АКТУЕЛНО

Драгана Трифковић: Срби на Косову и Метохији препуштени терору


Драгана Трифковић

Пише: Драгана Трифковић, директор Центра за геостратешке студије

 

Након јучерашње седнице Парламента, на којој је председник Србије Александар Вучић као основну поруку предочио да морамо да признамо такозвано независно Косово како нас Албанци не би напали, покренута је још једна тортура над Србима са КиМ од стране припадника безбедносних снага Косова. Дефетистички став председника Србије практично је охрабрио албанске сепаратисте на такав потез.

Припадници специјалних јединица РОСУ рано јутрос су ухапсили више десетина Срба, припадника Косовске полиције, која је установљена на основу закона независног Косова. Према наводима албанске стране, они су ухапшени због умешаности у криминал, кријумчарење и убиства.

Реч је о Србима који су до потписивања Бриселског споразума 2013. радила као полицајци у Министарству унутрашњих послова Србије, односно цивилној заштити Косова и Метохије која се бринула о безбедности Срба. Српска цивилна заштита на КиМ је функционисала по законима Републике Србије. Основни задатак цивилне заштите био је спречавање напада албанских екстремиста и поновног прогона српског становништва.

Договор који је 2013. актуелни режим постигао са Приштином, предвиђао је да српска полиција буде интегрисана у КПС односно званичне безбедносне снаге независног Косова. Тиме је контрола над севером Косова и Метохије предата Албанцима. Српски полицајци су тиме били принуђени да потпишу нове уговоре о раду са полицијом независног Косова, на препоруку актуелног режима у Београду који је тврдио да ће такав корак поспешити безбедност Срба на КиМ.

Овакав поступак је практично оставио Србе са КиМ без икакве заштите. Поред уништавања система локалне самоодбране под називом „цивилна заштита“ Александар Вучић је према захтеву Ангеле Меркел уклонио и барикаде које су годинама раздвајале српски и албански део Косовске Митровице.

То је довело до ситуације да Срби буду потпуно изложени нападима албанских екстремиста и остављени без икакве заштите.

У Зубином потоку од јутрос Косовска полиција слободно спроводи терор над српским становништвом, уз употребу оружја и бруталне претње. Иако је на северу КиМ укључен аларм за узбуњивање, нико од Срба није реаговао на позив да пружи отпор, јер је потезима владајућег режима из Београда сломљен сваки отпор Срба и демонтиран систем одбране.

Председник Србије је издао наређење да се подигне борбена готовост војске на највиши ниво, што је постала уобичајена и једина реакција Србије на примену силе албанских сепаратиста.

До сада је небројано пута подизана борбена готовост Војске Србије, да би све на крају прошло у тишини и без било каквог одговора.

Суштински проблем је да власт у Србији не предузима политичке а ни правне мере против албанског терора, већ стално понавља како је посвећена миру и како жели да постигне мирно решење. Таквим ставовима ослобађа албанску страну од сваке одговорности за насилно понашање. По свој прилици још један у низу инцидената на КиМ ће српским властима само послужити као аргумент, да и даље, противуставно заговарају потписивање Свеобухватног мировног споразума са Косовом, којим би Србија признала независност Косова.

Оваквим поступком би Србија још више препустила своје грађане терору албанске стране.

Суштински проблем је у томе што председник Србије не сме да предузме никаве мере за заштиту грађана Србије због унапред преузетих обавеза у вези са питањем Косова и Метохије. Уколико би то урадио изгубио би подршку Запада који затвара очи пред гушењем демократије, медијском цензуром, непоштовањем Устава и закона Србије од стране српских власти, очекујући да ће Александар Вучић потписати признање косовске независности у виду Свеобухватног мировног споразума.

 

Драгана Трифковић, за Руску народну линију

28. Мај 2019. 

ИЗВОР: Центар за Геостратешке студије

———–

29.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Сведоци смо најезде свакојаких ликова на све медије у Србији који овај напад користе да оправдавају признање Косове Репубљика.

    Ако је сада КиМ под међународном заштитом и шипћари ово раде па шта би тек радили да нема међународних снага на том простору? Какав је то аргумент глупих ликова да нам трују мозак? И још боље питање је зашто их уопште пуштају на медије и зашто новинари не постављају иоле смислена питања или су и они само врела рингла за кување народа?

    Свиђа ми се

  2. ДОК СЕ НЕ ФОРМИРА ВЛАДА НАЦЈОНАЛНОГ СПАСА КАКВУ ЈЕ СРБИЈА ИМАЛА ЗА ВРЕМЕ ГОСПОДИНА ЂЕНЕРАЛА МИЛАНА НЕДИЋА У ДРУГОМ СВЕТСКОМ РАТУ БИЋЕ ЈОШ ГОРЕ МОЈЕ ЈЕ МИШЉЕЊЕ ДА САМО СРБИ ПРАВОСЛАВЦИ МОГУ БИТИ ЧЛАНОВИ ВЛАДЕ НАЦИОНАЛНОГ СПАСА ТО ЈЕ РЕШЕЊЕ ШТО ПРЕ ТО ФОРМИРАМО ЗА ЗАШТИТУ ВАСКОЛИКОГ СРБСТВА УМЕСТО ПОЛИЦИЈЕ КОЈА ЈЕ СЛУГА режиму ФОРМИРАТИ ОД НЕЗАДОВОЉЊИХ БИВШИХ ВОЈНИКА И ПОЛИЦИЈЕ СРБСКУ ДРЖАВНУ ДА ЧУВА СРБСТВО НЕК СЕ ЉУТИ И ВРЕДЂА КО ГОД ХОЋЕ ЈА ОВАКО МИСЛИМ И ОВО ЈЕ НАЈБОЉЕ СЛАВА БОГУ И СРБСТВУ СЛАВА ТЕБИ МИЛАНЕ НЕДИЋУ ЧУВАРУ СРБСТВА ЈУРУШЛИЈЕ ЗНАЈУ ИСТИНУ ТИ СИ БРАТЕ МИЛАНЕ У РАЈУ А ОНИ КОЈИ СУ БАЦИЛИ СА ПРОЗОРА СУ ОТИШЛИ У пакао ЗАШТИТНИЧЕ СРБСКИ СИНЕ МИЛАНЕ СВИ СИНОВИ СРБСКЕ ХЕРЦЕГОВИНЕ ЗНАЈУ ПРАВУ ИСТИНУ СПАСИЈО СИ СВЕ СРБСКО ИЗ усташких шиптарских балијских логора СРБСТВО ТЕ ЗАБОРАВИТИ НЕЋЕ ДОК ЈЕ СВЕТА И ВЕКА СССС

    Свиђа ми се