ДРУШТВО

Седница Скупштине о КиМ – Вучић нас убеђује да одустанемо од Косова??!


УКРАТКО

  • Чланови Владе на седници
  • Двери донеле транспарент испред Скупштине
  • Присуствује 156 посланика
  • Инцидент – Шешељ на Двери испред Скупштине

27. мај 2019. НСПМ

У Скупштини Србије у току је седница на којој председник Србије Александар Вучић подноси извештај о Косову и Метохији. На седници су председница Владе Србије Ана Брнабић и министри, као и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић. Седници присуствује 156 посланика, већи део опозиције бојкотује.

Ток седнице:

18:34 – „Нема опасности од иницијативе БНВ“

Осврнуо се на иницијативу БНВ, у којој се тражи специјални статус за Санџак, са уставом. Грађанима је поручио да нема опасности од ње и навео да политичари који су се око тога окупили не могу ништа под милим Богом да ураде.

„Зато Бошњаци и Срби (у Санџаку) будите мирни“, навео је.

18:24 „Не будемо ли пристали на компомис, изгубићемо све“

Док сам председник Републике, даћу све од себе, уколико укину таксе, да пронађемо компромисно решење, где се водити рачуна о безбедности нашег народа, заштити имовине, али и виталним интересима Србије, навео је Вучић.

Могуће је да до компромиса не дођемо уопште, у наредних пет или десет година, и то би имало катастрофалне последице и по Албанце и по Србе, додао је.

„Не будемо ли пристали на компромис, изгубићемо све“, каже.

Не буде ли компромисног решења, само чекајте нападе Албанаца, све су нервознији, поновио је.

Рекао је да погром и прогон Србија неће дозволити. Имали смо довољно „олуја“, „Бљеска“, рекао је. О томе смо упознали и међународне представнике, генерал Мојсиловић је о томе упознао команданта НАТО, додао је.

Вучић је захвалио Руској Федерацији и њеном председнику Владимиру Владимировичу, након чега се зачуо аплауз, на помоћи. Захвалио је што је Путин, како је рекао, помогао Србији приликом доношења или недоношења неких аката, углавном против Србије.

Рекао је да је захвалан Кини због улагања у Србију и да је захвалан земљама које нису признале Косово.

18:18 – Нападнути члан Двери: Шешељеви и напредњачки батинаши знају само да насрћу

Члан Председништва Двери Југослав Кипријановић, кога возач Војислава Шешеља ударио бејзбол палицом, каже за Н1 да је задобио ударац у пределу кука и стомака, али да је скочио низ степенице и тиме избегао сву силину замаха бејзбол палицом.

Он каже да обезбеђење није реаговало, али да ће против нападача поднети пријаву.

18:17 – Милош Јовановић: Вучић нарушава Резолуцију 1244

Председник Демократске странке Србије Милош Јовановић поновио је да ДСС неће учествовати на седници Скупштине Србије о Косову и Метохији и истакао да се дијалог не може водити, ни решење за Косово не може тражити ван оквира Устава и Резолуције 1244.

Јовановић је уочи почетка седнице рекао да би све остало представљало дестабилизацију територијалне целовитости, и отварање нових питања који ће угрозити Србију.

Он је оценио да председник Србије Александар Вучић нарушава Резолуцију Савета безбедности УН 1244 наводима да се она не односи на Србију.

18:11 – „Замрзнути конфликт не може да буде решење – Албанци га не желе“

Вучић каже да постоје само две могућности – једна је нормализација односа, а друга је покушавање одржања статуса кво, замрзнути конфликт. „Замрзнути конфликт  – то не значи ништа, Албанци могу да га одмрзну у сваком тренутку.“

„Замрзнут конфликт не може да постоји као наше решење, јер Албанци га не желе – питање је дана и месеца кад ће да нападну Србе, јер више не могу то да поднесу. Ми можемо, они не могу“, оценио је Вучић.

Кренули смо нешто да урадимо тамо где нико ништа није радио, да добијемо нешто тамо где је све изгубљено, рекао је Вучић, наводећи да су тешко преговарали.

Нисмо дали ни педаљ, већ смо кренули да враћамо Србију у игру, истакао је. Шта је то што смо свакако добили – добили смо мир, већу сигурност за Србе на Косову и оно што је важније – снажнију спрску економију која је породила и бољу војску и полицију и економски снажнијег човека и могућност да наставимо да се боримо, додао је.

Он је оценио да „први пут да тих седам година нисмо завршили потпуним колапсом кроз који смо прошли, само што смо се правили да то не видимо“, додајући, обраћајући се прошлој власти: „За ваших седам година је Косово и формално стекло независност“. Тврди да је за проблем који постоји седам векова плаћена најмања цена у последњих седам година.

И ми, Срби, и Албанци смо у пат позицији. „И Албанци који очекују да је независност готова ствар“.

17: 50 – Шешељ аутомобилом изгурао посланике Двери који су развили транспарент „Данас издаја – сутра робија“

Испред Скупштине Србије данас је, пре почетка седнице, дошло до инцидента када је возило са председником Српске радикалне странке (СРС) Војиславом Шешељем изгурало посланике Двери који су испред парламента дошли да сачекају председника Србије Александра Вучића.

Како преноси репортер Бете, Шешељев аутомобил је „изгурао“ посланике Двери и њихов транспарент на којем је писало „Данас издаја – сутра робија“, а након што се аутомобил зауставио Шешељ је изашао и вређао лидера Двери Бошка Обрадовића, а од свог возача је тражио да их згази аутомобилом.

Човек који је ишао са њим је гурао посланике Двери, а мало је недостајало да додје и до инцидента са обезбедјењем парламента који су покушали да смире ситуацију.

Убрзо су испред скупштине изашли и посланици СРС који су звали посланике Двери на обрачун а ту се појавио и председник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову Симо Спасић који је, такодје, вредјао опозиционе посланике који су чекали Вучића.

Након што је Вучић стигао у парламент, посланици Двери су му викали „издаја, издаја“, док су посланице Српске напредне странке направиле живи зид измедју њега и опозиције.

17:48 – Вучић: Од 2014. до 2018. било је 465 етнички мотивисаних напада

Приштина је, како је навео, од 2014. радила све како би пореметила функционалност српских општина, етнички мотивисаним нападима, радила све да се етничка структура на југу Косова промени, а то су, како наводи, чинили хапшењима, претњама, криминалним групама… Захвалио је Српској листи која је одржала јединство српског народа на Косову.

Вучић је рекао да је у периоду од 2014. до 2018. било 465 етнички мотивисаних напада, али је напоменуо да је само десет година раније тај број био троструко већи.

Затим је прочитао податке о томе шта је Србија финансирала и донирала српском народу на Косову, што може да се прочита у Извештају Канцеларије за КиМ који можете прочитати ОВДЕ.

Истакао је да школе на Косову, које похађа више од 16.000 малишана српске националности, искључиво финансира Србија.

17:30 – „Да смо дијалог могли да наставимо, добили бисмо много више него 2000. и 2008.“

Вучић је прецизирао да је током 2016. одржано 46 састанака Београда и Приштине, 2017. године 14, а прошле године 24 састанка.

Додао је да смо на тим састанцима успели да сачувамо репутацију Србије и да успоримо одлив српског становништва.

Вучић је рекао да су у Берлину немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон покушали да убеде албанску страну да повуче таксе на увоз наше робе, али да су косовски представници имали нечију „значајнију“ подршку.

Указао је и да су тимови који су прихватили да раде у правосудном систему Косова веома лојални Србији и да својим радом обезбеђују да се заштите Срби који живе на Косову. Вучић је упитао и како би Србија заштитила оне који живе на Косову а који су опљачкани, или девојку која је силована, да Срби нису у систему правоуђа.

Говорећи о дијалогу, каже да ће данас Србија морати да се чује. „Глас Србије ће морати да се уважи, да ли ћемо добити све оно што бисмо желели – наравно да нећемо, онај ко би вам то рекао, лагао би вас страшно а много лажова у Србији имамо. Ја нећу да будем такав, макар ме први ви овде сменили, или народ на референдуму“, рекао је Вучић.

„Али да ћемо добити много више од тога што смо имали и 2000. и 2008. ја сам апсолутно сигуран и убеђен, да смо тај дијалог могли да наставимо“. Након тога добио је аплауз.

Вучић је рекао да су били изложени притиску да учествују у демаркацији Косова и Црне Горе, али да нису хтели на то да признају.

Побројао је недавне потезе Приштине – увођење такси, војску Косова, неиспуњавање обавеза у вези са ЗСО, усвајање статута Трепче, резолуција о геноциду Србије… Тврди да Приштина по „фингираним оптужницама хапси Србе“ за ратне злочине… Говорећи о уједињавању Јужне и Северне Митровице, каже да су тражили разграничење у Сувом Долу и да је Приштина одбила.

Констатује да је на основу свега тога јасно да Приштина не жели дијалог.

„Наш једини услов је – укините таксе, дијалог ћемо наставити“, казао је.

Вучић је навео да нису имали примедбе ни на Кетрин Ештон ни на Федерику Могерини, иако је некад било таквих притисака какав је био захтев да се призна Косово као чланица УН пред Брислески споразум.

О западним медијима и Оливеру Ивановићу

Вучић је рекао западни медији оцењују да је политичко убиство лидера Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића уништило шансу за разграничење. Он је рекао и да је удруженим снагама неких страних земаља, Албанаца са Косова и дела политичара из Србије, од севера Косова направљена лака мета, али је све њих упозорио да ће Србија знати да одбрани свој народ.

Вучић је додао да је и даље неопходно да разговара са представницима косовских Албанаца, јер је то важно за Србију.

Он је додао да је дијалог био важан и у интересу и српске и албанске стране, јер је важно да се постигне мир.

„Ми смо тим дијалогом успели да сачувамо мир на Косову и Метохији.

„Био је веома мали број тешко рањених, а убијених, не рачунајући Оливера Ивановића, готово да није било у међунационалним сукобима“, казао је Вучић и додао да током разговора није било озбиљнијих безбедносних криза.

Вучић је додао да „партнери“ више не сматрају да је питање Косова завршена ствар и да ће глас Србије морати да се чује, али је истакао да Србија неће моћи да добије све што жели и тражи. „Апсолутно сам, међутим, сигуран да ћемо да добијемо више од онога што смо имали 2008“, рекао је Вучић.

17:20 – Ко од народних посланика присуствује седници

На седници је, како је констатовала председница Скупштине, присутно 156 посланика.

Седници Скупштине Србије о Косову и Метохији, поред посланика владајуће већине из Српске напредне странке, Социјалистичке партије Србије, Јединствене Србије, Покрета социјалиста, Социјалдемократске партија Србије, Партије уједињењих пензионера, Савез војвођанских Мађара, Странке помирења и правде и Народне сељачке странке присуствује и део опозиције.

На седници су посланици Српске радикалне странке, Либерално демократске партије, Лиге социјалдемократа Војводине, Странке модерне Србије.

Присуствују и Ђорђе Вукадиновић из посланичке групе Покрет за спас Србије-Нова Србија, и самостални посланик Миладин Шеварлић који је дошао у народној ношњи.

На седницу су и посланици Зелене странке Горан Чабради и Александра Чабраја, посланик Демократског савеза Хрвата у Војводини Томислав Жигманов и посланик Заједно за Шумадију Верољуб Стевановић.

Седници присуствују и представници дипломатског кора.

Председник Србије Александар Вучић је око 16.15 сати почео подношење извештаја о Косову и Метохији што и даље траје.

17:16 – Вучић: Све је било завршено 2010, ми смо успели поново то питање да ставимо на сто

Вучић је навео да је 2010. све било завршено и готово, а да се, од кад је на власти, успело у томе да се то питање (Косова) врати на сто, не са великим шансама, како је рекао, „али да се нешто питамо“.

Вучић је рекао да је најтеже у преговорима било око питања енергетике, и да се ту показало лицемерје међународне заједнице.

Говорећи о ЗСО, рекао је да су желели да везе Срба на југу Косова са севером вежу. Тражили смо надзорне функције, извршна овлашћења, они су одустали од свега и једну једину обавезу из Бриселског споразума нису испунили, јер су им велике силе рекле – вама је дозвољено да не испуните, навео је.

„Прошло је 200 дана од кад су нам увели таксе, и нико се не секира“, додао је. Навео је да се данас прича и о Великој Албанији, а да сви ћуте, а да би били двоструки аршини и сасвим друга прича да се помене нешто слично између Србије и РС.

Вучић је навео да је 2017. године на Косову живело 94.998 Срба, а да их је данас за 2.000 мање.

Од тог броја 47,1 одсто је на северу, 52,9 одсто на југу, а проценат се повећава на северу јер је безбеднији, рекао је Вучић је подносећи извештај о Косову у Скупштини Србије. Он је навео да је Албанаца на Косову измедју 1.162.000 и 1.325.000, односно много мање него што Албанци представљајају.

Вучић је рекао да држава покушава да врати Србију у живот и да више нема „глава за губљење ни деце за бацање“.

Он је рекао да, чувајући политичку стабилност и подижући економију, Србија увећава све друге шансе чак и оне да брани националне интересе.

Вучић је казао и да му није лепо што мора о Косову да разговара са председником Косова Хашимом Тачијем, али да мисли да је Тачију ипак горе што мора да разговара са њим.

„Горе је Тачију да разговара самном него мени са њим, али морам да разговарам не зато што ми је лепо, него јер волим своју земљу“, истакао је Вучић.

16:35 – Вучић о односима кроз историју и Милошевићевих 8 година

Вучић на почетку говора износи историјске податке, кроз које је илустровао и анализирао однос Срба и Албанаца.

Вучић је казао да Срби после 1389. године опет владају тим простором од 1912. и Балканских ратова до, условно говорећи, 1999. године и Кумановског споразума од када како је рекао, Косовом и Метохијом управљају Албанци и део међународне заједнице који је подржао косовску независност.

У питању је, каже, математика ко је колико владао том територијом.

Подсетио је да су Римљани покоравали Илире и Далмате до 395. године, а да после влада Византија око 550 година.

„На Западном Балкану данас живи 7,4 милиона Срба, ако питате Србе они би рекли девет милиона, ово је тачна информација, а Албанаца четири милиона“, рекао је председник Србије и изнео податке да ће 2100. Албанаца бити за четири милиона више, а Срба због негативног природног прираштаја три милиона мање.

„Обраћање ћу да започнем важним питањем. У шта верујемо? У лаж или истину? Без тог одговора нећемо знати за шта смо способни. Где су граници наше стварности, где је Косово где Метохија. Ко њима управља?“, рекао је Вучић на почетку свог обраћања, а потом цитирао Његоша и Исидору Секулић.

На Косову су се смењивале разне власти, Срби од 1389. до 1912. нису владали Косовом, а не владају ни од Кумановског споразума

Представљајући историјски контекст власти над територијом Косова и Метохије, Вучић је казао да Срби после 1389. године опет владају тим простором од 1912. и Балканских ратова до, условно говорећи, 1999. године и Кумановског споразума од када како је рекао, Косовом и Метохијом управљају Албанци и део међународне заједнице који је подржао косовску независност

– У седмом веку долазе словенска и српска племена на територију данашњег КиМ, од 960. до 1080. на тој територији су се за превласт борили Византија и различити српски владари. Спрски владари на КиМ од 1200. до 1389. године. Турци затим до 1912. године. Србија влада на КиМ од 1912. заједно са Албанцима, који нису били задовољни, до 1999. године. Овало или онако, од Кумановског споразума управљају управљају међународна заједница и Албанци и део међународне заједнице који је био подршка стварању независног Косова“.

Како је рекао, демографски подаци у последњих 120 година показују како се мењао драматично број Срба:

На КиМ је 1455. живело око 98 одсто Срба, затим 1871. живело 32 одсто Албанаца, 64 одсто Срба, затим долазе српско- турски ратови и тада најдраматичније г губимо број Срба и првих пут 1899. Арбанаси представљају већину са 48 одсто а Срби са 44 одсто.

15:55 – ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ СТИГАО У ПАРЛАМЕНТ

Председник Србије, Александар Вучић, стигао је у парламент, где су га дочекали посланици Српске напредне странке и поздравили громогласним аплаузом.

15:25 – ПРЕДСТАВНИЦИ СРПСКЕ ЛИСТЕ СТИГЛИ У СКУПШТИНУ

Седници ће присуствовати и представници Српске листе, који су управо ушли у зграду Дома Народне скупштине, а стигао је и потпредседник Владе и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

15:10 – НА УЛИЦИ ИСПРЕД СКУПШТИНЕ ПАРКИРАН КАМИОН ОКИЋЕН ЗАСТАВАМА СРБИЈЕ

На улици паралелно са главним улазом у Дом Народне скупштине паркиран је камион, окићен заставама Србије, који пушта гласну музику са разгласа. Између осталог народне песме попут „Видовдана“.

15:07 – У СКУПШТИНУ СТИГАО ДИРЕКТОР КАНЦЕЛАРИЈЕ ЗА КИМ МАРКО ЂУРИЋ

Како јавља наш репортер са лица места, у Дом Народне скупштине управо је стигао директор Канцеларије за Косово и Метохију. После њега, стигао је и лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић.

Седници, чији је почетак заказан за 16 сати, присуствоваће премијерка Ана Брнабић, министри и директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ðурић.

Председница парламента Маја Гојковић рекла је да очекује да ће дебата бити садржајна и да ће трајати дуго, а да ће после Вучићевог излагања сви шефови посланичких група и посланици имати прилику да коментаришу извештај и да изнесу своје ставове.

Шеф посланичке групе владајуће Српске напреде странке (СНС) Александар Мартиновић најавио је да ће предложити да се време за расправу удвостручи. Након дебате, посланици ће се изјаснити о извештају о преговорима између Београд и Приштине од 2013. до маја 2019. године.

Посланици дела опозиције који бојкотују рад парламента, најавили су да неће доћи на седницу на којој је једина тачка дневног реда извештај о КиМ.

У том извештају се наводи да је Србија одлучна да настави преговоре с Приштином чим се за то створе услови и да нема намеру да одустане од свог мирног приступа решавању проблема на КиМ.

„Једино тако се могу створити услови за даљи напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, али и историјско помирење српског и албанског народа, на чему Србија предано ради и наставиће да ради и убудуће“, пише у извештају који је парламенту проследила Канцеларије за КиМ и који је доступан јавности.

Посланици Двери испред улаза развили транспарент „Данас издаја – сутра робија“

Председник Двери Бошко Обрадовић и неколико посланика тог покрета окупило се испред улаза у Скупштину Србије, непосредно пред почетак седнице парламента о Косову, како би сачекали долазак председника Александра Вучића.

Они су развили транспарент на којем пише „данас издаја – сутра робија“.

У зграду парламента долазе посланици, чланови Владе Србије и представници дипломатског кора.

Скупштина Србије ће од 16 часова на посебној седници разматрати извештај о Косову и Метохији. Седници ће присуствовати председник Србије Александар Вучић, који ће према присању медија и одржати уводни говор.

Позив да присуствују добили су и премијерка Ана Брнабић, чланови Владе и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, а своје учешће најавили су и представници Српске листе са Косова.

Део опозиције, који иначе бојкотује рад парламента, најавио је да неће доћи на ову седницу.

(Агенције)

 

2 replies »