АКТУЕЛНО

ИНСАЈДЕР: Галеника – Распродаја под заветом ћутања (ВИДЕО)


Галеника – фабрика лекова која је 70 година била стратешки важна компанија за државу – због лекова које производи, здравственог система Србије, али и фармацеутског тржишта – на крају је продата као пропала и презадужена компанија.

До 2009. године представници власти тврдили су да Галеника не сме бити продата по цени мањој од 200 милиона евра. У међувремену су улагали у развој, односно прављење нове фабрике у коју је уложено 50 милиона евра. 2016. године држава је тражила стратешког партнера за Галенику. Тада је за само 25 посто Галенике почетна цена коју је одредило Министарство привреде била седам милиона евра. Само годину дана касније почетна цена, за готово сто посто Галенике, износила је један евро.

Све то показује да они који су одговорни за спровођење приватизације нису имали јасан план шта је најбоље за државу и грађане.

Од стратешки важне компаније до компаније која је терет за државу прошло је 10 година. У том периоду Галеником углавном руководе партијски кадрови. Фабрика лекова успева нешто што је незамисливо у фармацеутској индустрији – да послује са губитком.

Држава је 2017. године понудила на продају капитал Галенике у који спадају и дугови, али и имовина по почетној цени од један евро уз образложење да је укупан дуг Галенике 264 милиона евра, односно да је за 152 милиона евра дуг већи од вредности имовине коју Галеника има.

***

*

ИЗВОР: ИНСАЈДЕР

***

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:

*Ево ко влада светом, а да нису политичари!

————

25.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »