АКТУЕЛНО

Протест у Косовској Митровици, КФОР – сви су били унапред обавештени о операцији


*У Косовској Митровици у току је протест поводом бруталне акције јединица РОСУ у којој је ухапшено 28 особа, од тога 19 полицајаца и девет грађана

*Током бруталног упада снага РОСУ на север Косова и Метохије, у ком је претучено више од 100 особа, међу којима је чак било и стараца, албанским специјалцима поткрала се једна невероватна непажња

*Портпарол КФОР-а Винченцо Грасо изјавио је да је ситуација на северу КиМ мирна и под контролом, тврди да су „сви били унапред обавештени“ о јучерашњој акцији специјалних јединица косовске полиције, те оцењује да је највећа претња по мир и стабилност у региону „реторика појединих лидера“

На тргу Цара Лазара се са звучника пуштају косовске песме, улицама Косовске Митровице вијоре се српске заставе, а за овај догађај заинтересован је и велики број медија. Градоначелник Косовске Митровице Горан Ракић замолио је Србе на КиМ да остану прибрани и смирени у „овим лошим временима пуним искушења“. „Молим вас да не наседајте на њихове провокације скуване у западним кухињама“, поручио је Ракић грађанима окупљеним на тргу.

Ракић је казао да Срби траже слободу и заштиту од оних који су спремни на све само да би себи куповали политичке поене. „Они траже да преговарамо са онима који нас кундацима буде, који нас пребијају. Ако желе да штите од криминала двориште нека прво крену од свог“, казао је он.

Ракић је казао да смо сведоци највеће неправде која нам се наноси и нема краја. „Док год нас има на КиМ оно ће остати српско и наше“, додао је он позивајући на слогу и јединство.

Рекао је да је Србија увек била и остала уз српски народ на Косову, а председнику је упутио посебну поруку. „Председниче, ти си увек први јасно рекао да ћеш бити уз свој народ и да ћеш нас бранити. Једино верујемо теби и нашој држави. Нас неће уплашити и остаћемо овде“, закључио је он.

Протест у Косовској Митровици
Фото: И. Радуловић

Срби са Косова и Метохије испунили су централни трг у северној Косовској Митровици, а испред бине су развијени транспаренти „Правда за Рошића“ и „Рошић није крив“.
На тргу су се уочи почетка протестног митинга са звучника пуштале косовске песме, а улицама Косовске Митровице вијоре се српске заставе.
Потпредседник Српске листе Игор Симић изјавио је раније данас да ће српски народ у подне из центра Косовске Митровице послати јасну поруку да је јединствен и сложнији него икад.

***

ПРОНАЂЕНА ПОВЕРЉИВА ДОКУМЕНТА РОСУ ПОСЛЕ УПАДА НА СЕВЕР: План операције и бројеви телефона албанских полицајаца на извол’те?!

Током бруталног упада снага РОСУ на север Косова и Метохије, у ком је ухапшено 19 Срба, претучено више од 100 особа, међу којима је чак било и стараца, албанским специјалцима поткрала се једна невероватна непажња

Фото: И. Радуловић

Како Новости сазнају, у току сулуде акције у уторак неко од старешина РОСУ изгубио је поверљива документа са детаљним оперативним планом десанта, именима и презименима полицајаца са бројевима телефона?!

Како преносе наши извори, ове поверљиве списе пронашли су грађани, а осим наведеног садрже и фотографије и личне податке Срба који су били мета удара Албанаца на Косовску Митровицу, Лепосавић и Зубин Поток.

Ова документа биће свакако од користи у даљем разјашњењу акције која је јужну покрајину довела на руб оружаног сукоба а изведена је под плаштом наводне борбе против криминала и корупције.

Фото: В. Н.

Фото: В. Н.

***

Портапарол КФОР-а о највећој претњи по мир

Портпарол КФОР-а Винченцо Грасо изјавио је да је ситуација на северу КиМ мирна и под контролом, тврди да су „сви били унапред обавештени“ о јучерашњој акцији специјалних јединица косовске полиције, те оцењује да је највећа претња по мир и стабилност у региону „реторика појединих лидера“.

Фото: Youtube screenshot

Он је за ТВ Прва рекао да је КФОР пратио операције широм Косова, а да је јучерашња била полицијска операција спровођења владавине права и да није у вези са мандатом КФОР-а.

Рекао је да је јуче било „мало тензија“, али да су оне остале на изолованим локацијама и да су завршене током дана, те истакао да КФОР неће реаговати уколико косовска полиција не тражи њихову помоћ, осим ако је ситуација веома лоша, односно уколико постоји претња општој безбедности у региону.

На инсистирање новинара шта је требало да се деси да КФОР схвати да је косовска полиција употребила прекомерну силу, он је рекао да је јуче ситуација била под контролом и да су је пратили:

„Имали смо размену информација и били у контакту са институцијама на Косову, чак са српским властима и сви су били обавештени о ономе шта се дешава. Сви су били унапред обавештени о операцији, тако да није било изненађења и није изненађујуће то што се десило“, тврди Грасо.

У разговору није било речи о томе да ли су косовски специјалци имали и сагласност за акцију на северу, али је оценио да „у овом тренутку миру на Косову највише прети реторика и пропаганда, некада лажне изјаве“.

„За 20 месеци, колико сам на Косову, није било великих инцидената. Највећа претња по мир и стабилност на Косову и у региону је изазвана реториком коју неки лидери користе или злоупотребљавају и одређене медијске куће“, нагласио је он.

Упитан да ли је тачно да је мађарски батаљон КФОР-а хтео да реагује, он је рекао:

„Није дошло до покушаја интервенције без одобрење Кфора. Пратили су наређења, били су спремни да интервенишу, али нису покушали да интервенишу“, појаснио је он.

ИЗВОР: НОВОСТИ

***

КОМЕНТАР СА ФЕЈСБУКА:

***

ФБР КОМЕНТАР:

Карикатура: Јово Шкомац

“Дуготрајно робовање и рђава управа могу толико збунити и унаказити схватање једног народа да здрав разум и прав суд њему отанчају и ослабе, да се потпуно извитопере. Такав поремећен народ не може више да разликује не само добро од зла, него и своју сопствену корист од очигледне штете.” 

 – Иво Андрић

Злочиначко бомбардовање, ратни злочин над цивилним становништвом: ЕКОЦИД И ГЕНОЦИД НАД НАРОДОМ СРБСКИМ И СРБИЈОМ 1999.

———

29.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић