АКТУЕЛНО

РАДНИЦИ ОСТАЛИ БЕЗ ПОСЛА: Руководство, добављачи и закупац простора необавештени, власник напустио Врање


Руска фирма „Спилит“, која је две године у Врању производила намештај, престала је да ради. Радници кажу да су им понуђена решења о отказу. О одласку „Спилита“ из града, руководство није обавештено, ни добављачи, као ни „Јумко“, закупац просторија у којима су радили.

Грешка
Овај видео запис не постоји
Машине и произведени намештај су у погону, кажу радници руске фирме „Спилит“ у Врању, али не и власник и руководство. Радници су последњи пут радили у првој смени прошле среде, када су обавештени да су на колективном одмору. Решења за то нису добили.

„Ми смо револтирани радници, остали смо без посла, наша деца су остала без извора примања исто“, каже једна радница „Спилита“.

„Данас сам дошао да видим шта је с платом, они су рекли да већ добијамо отказ сви. Јесте ли добили решење о отказу? Нисам хтео још да потпишем отказно решење док нас не исплате“, наводи један од радника.

Руска фирма је имала више добављача којима су репроматеријал у почетку редовно плаћали, а онда су одлагали рокове. Случајно су сазнали да фирма престаје да ради.

„Ми смо отишли тамо, наше робе је било у вредности једне четвртине дуговања коју смо повукли, до два милиона и триста педесет, колики је био укупан дуг, ми смо били принуђени да узимамо неке репроматеријале које су они користили у својој производњи“, наводи Бранислав Станковић, директор и сувласник фирме „Сик“.

Ни руководство града није обавештено о престанку производње у „Спилиту“, незванично су сазнали да су руски произвођачи напустили град.

„Руководство града покушава да ступи у контакт са свим релевантним представницима руске фирме, међутим, на наше позиве и дописе они не одговарају“, каже Ненад Величковић, помоћник градоначелника за привреду.

Како сазнајемо, „Спилит“ није отказао закуп „Јумкових“ просторија, нити су их обавестили о раскиду уговора о закупу. До сада су, кажу у „Јумку“, све обавезе редовно измиривали.

Руска фирма је у Врању пословала две године, производили су намештај, запошљавали 300 радника. Планирали су да у Слободној зони саграде фабрику, прошире производњу, запосле нове раднике.

ИЗВОР: РТС

Власници и менаџери руске фирме „Спилит“ нестали из Врања

Из локалне самоуправе кажу да безуспешно покушавају да ступе у контакт са руковоством руске фирме.

Након обавештења о колективном годишњем одмору, око 400 радника руске фирме „Спилит“ која ради у једном од закупљених простора „Јумко Врање“ и бави се производњом намештаја и мебла, нама никакву информацију о власницима и менаџерима, који су буквално нестали из фабрике.

Нема великих дуговања, машине су у погону, али не и руководство.

Из локалне самоуправе кажу да безуспешно покушавају да ступе у контакт са руковоством руске фирме.

Ускоро опширније…

ИЗВОР: juznasrbija.info

***

Портал .juznasrbija.info објавио је вест у априлу 2017.године о овој фабрици под насловом

У руској фабрици намештаја у Врању 1.000 нових радних места

Градоначелник Врања др Слободан Миленковић са сарадницима, разговарао је данас са Андрејем Ходашевичем, сувласником компаније за производњу намештаја „Много Мебели“ и Александром Комаровим, директором новооснованог предузећа „Спилит“ Доо Врање.

фото: juznasrbija.info

На састанку је било речи о закупу 8.000 м2 пословног простора намењеног производњи тапацираног намештаја, а уговор о реализацији ове инвестиције је, потом, потписан у врањском „Јумку“. У првој фази, руски инвеститор ће упослити 350 радника, док ће у другој фази, крајем 2018. године, бити изграђен нови објекат од 30.000м2 у Слободној зони у Бунушевцу, где ће посао наћи 1.000 нових радника. Како је планирано, адаптација некадашњих погона Топ Софе и Трикотаже биће завршена после празника, а прве гарнитуре тржишту ће бити испоручене крајем маја, односно почетком јуна.

ИЗВОР:  juznasrbija.info

***

Преварени купци упали у седиште фирме, ОДНЕЛИ РАЧУНАРЕ, СТОЛИЦЕ, ТЕЛЕВИЗОРЕ, проблеми и у магацину

Рано јутрос на Вождовцу испред магацина „Нефа намештаја“ стотинак оштећених купаца лупало је на врата магацина захтевајући да уђу и да узму намештај који су платили. Дан раније, огорчени купци који нису добили плаћен намештај упали су у седиште ове руске фирме на Новом Београду где су из канцеларија, пред очима координатора продаје, иначе Рускиње, узимали рачунаре, столице и телевизоре и носили их кући, сазнаје „Блиц Бизнис“.

Врата магацина на Вождовцу данас поподне су била закључана, а иза њих (у магацину) био је власник ових просторија који је упорно одбијао да незадовољне и преварене муштерије „Нефе“ пусти унутра.

Разлог је, како сазнајемо, то што и сам власник магацина практично једино може да се наплати кроз намештај који је руска фирма у збегу, оставила у његовим просторијама. Иначе, фирма која је преко ноћи нестала оставивши стотине радика и још бројније купце на цедилу, ни власнику магацина није платила закуп.

– Стотинак људи су се окупили видно бесни. Неки су били оштећени за 20.000 до 30.000 динара, а неки и за много више, и преко хиљаду евра. Сви они, намештај су купили и платили, неки пре месец дана, неки и прошле недеље. Информација да су власници фирме код које су пазарили побегли из Србије била им је јасан сигнал да се могу наплатити само уколико узму намештај из магацина. Данас су схватили да и од тога више нема ништа – каже извор „Блица“.

Иначе, инциденти испред просторија које поседује или је изнејмљивала спрона руска фирма „Спилит“ већ два дана готово не престају.

Јуче у јутрањим сатима, како сазнајемо, огорчени купци „Нефа намештаја“ окупили су се и испред централе ове фирме на Новом Београду. Овај пут, врата нису била затворена.

Како преноси наш извор, тамо их је сачекао координатор за продају, иначе Рускиња, која због огорчености купаца „врло брзо није знала где се налази“.

– Покушала је да им објасни како фирма више нема робе и новца, а одговор с друге стране је био потпуно неочекиван. Људи су буквално почели да чупају инсталације и тргају рачунаре које су потом носили кући. Однели су и три телевизора и шест столица“, каже наш извор.

Испред дирекције „Нефа намештаја“ на Новом Београду и јутрос је била неколицина купаца. Врата су, међутим, била закључана.

Подсетимо, руска компанија намештаја „Спилит“ која је преко ноћи побегла из Врања и оставила 300 радника на цедилу, оштетила је стотине купаца „Нефа намештаја“ којима није испоручила плаћену робу.

Ко стоји иза „Нефа намештаја“

Према подацима Агенције за привредне регистре 49 одсто „Спилита“ је у власништву београдског „Холодекса“, а 51 одсто у власништву руског партнера „ООО Корољ Диванов“ док је „Холодекс“ стопроцентни власник „Нефа намештаја“.

Иза обе фирме стоји и руски бизнисмен Андреј Ходасевич, власник две велике фабрике намештаја у Русији: „Много мебели“ и „Корол Диванов“.

Доказ да су ова привредна друштва повезана је и чињеница да су одмах након одласка “Спилита” из Врања интернет и фејсбук страница „Нефа намештаја“ угашени, а све продавнице затворене.

Директор „Нефе“ такође отишао

Иначе, преко ноћи Србију је напустио и директор „Нефа намештаја“. Он је менаџерима послао мејл у коме је навео да „због техничког прегледа аутомобила мора хитно у Русију“.

Нико у „Нефа намештају“ није ни обавестио клијенте о томе, а ретки купци су успели да ступе у контакт са појединим радницима.

ИЗВОР: БЛИЦ БИЗНИС

——

24.5.2019. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић