутање.

На свет се спустило тешко, неподношљиво руско ћутање, као затишје пред буру.

Одлиле су и усахле женске сузе. Изгладила су се тек згрчена од гађења и гнева мушка лица.

Тишина. На свет се спустила освештана руска тишина у чијој позадини су сви позиви, сви узвици, сва махања транспарентима, сви “зиг хајли”[1], “смрт непријатељу” и “слава Украјини”, захтеви који изгледају посебно јадно и неумесно – попут пијаних захтева за “Мурком”[2] у вишој музичкој школи пред почетак Другог концерта за клавир са оркестром, од Рахмањинова.

Време те музике је прошло. Неће бити ни репа, ни блуза, ни рокенрола. Они су већ неумесни.

Сад ће у свету загрмети руска симфонија.

Али сада… док још прве ноте нису проникнуле у огромно срце човечанства – у свету наступа тишина. Тако је одлучила руска душа и никаква сила на свету није у стању да спречи наступ те тишине. И промукнуће грло моћних викача, давиће се припремљеним и наученим речима искусни оратори.

Наступа тишина.

Тишина, огромна и моћна, попут медведа, наступа, наваљује на земаљски шар, гуши у челичном загрљају.

Они још увек покушавају да вриште, како не би дали себи могућност да поверују да се већ одиграва неизбежно, како не би дозволили разуму који је свестан свега да се спусти до срца, како би оно остало замрзнуто. Но, крици све више личе на пискутање.

Тако је одлучила руска душа, по ко зна који већ пут у светској историји. Бог је са њом сагласан.

А ако је Бог са нама, ко може против нас?

Зашто Руси ћуте?! Зашто ћути њихов председник? Зашто они не одговарају?

У тим питањима је све више и више страха.

Све је више и више схватања правилног одговора на њих.

Русија на овој планети више нема са ким да разговара. Русија нема достојних саговорника. Русија нема предмет разговора који би требала са неким да размотри.

Русија ћути. Русија је страшна у свом ћутању.

Страшан је тај ћутљиви поглед, који све схвата, у све прониче, не оставља шансу никаквом лицемерју, не дозвољава да се од њега сакрије ни једна, чак ни најлукавије смишљена подлост, ни једна издаја ма каквим велом изговора била огрнута, ни један злочин.

Где? Где су они раније могли видети овакав језиви поглед?

Ах, да… Руске иконе.

Тако гледа руски Бог.

Руски Бог. Бог – руски?

Да. Данас је Бог – руски.

И целокупно Небеско Војинство – данас је руско. И Свети Ђорђе је заменио копље са РПГ-7. [3]

То је поглед Русије. То је поглед Бога.

…. Страшно је руско ћутање. Због тога што је то пресуда.

У тој тишини која се спушта на свет више нема могућности да се некаквом буком одвуче пажња од истине о себи.

Русија ћути. И у том ћутању они грозничаво покушавају да се сете шта су тамо њихови великани говорили о Русији? “Русија је загонетка, упакована у тајну, сакривену у недостижности” [4]. Тако дакле?

И схватају одговор: једноставно – Русија, то је Бог.

А ако је Русија Бог, онда и “Освета је Моја, Ја ћу је вратити”[5] – то је о њој.

Само мало, и у васељени ће прозвучати прве ноте нове руске симфоније. Та симфонија ће збацити све маске, она ће проветрити и обновити цео свет – душу за душом. Она неће оставити ништа устајало и старо. Она ће створити све ново. Она ће прогрмети као грмљавина, она ће обићи свет попут олује, она ће протрести неразрушиве и развејати у прашину оно што је изгледало вечно.

А сада – на свет се спустила руска тишина.

Слушајте тишину.

__________

Превод са руског: http://www.odnako.org/blogs/slushayte-russkoe-molchanie/[1] Поздрав рукама међу навијачким групама (примедба преводиоца)

[2] Позната улична песма (прим. прев.)

[3] Ручной противотанковый гранатомёт – Ручни противтенковски минобацач (прим. прев)

[4] Познате речи Винстона Черчила о Русији (прим. прев.).

[5] Римљанима 12:19

7 replies »

 1. ДАЈ БОЖЕ ШТО ПРЕ ДА ВАСКРСНЕ ЦАРСКА РУСИЈА РОМАНОВА И СРБИЈА НАША НЕМАЊИЋА ЈА ВЕРУЈЕМ ДА ЋЕ ТАКО ДА БУДЕ ТАКОДЂЕ ПОЈЕДИНИ ТЗВ НОВИНАРИ ЗБОРЕ СРБИЈА ОВО СРБИЈА ОНО НИЈЕ СРБИЈА ТЗВ ав ДА СЕ ЧАСНО ИМЕ СРБИНОВО ПРЕД БРАЋОМ РУСИМА ИСМЕЈАВА ВЕЋ ЈЕ ТАЈ У БЕОГРАДУ издајнички режим постављењ од нато окупатора ватикана и чифута ДА УНИШТЕ СРБСТВО КАКО РАДИЛИ ТАКО НАМ БОГ ПОМОГО ЗА ОСЛОБОДЂЕЊЕ СВЕТОГ ЦАРСТВА ДУШАНОВА

  Свиђа ми се

 2. Мића

  Пратио сам како су се одвијали и рат и преговори у бившој Југославији и ово што се ових дана дешава много подсећа на те догађаје. Ја сам свим срцем на страни Русије, али морам, са жаљењем, да признам да је ово један страшан заокрет у политици Русије према Украјини, толики велики заокрет да просто не верујем и не схватам шта се то догађа са Русијом. Таква брзина капитулације је изненађење за већину који прате ову кризу. Није за упоређивање, али је Милошевић са тим западним зликовцима преговарао стотину пута и никад није подвио реп, иако се нисам слагао са његовом политиком јер сам мислио да је више спашавао комунизам него Србију и српски народ. Србија је мала и слаба, али сам се надао да је Русија велика и моћна држава и да може да заштити свој народ па ма где да је. И то боље него што је Србија заштитила Србе ван Србије. Међутим, чини ми се да ће Руси из Украјине проћи горе од Срба из Босне и Херцеговине. Не баш као Срби из Хрватске (Крајине), али, на жалост, биће прогона, избеглица, тешких утамничења, појединачне освете и чега све не. Шта може да очекује Русе на истоку Украјине? Они који су недавно гледали серију Бела гарда, макар мало могу да наслуте шта чека тамошње Русе. Иначе та серија је снимљена према роману Михаила Булгакова о догађајима у Кијеву 1917. године. Булгаков је пеживео то пострадање и ти фашисти никада нису одговарали за страшне злозине. Спречили су совјетски комунисти исто онако као што су југословенски комунисти спрешили да усташе одговарају за злочине над српским живљем. Фашисти тада, фашисти сада.
  О, Боже, да ли је то заиста могуће? Каква невероватна истина, каква слутња: КРАЈИНА и УКРАЈИНА. Не желим да верујем!!!
  Оно чега ме је највише страх је да Руси и сада и још увек бране БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО СОВЈЕТСКИХ НАРОДА, као што смо и ми Срби (али само ми Срби) бранили братство и јединство (а и сада га, на жалост, бранимо у многим сферама, у многим елементима и живота и државне политике и то са истим жаром као свих протеклих година). Е, ако је тако, онда је тај јадни руски народ заиста пуштен низ воду и право на кланицу. Све и да није тачна таква констатација, питам се како ће ове вести деловати на оне који голоруки јуришају на фашисте који су под пуном опремом и наоружани тешким наоружањем? Србија је макар наоружала Србе ван Србије па нису баш поклани као у другом светском рату. Па зар ти Руси који желе да се боре за свој народ и себе нису могли да буду наоружани макар новим противтенковским наоружањем ако нису смели да им дотуре било шта моћније? Каква сила оклопних возила, тенкова и чега све не око Славјанска а Руси имају застарело пешадијско наоружање и неколико ручних противтенковских оруђа које су купили на црно од Украјинаца. Невероватно. Значи морају да јуришају голоруки! Исто као што су 1941. године српски јунаци из нишког коњичког пука са исуканим сабљама јуришали на немачке тенкове (ово сам тек скоро пронашао, а комунисти су то деценијама вешто прикривали).
  Изненадио сам се кад сам у неком снимку видео да ти голоруки Руси на барикадама држе Милошевићеву слику. Има ли места изненађењу? Они знају да су Срби ван Србије макар наоружани. Можда је то њихова симболика. Очекивали су да ће и они бити наоружани одмах након што је званична Русија, после Крима, покренула иницијативу за федерализацију Украјине. То је био знак истоку Украјине да се подигне. И подигли су се. А сада низ воду.
  Даће Бог да није онако како се сада чини.

  Свиђа ми се

 3. Значи, нисам сам који је приметио Велику Руску Тишину. Пре неки дан сам у неким „српским“ новинама написао коментар сличан овом тексту и унапред сам знао да неће бити објављен. И није. Да, руска тишина нас је заокружила. Настала после сулудог нацистичког напада на Русију. Врисци се проламају и кроз „српске“ новине, али чак ни ти мизерни плаћеници нису успели да сакрију руску тишину.
  Свака вама част из СРБског ФБСа.
  Није српска душа уништена, није заспала. И она се ућутала, немоћна… Окренула се руској души. Поглед спаса и наде. А руска душа је моћна… И ћутљива.
  Ја не могу да заборавим тај тренутак, од пре неколико дана, када сам са изненађењем схватио да су Руси, уствари заћутали. Повлаче се из света, повлаче своје људе, прекинули су путовања… Руски председник се оглашава само кад га посете, или у ретком обраћању народу. То је оно што је натерало Запад да врисне. Оно нешто што се крије иза те тешке руске тишине. Теже од руске зиме, коју Запад памти јако добро.
  Потпуно је тачно
  „Русија на овој планети више нема са ким да разговара. Русија нема достојних саговорника. Русија нема предмет разговора који би требала са неким да размотри.“
  Нема, јер нико и нема моћ Русије.
  СВЕ ОЧИ ОВОГ СВЕТА СУ УПРАВЉЕНЕ ПРЕМА РУСИЈИ.
  Запад гледа са страхом и вриском.
  А сви остали народи света – са надом!

  Свиђа ми се

 4. Vrlo poetski i vrlo nadahnuto… Samo jedno ne rekoste… kada krećete? Kada KONAČNO Majka Rusija kreće u realizaciju te Božje premise („Osveta je moja!…“)? Koliko će Rusa i Rusofila još morati da bude zaklano i iskasapljeno u nekadašnjoj Malorusiji, da bi ove „proročanske“ reči postale realnost? Koliko još treba da padne ruske krvi, da bi se Putin konačno odlučio da postane Državnik dostojan Ivana Groznog, Aleksandra Nevskoj, Dmitrija Donskog, Kneza Vladimira… i uradi ono što mora da uradi? Nema potrebe da ponavljam šta je to… Ajde za nas Srbe ga zabole, to razumem (ne prihvatam, ali razumem), šta smo mi njemu? Ali ovde padaju ruske glave, po najmonstruoznijem „ustaškom“ scenariju i ti ljudi ne idu ko ovce na klanje, kako su to polovinom prošlog veka srpske „ovce“ išle na klanje.. ne, ti ljudi prosto nisu naoružani i nemaju ni čime da se brane! Dakle da ne tupim dalje… kada Vladimire? Kada će ova epska tirada postati stvarnost? Ona tri kamiona kozaka, sa sve sabljama…? To? Kao maskembal verzija, možda, ali kao adekvatni odgovor nacistima majdana? Smešno! Dakle, kada Vladimire?! Molio bih „drvene advokate“ da se uzdrže od meketanja, savršeno me zabole za izgovore, toga sam se bar naslušao unazad 2 decenije… Ako mogu da dobijem odgovor na pitanje… ako ne? Pa i to je neki odgovor!

  Свиђа ми се